Rămâi conectat

Societate

După 5 ani şi nenumărate formule guvernamentale, Raed Arafat a părăsit puterea pentru a milita în favoarea SMURD-ului

Publicat

în

    Premierul Emil Boc a semnat ieri demisia lui Raed Arafat, fondatorul SMURD, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (pe care îl ocupă încă din 2007), după ce acesta şi-a anunţat public decizia de a se retrage din Guvern. Raed Arafat a demisionat, în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu pe tema noului proiect al legii Sănătăţii, cu care Arafat nu este de acord. Fondatorul SMURD în România a făcut următoarele declaraţii de presă:
„Eu nu sunt de acord cu punctul oficial de vedere al Ministerului în ce priveşte sistemul de urgenţă deoarece consider că sistemul va avea un impact negativ când orice control care a mai rămas pe acest sistem va dispărea. (…) Desfiinţăm o lege cursivă, care are foarte multe lucruri în ea pentru sistemul de urgenţă, care a trecut prin mai multe teste şi au rămas valabile. De la un sistem integrat, în care concepţia e colaborarea şi complementaritatea pentru sprijinirea cetăţeanului, ajungem unul în care vor intra factorul şi interesul comercial, ce va intra în competiţie cu sectorul public, iar sistemul va deveni vulnerabil. Când ai un sistem cu interese comerciale şi firme concurente, nu mai poţi vorbi de un sistem integrat. E un sistem dezintegrat care se va dezvolta în 2,3, 4 ani. Când o să ne trezim unde am ajuns o să fie ireversibil. E un bilet dus, fără întors. Consider că am obligaţia să avertizez şi să spun public acest lucru, să nu tac şi să stau pe loc în speranţa că vom negocia. Negocierea va însemna automat compromisul pe actuala lege”.
   Referindu-se la SMURD, dr. Arafat a declarat că acest serviciu primeşte primeşte fonduri din două surse statale. „A spune că statul nu ştie pe ce cheltuieşte banii e prea dur. Pe cele 200 de echipaje ale SMURD se cheltuiesc 1,5% din fondurile UPU, o sumă marginală, iar pe altă linie, MAI ştie foarte bine ce cheltuieşte pe SMURD – cheltuiala nu e mare, sub un milion lei pe an pentru rularea echipajelor. Nu vorbim de salarii. Conceptul SMURD, la Interne merge cu pompieri care au şi alte sarcini şi îndatoriri, iar la UPU cu medicii şi asistenţii care fac garda, dar nu sunt angajaţi speciali. Noua propunere îl va rupe în bucăţi” a mai completat Arafat. Părintele SMURD a mai ţinut să sublinieze că se retrage din Guvern, nu din activitatea SMURD.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Cum funcţionează Urgenţele în Europa

    Potrivit ultimului raport pe sistemele de urgenţă din Uniunea Europeană, coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, finanţarea sistemelor de urgenţă diferă de la o ţară la alta. Ea se face de la bugetul de stat (cum e cazul Italiei şi Ungariei, de exemplu), din sistemul public de asigurări de sănătate (Danemarca, Portugalia), din surse private, ori amestecate public-privat, ori din „alte surse”, cum e cazul Olandei. Iată câteva exemple:
lAnglia: statul deţine monopol de aproape 40 de ani pe urgenţele majore
lFranţa: urgenţele aparţin de sectorul public
lGermania: sistemul este la sistemul public, ajutat de foarte multe servicii non-profit, cum ar fi organizaţia Cavalerilor de Malta, Asociaţia Iohaniţilor
lFinlanda: urgenţele sunt asigurate de serviciile de pompieri (de stat) şi de spitale
lSlovacia: aceste servicii sunt privatizate integral. Statul încearcă acum să-şi creeze un sistem paralel
lSuedia: sistemul este împărţit pe zone: unele sunt acoperite de serviciile publice, altele sunt date privaţilor. În acestea din urmă, odată la 3-4 ani se organizează licitaţii şi firmele se schimbă. Personalul migrează atunci de la o firmă la alta, ceea ce creează nemulţumiri. Oamenii spun că, din motive financiare, li s-au redus orele de pregătire şi salariile. (N.I.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Monden-Clubbing

Neversea și Untold au pus în vânzare biletele de o zi

Publicat

în

Două luni și jumătate ne mai despart de revederea cu festivalul Neversea, ce revine după o pauză de doi ani la malul Mării Negre cu un line-ul în care se vor regăsi artiști precum Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Alan Walker, Don Diablo, Alesso, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Ummet Ozcan, Tujamo, Nicky Romero, Nervo, Quintino sau Parov Stelar.

Ajuns la ediția cu numărul patru, Neversea 2022 aduce la Constanța peste 150 de artiști români și internaționali, în perioada 7-10 iulie.

Fanii Neversea au la dispoziție două variante de achizitionare a biletelor pentru una din cele patru zile de festival: General Access, la prețul de 37 de euro + Taxe sau VIP, la prețul de 104 de euro + Taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și “Big Brother” Untold, pune la dispoziție fanilor pe lângă abonamente și bilete de o zi, la festival. Cei care vor să se distreze în universul magic UNTOLD au la dispoziție tot două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe. Cei care își achiziționează Day Ticket își vor putea alege ziua în care să vină și să se bucure de experiențe de neuitat. UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. În cele 4 zile și 4 nopți de festival, îi veți putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare