Rămâi conectat

Actualitate

Dumitra: Cununiţa de sânziene a prevestit o nuntă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, pe 24 iunie, localnicii din Dumitra sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, numită popular Sânziene, ne-a informat Petruţa Pop, preşedintele Asociaţiei Tradiţii şi Meşteşuguri Alba.

 Cu toate că populaţia din sat este majoritar îmbătrânită, acest obicei nu apune. Și în acest an, oamenii au adunat sânziene încă de cu seară, le-au adus la biserică pentru a fi sfinţite cu agheasmă de către preotul satului. După slujba Sfintei Liturghii, fiecare familie şi-a dus acasă mănunchiul de sânziene sfinţite, împletindu-le în cununiţe pentru fiecare membru din familie, dar au realizat şi o cruce mare pe care au aşezat-o la poartă, pentru ca duhurile necurate, bolile, grindina şi necazurile să nu poată să le afecteze familia, grânele şi gospodăria în tot anul. Firele de sânziene rămase au fost  date de către gospodari vitelor pentru a fi ferite de boli şi pentru ca laptele să fie gras şi cu spor. Cununiţele, împletite pentru fiecare membru din familie, au fost aruncate pe casă pentru a-şi afla viitorul. Dacă cununa cade, după ce a fost aruncată de trei ori, se zice că cel pentru care a fost făcută va muri, mai spune tradiţia.

„La noi în sat există din moşi-strămoşi obiceiul ca de Sânziene să se facă cununiţe pentru fiecare membru din casă. Aceste cununiţe le aruncăm pe casă sau pe grajdul vitelor cu nădejdea ca acest an să fie un an mănos şi toate cele rele să nu se apropie de casa noastră. Mai punem sânziene şi la poartă, împletite în formă de cruce, ca  să fim feriţi de boli, de vreme mare şi ca Bunul Dumnezeu să ne dea holde mănoase şi în acest an” ne-a povestit Maria Arion, localnică din Dumitra.  

Tradiţia mai spune că, dacă sânzienele se lovesc sau se agaţă de horn, acestea vestesc o cununie apropiată. În acest an, una dintre cununile aruncate pe casă a atins hornul casei, într-adevăr, fapt ce a provocat veselie şi voie bună printre cei prezenţi, căci chiar în toamnă în această familie va fi nuntă, ştiindu-se deja că fiica familiei respective se va căsători.

Robert GHERGU 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea