După ce a fost o vreme „grânarul Europei”, acum România – doar a opta putere agricolă a UE
România este cea de-a opta putere agricolă a Europei, cu o producție agricolă de 15,5 miliarde de euro în 2014, conform analizei Oficiului european de statistică Eurostat. Agricultura românească este cea mai dezechilibrată din UE, cu un sector vegetal dominant și o productivitate redusă. Polonia a avut o producție agricolă mai mare ca a României, de 22,5 miliarde de euro. După România au fost Ungaria (7,5 miliarde de euro), Cehia (4,7 miliarde de euro), Bulgaria (3,8 miliarde de euro) etc.
Raportată la suprafața mare de teren agricol din România, 13,3 milioane de hectare, productivitatea agriculturii românești este una scăzută, conform datelor emise de Eurostat în 2013. România a avut, în medie, o producție de 1.160 de euro la hectar. Spre comparație, Polonia a avut o producție medie de 1.560 de euro la hectar, Ungaria – 1.660 de euro, Cehia – 1.380 de euro. Bulgaria, cu o producție agricolă medie la hectar de 850 de euro, a fost sub România.
Citeşte şi: Condiţii pentru achiziţia utilajelor agricole pe fonduri europene
Cea mai mare forță agricolă a UE este Franța, cu o producție de 70,5 miliarde de euro în anul 2014, având o productivitate medie de 2.530 de euro la hectar. Pe locurile următoare sunt Germania – 51 miliarde de euro (3.050 de euro la hectar), Italia – 48,3 miliarde de euro (3.770 de euro la hectar), Spania – 41,1 miliarde de euro (1.734 euro la hectar).
Cea mai mare productivitate o înregistrează Olanda – circa 14.800 de euro la hectar (de pe cele 1,8 milioane de hectare utilizate în agricultură a scos o producție de 26,7 miliarde de euro). De altfel, Olanda este al doilea cel mai mare exportator de produse agro – alimentare din lume, după SUA, cu un export de 75,4 miliarde de euro în 2012, potrivit Ministerului olandez al Comerțului.
Dintre toate țările UE, România are cea mai dezechilibrată agricultură: 73% este vegetală, 26% zootehnică și 1%- servicii agricole și activități conexe. În sens invers, cea mai dezechilibrată este Irlanda: din producția agricolă de 7,3 miliarde de euro, 70% s-a bazat pe zootehnie, 25% pe sectorul vegetal și 6% pe servicii și activități conexe.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”
Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Andrei Miroiu, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Ciugud, a obținut medalia de bronz la etapa națională a Concursului Național de Metematică „Olimpiada Satelor din România”. Etapa națională s-a desfășurată la […]
Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați
Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) realuarea procedurii de contractare a proiectării tehnice și execuție în cadrul proiectului care vizează reabilitarea sălii de gimnastică a Colegiului […]
FOTO | Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se mândrește cu Claudia Olimpia Moisă, „profesor Bologna” 2025
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se mândrește cu Claudia Olimpia Moisă, „profesor Bologna” 2025 Conf. univ. dr. Claudia Olimpia Moisă, cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a primit titlul de „profesor Bologna” în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Galei Profesorului Bologna, organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești […]