Ziarul Unirea

După lefuri mari, vin şi amenzile… primarii, pasibili de amenzi dacă şi-au dat salarii mari şi nu mai au bani la buget

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

După lefuri mari, vin şi amenzile… primarii, pasibili de amenzi dacă şi-au dat salarii mari şi nu mai au bani la buget • Pentru încadrarea în limitele bugetare, primăriile vor trebui să apeleze inclusiv la disponibilizări de personal

Potrivit unui ordin al Ministerului Finanțelor, inspectorii Fiscului sunt împuterniciți să sancționeze acei ordonatori de credite care au încălcat legea responsabilității fiscal-bugetare. Dacă au majorat salariile și nu mai au bani la buget riscă amenzi între 2.000 și 20.000 de lei și recuperarea prejudiciului, dar deocamdată rămân cu salariile majorate.

ELIT

Potrivit recentului ordin, pe perioada cercetării administrative, persoanele responsabile sunt suspendate din funcţie. Primăriile și instituțiile care și-au depășit banii alocați pentru salarii trebuie să facă economii din alte părți, inclusiv prin disponibilizări. Execuţia cheltuielilor de personal este evaluată de Ministerul Finanţelor Publice la finalul fiecărui trimestru.

Citește și: Opt primării din Alba, în pragul falimentului după ce au mărit salariile angajaţilor • Nu mai au nici bani de funcţionare, iar fondurile pentru dezvoltarea comunei sunt doar un vis frumos!

Pentru a se încadra în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil şi pe cele a căror acordare este facultativă, potrivit legii. În cazurile excepţionale şi temeinic justificate, în care un ordonator principal de credite nu se încadrează în limita trimestrială pentru cheltuielile de personal, Ministerul Finanţelor Publice poate aproba majorarea limitei respective, în anumite condiții.

Totodată, ordonatorii principali de credite au obligaţia să întreprindă toate măsurile necesare pentru îndeplinirea ţintelor trimestriale pentru cheltuielile totale, inclusiv prin reducerea numărului de posturi finanţate şi bugetele acestora şi, respectiv, disponibilizarea, în condiţiile legii, a unei părţi din personalul încadrat, se arată în recentul ordin al Ministerului Finanțelor.

Aceste verificări ale inspectorilor Fiscului vin după ce mai multe localități din țară au rămas fără bani la buget din cauza majorărilor salariale la care au recurs. Din județul nostru, cel puțin 7 primării – Ceru Băcăinți, Rîmeț, Ponor, Mogoș, Scărișoara, Vadu Moților și Întregalde se află pe minus și speră ca rectificarea bugetară să le aducă mai mulți bani.

E clar că dacă majorările salariale s-au acordat conform legii, dar s-a depășit bugetul, atunci primăriile sunt în pericol de a se alege cu amenzi. Dacă au fost încălcate prevederi legale e posibil să se ajungă și la recuperarea prejudiciului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Proiect ambiţios al candidatului PNL Cristian Oniciu: Turismul – un angajament pentru Ciuruleasa (P)

Aşezarea geografică a comunei Ciuruleasa ne oferă o şansă în plus pentru dezvoltare, în special pentru ceea înseamnă partea de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro