Ziarul Unirea

După 5 ani şi nenumărate formule guvernamentale, Raed Arafat a părăsit puterea pentru a milita în favoarea SMURD-ului

    Premierul Emil Boc a semnat ieri demisia lui Raed Arafat, fondatorul SMURD, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (pe care îl ocupă încă din 2007), după ce acesta şi-a anunţat public decizia de a se retrage din Guvern. Raed Arafat a demisionat, în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu pe tema noului proiect al legii Sănătăţii, cu care Arafat nu este de acord. Fondatorul SMURD în România a făcut următoarele declaraţii de presă:
„Eu nu sunt de acord cu punctul oficial de vedere al Ministerului în ce priveşte sistemul de urgenţă deoarece consider că sistemul va avea un impact negativ când orice control care a mai rămas pe acest sistem va dispărea. (…) Desfiinţăm o lege cursivă, care are foarte multe lucruri în ea pentru sistemul de urgenţă, care a trecut prin mai multe teste şi au rămas valabile. De la un sistem integrat, în care concepţia e colaborarea şi complementaritatea pentru sprijinirea cetăţeanului, ajungem unul în care vor intra factorul şi interesul comercial, ce va intra în competiţie cu sectorul public, iar sistemul va deveni vulnerabil. Când ai un sistem cu interese comerciale şi firme concurente, nu mai poţi vorbi de un sistem integrat. E un sistem dezintegrat care se va dezvolta în 2,3, 4 ani. Când o să ne trezim unde am ajuns o să fie ireversibil. E un bilet dus, fără întors. Consider că am obligaţia să avertizez şi să spun public acest lucru, să nu tac şi să stau pe loc în speranţa că vom negocia. Negocierea va însemna automat compromisul pe actuala lege”.
   Referindu-se la SMURD, dr. Arafat a declarat că acest serviciu primeşte primeşte fonduri din două surse statale. „A spune că statul nu ştie pe ce cheltuieşte banii e prea dur. Pe cele 200 de echipaje ale SMURD se cheltuiesc 1,5% din fondurile UPU, o sumă marginală, iar pe altă linie, MAI ştie foarte bine ce cheltuieşte pe SMURD – cheltuiala nu e mare, sub un milion lei pe an pentru rularea echipajelor. Nu vorbim de salarii. Conceptul SMURD, la Interne merge cu pompieri care au şi alte sarcini şi îndatoriri, iar la UPU cu medicii şi asistenţii care fac garda, dar nu sunt angajaţi speciali. Noua propunere îl va rupe în bucăţi” a mai completat Arafat. Părintele SMURD a mai ţinut să sublinieze că se retrage din Guvern, nu din activitatea SMURD.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Cum funcţionează Urgenţele în Europa

    Potrivit ultimului raport pe sistemele de urgenţă din Uniunea Europeană, coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, finanţarea sistemelor de urgenţă diferă de la o ţară la alta. Ea se face de la bugetul de stat (cum e cazul Italiei şi Ungariei, de exemplu), din sistemul public de asigurări de sănătate (Danemarca, Portugalia), din surse private, ori amestecate public-privat, ori din „alte surse”, cum e cazul Olandei. Iată câteva exemple:
lAnglia: statul deţine monopol de aproape 40 de ani pe urgenţele majore
lFranţa: urgenţele aparţin de sectorul public
lGermania: sistemul este la sistemul public, ajutat de foarte multe servicii non-profit, cum ar fi organizaţia Cavalerilor de Malta, Asociaţia Iohaniţilor
lFinlanda: urgenţele sunt asigurate de serviciile de pompieri (de stat) şi de spitale
lSlovacia: aceste servicii sunt privatizate integral. Statul încearcă acum să-şi creeze un sistem paralel
lSuedia: sistemul este împărţit pe zone: unele sunt acoperite de serviciile publice, altele sunt date privaţilor. În acestea din urmă, odată la 3-4 ani se organizează licitaţii şi firmele se schimbă. Personalul migrează atunci de la o firmă la alta, ceea ce creează nemulţumiri. Oamenii spun că, din motive financiare, li s-au redus orele de pregătire şi salariile. (N.I.T.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

HH 10 ianuarie 2012 at 21:37

HAITA PORTOCALIE NU ARE NIMIC SFANT ! DISTRUGE INSTITUTIILE CARE MAI FUNCTIONEAZA, PARAZITEAZA TOT, VINDE TOT, IMPRUMUTA CAT NU S-A IMPRUMUTAT IN 20 DE ANI, ANTAGONIZEAZA SOCIETATEA, PROMOVEAZA NUMAI IMBECILI SI COZI DE TOPOR !
IN JUDETUL ALBA ACEASTA HAITA ESTE CONDUSA DE : MIRCEA HAVA, ION DUMITREL, ALEXANDRU PERES, OANA BADEA, CLEMENT NEGRUT, PAUL VOICU, CORNELIU OLAR ETC

profesor Ana 10 ianuarie 2012 at 23:28

Raed Arafat, un OM adevarat. Pacat ca are de-a face cu toate canaliile.
Avem si noi ceva bun, un MODEL, si il dam la o parte pentru ca nu se lasa calcat in picioare.
Doamne, cat ii mai rabdam pe calai?

nn35 11 ianuarie 2012 at 0:21

Eu v-as recomanda sa cititi legea si sa vedeti ce tampenii prevede. O sa ajungeti sa platiti 10,7 % CAS chiar si pe dobanda pt. bani pe care ii aveti in banca sau pe orice alte castiguri ca sa sponsorizati haita portocalie care este din ce in ce mai nesatula. Nicaieri in lume nu s-a pomenit ca din bugetul public sa se plateasca bani catre servicii medicale private sau sa fie privatizat serviciul de URGENTA. Romani cat mai asteptati ca sa luati bata si sa iesiti in strada pt. a termina odata pt. totdeauna cu acesti nemernici indiferent de culoarea politica care de 22 de ani va fura cu nerusinare si v-au adus la sapa de lemn ? Nu va lasati prostiti nici in LIMBRICII de la PARTIDUL POPORULUI ca o sa regretati amarnic cand o sa vedeti cine este si in spatele acestor derbedei !

BENEFICIAR A SERVICIILOR SMURD 11 ianuarie 2012 at 16:59

Romani ,cit va mai lasati batjocoriti de ciolanarii si lesinatii portocalii inca nu v-ati saturat de ei haideti cu totii sa luam ciomegele la ei si sa-i punem la punct asa cum a fost pus si ceausescu.RAED ARAFAT NU ESTE ROMAN DAR A DEMONSTRAT CA ARE DEMNITATE.

EDY 11 ianuarie 2012 at 19:09

când comunismul a fost pus la zid,toți cei care au prezis ce va urma au fost puși la zid,acum când capitalismul, pentru care au murit acei nevinovați la revoluție,nu mai este bun,până la urmă ce vrem?mai rău a fost înainte,oricât de dureros este adevărul care pe mulți încă mai supără,nu vă lăsați amăgiți!

carmen popa 11 ianuarie 2012 at 20:54

Pachetul minin de servicii medicale nu va mai exista in noua lege.
Noi oamenii de rind si copii nostri (care nu avem venituri si pensii sa ne tratam la Viena) nu vom mai avea acces la nici un fel de servicii medicale, vom muri ca mustele caci asa doresc conducatorii nostri.
SMURD-ul trebuie sa existe asa cum este el!!!!cu Dr. Raed Arafat cu tot!
Cine doreste sistem privat sa investeasca banii personali, nu sa fure bani publici!
Sa se fure mai putin si vor fi bani de pensii, salarii, sanatate si pt SMURD!

Comentariile sunt oprite