Rămâi conectat

Politică Administrație

După lefuri mari, vin şi amenzile… primarii, pasibili de amenzi dacă şi-au dat salarii mari şi nu mai au bani la buget

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După lefuri mari, vin şi amenzile… primarii, pasibili de amenzi dacă şi-au dat salarii mari şi nu mai au bani la buget • Pentru încadrarea în limitele bugetare, primăriile vor trebui să apeleze inclusiv la disponibilizări de personal

Potrivit unui ordin al Ministerului Finanțelor, inspectorii Fiscului sunt împuterniciți să sancționeze acei ordonatori de credite care au încălcat legea responsabilității fiscal-bugetare. Dacă au majorat salariile și nu mai au bani la buget riscă amenzi între 2.000 și 20.000 de lei și recuperarea prejudiciului, dar deocamdată rămân cu salariile majorate.

Potrivit recentului ordin, pe perioada cercetării administrative, persoanele responsabile sunt suspendate din funcţie. Primăriile și instituțiile care și-au depășit banii alocați pentru salarii trebuie să facă economii din alte părți, inclusiv prin disponibilizări. Execuţia cheltuielilor de personal este evaluată de Ministerul Finanţelor Publice la finalul fiecărui trimestru.

Citește și: Opt primării din Alba, în pragul falimentului după ce au mărit salariile angajaţilor • Nu mai au nici bani de funcţionare, iar fondurile pentru dezvoltarea comunei sunt doar un vis frumos!

Pentru a se încadra în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil şi pe cele a căror acordare este facultativă, potrivit legii. În cazurile excepţionale şi temeinic justificate, în care un ordonator principal de credite nu se încadrează în limita trimestrială pentru cheltuielile de personal, Ministerul Finanţelor Publice poate aproba majorarea limitei respective, în anumite condiții.

Totodată, ordonatorii principali de credite au obligaţia să întreprindă toate măsurile necesare pentru îndeplinirea ţintelor trimestriale pentru cheltuielile totale, inclusiv prin reducerea numărului de posturi finanţate şi bugetele acestora şi, respectiv, disponibilizarea, în condiţiile legii, a unei părţi din personalul încadrat, se arată în recentul ordin al Ministerului Finanțelor.

Aceste verificări ale inspectorilor Fiscului vin după ce mai multe localități din țară au rămas fără bani la buget din cauza majorărilor salariale la care au recurs. Din județul nostru, cel puțin 7 primării – Ceru Băcăinți, Rîmeț, Ponor, Mogoș, Scărișoara, Vadu Moților și Întregalde se află pe minus și speră ca rectificarea bugetară să le aducă mai mulți bani.

E clar că dacă majorările salariale s-au acordat conform legii, dar s-a depășit bugetul, atunci primăriile sunt în pericol de a se alege cu amenzi. Dacă au fost încălcate prevederi legale e posibil să se ajungă și la recuperarea prejudiciului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea