După lefuri mari, vin şi amenzile… primarii, pasibili de amenzi dacă şi-au dat salarii mari şi nu mai au bani la buget
După lefuri mari, vin şi amenzile… primarii, pasibili de amenzi dacă şi-au dat salarii mari şi nu mai au bani la buget • Pentru încadrarea în limitele bugetare, primăriile vor trebui să apeleze inclusiv la disponibilizări de personal
Potrivit unui ordin al Ministerului Finanțelor, inspectorii Fiscului sunt împuterniciți să sancționeze acei ordonatori de credite care au încălcat legea responsabilității fiscal-bugetare. Dacă au majorat salariile și nu mai au bani la buget riscă amenzi între 2.000 și 20.000 de lei și recuperarea prejudiciului, dar deocamdată rămân cu salariile majorate.
Potrivit recentului ordin, pe perioada cercetării administrative, persoanele responsabile sunt suspendate din funcţie. Primăriile și instituțiile care și-au depășit banii alocați pentru salarii trebuie să facă economii din alte părți, inclusiv prin disponibilizări. Execuţia cheltuielilor de personal este evaluată de Ministerul Finanţelor Publice la finalul fiecărui trimestru.
Pentru a se încadra în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil şi pe cele a căror acordare este facultativă, potrivit legii. În cazurile excepţionale şi temeinic justificate, în care un ordonator principal de credite nu se încadrează în limita trimestrială pentru cheltuielile de personal, Ministerul Finanţelor Publice poate aproba majorarea limitei respective, în anumite condiții.
Totodată, ordonatorii principali de credite au obligaţia să întreprindă toate măsurile necesare pentru îndeplinirea ţintelor trimestriale pentru cheltuielile totale, inclusiv prin reducerea numărului de posturi finanţate şi bugetele acestora şi, respectiv, disponibilizarea, în condiţiile legii, a unei părţi din personalul încadrat, se arată în recentul ordin al Ministerului Finanțelor.
Aceste verificări ale inspectorilor Fiscului vin după ce mai multe localități din țară au rămas fără bani la buget din cauza majorărilor salariale la care au recurs. Din județul nostru, cel puțin 7 primării – Ceru Băcăinți, Rîmeț, Ponor, Mogoș, Scărișoara, Vadu Moților și Întregalde se află pe minus și speră ca rectificarea bugetară să le aducă mai mulți bani.
E clar că dacă majorările salariale s-au acordat conform legii, dar s-a depășit bugetul, atunci primăriile sunt în pericol de a se alege cu amenzi. Dacă au fost încălcate prevederi legale e posibil să se ajungă și la recuperarea prejudiciului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun