Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a zburat în spațiul cosmic, propus „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”
Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a zburat în spațiul cosmic, propus „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”
Dumitru-Dorin Prunariu este primul cosmonaut român care a realizat, în luna mai a anului 1981, un zbor spațial de 8 zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6, devenind al 103-lea om în spațiul cosmic, fiind propus pentru distincția de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” conform unui Proiect de Hotărâre publicat, în 12 decembrie 2024, în Monitorul Oficial Local al Municipiului Alba Iulia.
Citește și: 14 MAI – Dumitru Prunariu la 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic : „Şi acum mai am anumite trăiri în momente aniversare.”
Dumitru-Dorin Prunariu este primul cosmonaut român care a realizat, în luna mai a anului 1981, un zbor spațial de 8 zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6, devenind al 103-lea om în spațiul cosmic. În cadrul misiunii cosmice a efectuat numeroase experimente științifice.
În prezent, Prunariu este general-locotenent în retragere al Forțelor Aeriene Române și lucrează ca expert în cadrul Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE. Este membru în Consiliul de Administrație al Agenției Spațiale Române și membru în Consiliul de Administrație al Academiei Internaționale de Astronautică. Deține funcții și este expert în activități spațiale în cadrul mai multor organizații internaționale, precum Comitetul ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, Agenția Spațială Europeană (ESA), Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic, Asociația Moon Village, Fundația Asteroid etc.
Este licențiat al Facultății de inginerie aerospațială din cadrul Universității Politehnica din București din anul 1976 și deține un doctorat în domeniul dinamicii zborului spațial. Este şi absolvent al Colegiului Național de Apărare și al cursului de ambasadori din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.
Ca o recunoaștere a realizărilor sale, în 2017 un asteroid a primit numele său, asteroidul „10707 Prunariu“.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
România intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025: Vot pozitiv în Consiliul JAI România și Bulgaria intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, a anunțat președinta Parlamentului European Roberta Metsola, joi pe rețeaua X. „S-a făcut. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 8 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia