Rămâi conectat

Curier Județean

După ce a fost o vreme „grânarul Europei”, acum România – doar a opta putere agricolă a UE

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România este cea de-a opta putere agricolă a Europei, cu o producție agricolă de 15,5 miliarde de euro în 2014, conform analizei Oficiului european de statistică Eurostat. Agricultura românească este cea mai dezechilibrată din UE, cu un sector vegetal dominant și o productivitate redusă. Polonia a avut o producție agricolă mai mare ca a României, de 22,5 miliarde de euro. După România au fost Ungaria (7,5 miliarde de euro), Cehia (4,7 miliarde de euro), Bulgaria (3,8 miliarde de euro) etc.

omRaportată la  suprafața mare de teren agricol din România, 13,3 milioane de hectare, productivitatea agriculturii românești este una scăzută, conform datelor emise de Eurostat în 2013. România a avut, în medie, o producție de 1.160 de euro la hectar. Spre comparație, Polonia a avut o producție medie de 1.560 de euro la hectar, Ungaria – 1.660 de euro, Cehia – 1.380 de euro. Bulgaria, cu o producție agricolă medie la hectar de 850 de euro, a fost sub România.

Citeşte şi: Condiţii pentru achiziţia utilajelor agricole pe fonduri europene

Cea mai mare forță agricolă a UE este Franța, cu o producție de 70,5 miliarde de euro în anul 2014, având o productivitate medie de 2.530 de euro la hectar. Pe locurile următoare sunt Germania – 51 miliarde de euro (3.050 de euro la hectar), Italia – 48,3 miliarde de euro (3.770 de euro la hectar), Spania – 41,1 miliarde de euro (1.734 euro la hectar).
Cea mai mare productivitate o înregistrează Olanda – circa 14.800 de euro la hectar (de pe cele 1,8 milioane de hectare utilizate în agricultură a scos o producție de 26,7 miliarde de euro). De altfel, Olanda este al doilea cel mai mare exportator de produse agro – alimentare din lume, după SUA, cu un export de 75,4 miliarde de euro în 2012, potrivit Ministerului olandez al Comerțului.
Dintre toate țările UE, România are cea mai dezechilibrată agricultură: 73% este vegetală, 26% zootehnică și 1%- servicii agricole și activități conexe. În sens invers, cea mai dezechilibrată este Irlanda: din producția agricolă de 7,3 miliarde de euro, 70% s-a bazat pe zootehnie, 25% pe sectorul vegetal și 6% pe servicii și activități conexe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști după ce și-a amenințat fosta concubină și a distrus încuietoarea porții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști după ce și-a amenințat fosta concubină și a distrus încuietoarea porții Un bărbat din Alba Iulia a fost reținut de polițiști după ce și-a amenințat fosta concubină și a distrus încuietoarea porții. Citește și: Șofer din Alba, BEAT MANGĂ, prins de polițiști la volan: Avea o alcoolemie de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea