Rămâi conectat

Societate

După 5 ani şi nenumărate formule guvernamentale, Raed Arafat a părăsit puterea pentru a milita în favoarea SMURD-ului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

    Premierul Emil Boc a semnat ieri demisia lui Raed Arafat, fondatorul SMURD, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (pe care îl ocupă încă din 2007), după ce acesta şi-a anunţat public decizia de a se retrage din Guvern. Raed Arafat a demisionat, în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu pe tema noului proiect al legii Sănătăţii, cu care Arafat nu este de acord. Fondatorul SMURD în România a făcut următoarele declaraţii de presă:
„Eu nu sunt de acord cu punctul oficial de vedere al Ministerului în ce priveşte sistemul de urgenţă deoarece consider că sistemul va avea un impact negativ când orice control care a mai rămas pe acest sistem va dispărea. (…) Desfiinţăm o lege cursivă, care are foarte multe lucruri în ea pentru sistemul de urgenţă, care a trecut prin mai multe teste şi au rămas valabile. De la un sistem integrat, în care concepţia e colaborarea şi complementaritatea pentru sprijinirea cetăţeanului, ajungem unul în care vor intra factorul şi interesul comercial, ce va intra în competiţie cu sectorul public, iar sistemul va deveni vulnerabil. Când ai un sistem cu interese comerciale şi firme concurente, nu mai poţi vorbi de un sistem integrat. E un sistem dezintegrat care se va dezvolta în 2,3, 4 ani. Când o să ne trezim unde am ajuns o să fie ireversibil. E un bilet dus, fără întors. Consider că am obligaţia să avertizez şi să spun public acest lucru, să nu tac şi să stau pe loc în speranţa că vom negocia. Negocierea va însemna automat compromisul pe actuala lege”.
   Referindu-se la SMURD, dr. Arafat a declarat că acest serviciu primeşte primeşte fonduri din două surse statale. „A spune că statul nu ştie pe ce cheltuieşte banii e prea dur. Pe cele 200 de echipaje ale SMURD se cheltuiesc 1,5% din fondurile UPU, o sumă marginală, iar pe altă linie, MAI ştie foarte bine ce cheltuieşte pe SMURD – cheltuiala nu e mare, sub un milion lei pe an pentru rularea echipajelor. Nu vorbim de salarii. Conceptul SMURD, la Interne merge cu pompieri care au şi alte sarcini şi îndatoriri, iar la UPU cu medicii şi asistenţii care fac garda, dar nu sunt angajaţi speciali. Noua propunere îl va rupe în bucăţi” a mai completat Arafat. Părintele SMURD a mai ţinut să sublinieze că se retrage din Guvern, nu din activitatea SMURD.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Cum funcţionează Urgenţele în Europa

    Potrivit ultimului raport pe sistemele de urgenţă din Uniunea Europeană, coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, finanţarea sistemelor de urgenţă diferă de la o ţară la alta. Ea se face de la bugetul de stat (cum e cazul Italiei şi Ungariei, de exemplu), din sistemul public de asigurări de sănătate (Danemarca, Portugalia), din surse private, ori amestecate public-privat, ori din „alte surse”, cum e cazul Olandei. Iată câteva exemple:
lAnglia: statul deţine monopol de aproape 40 de ani pe urgenţele majore
lFranţa: urgenţele aparţin de sectorul public
lGermania: sistemul este la sistemul public, ajutat de foarte multe servicii non-profit, cum ar fi organizaţia Cavalerilor de Malta, Asociaţia Iohaniţilor
lFinlanda: urgenţele sunt asigurate de serviciile de pompieri (de stat) şi de spitale
lSlovacia: aceste servicii sunt privatizate integral. Statul încearcă acum să-şi creeze un sistem paralel
lSuedia: sistemul este împărţit pe zone: unele sunt acoperite de serviciile publice, altele sunt date privaţilor. În acestea din urmă, odată la 3-4 ani se organizează licitaţii şi firmele se schimbă. Personalul migrează atunci de la o firmă la alta, ceea ce creează nemulţumiri. Oamenii spun că, din motive financiare, li s-au redus orele de pregătire şi salariile. (N.I.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

16 ianuarie | Ziua statului degeaba, sărbătorită în toată lumea

Ziarul Unirea

Publicat

în

16 ianuarie | Ziua statului degeaba, sărbătorită în toată lumea În 16 ianuarie, este Ziua Internaţională a Statului Degeaba. Se spune că această zi a fost creată în urmă cu 40 de ani de editialistul Harold Pullman Coffin, de la San Fracisco Examiner, scrie CNBC. Cu toate acestea, ea este sărbătorită încă din 1973 pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea