DUMINICĂ: Târgul Căciulilor la Blaj, o tradiție veche păstrată de sute de ani. Peste 200 de ”căciulari” își expun produsele în zona centrală a orașului
Duminică, 6 decembrie, la Blaj va avea loc tradiţionalul Târg al Căciulilor, organizat anual de Moș Nicolae. Manifestarea are o vechime de peste 200 de ani şi marca pe vremuri debutul sărbătorilor de iarnă, prilej bun pentru locuitorii din Ardeal, şi nu numai, să-şi cumpere o căciulă autentică, potrivită pentru iernile grele.
”Atestat documentar de peste 200 de ani « Târgul Căciulilor » se desfașoară la Blaj ca în fiecare an cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae și cu siguranță va aduna în orașul de la confluența Târnavelor mii de vizitatori având în vedere că va avea loc într-o zi de duminică”, au transmis reprezentanții primăriei Blaj.
Pentru buna organizare și desfășurare a evenimentului, Primăria Municipiului Blaj a aprobat instituirea unor restricții de circulație a autovehiculelor în zona centrală a orașului respectiv pe Bulevardul Republicii și pe străzile: Popa Șapca, Nicolae Bălcescu, Timotei Cipariu, Astra, Mitropolit Andrei Șaguna și Mitropolit Ioan Lemeni.
Traficul autovehiculelor va fi oprit începând de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 16.00 și va fi reluat doar în seara zilei de 6 decembrie, la ora 21.00.
Aproximativ 200 de comercianți din toate colțurile țării și-au anunțat deja prezența la târg, 30 dintre aceștia fiind comercianți de articole din blană, denumiți în mod popular “ căciulari”. Standurile acestora vor putea fi găsite ca de obicei în zona centrală, respectiv lângă coloana cu “ Lupa Capitolină”.
Pentru toți aceștia, în ultima ședință Consiliul Local Blaj a aprobat instituirea taxei de 15 lei/mp/zi pentru spațiul public ocupat în cazul în care standul are o dimensiune mai mică de 9 mp.
Pentru comercianții care necesită un spațiu de expunere mai mare de 9 mp taxa este de 135 lei/zi pentru spațiul public ocupat.
Ordinea și buna desfășurare a evenimentului va fi asigurată de importante efective ale Poliției Municipale, Poliției Locale și Jandarmeriei.
Anul trecut, autoritățile au anunțat că la eveniment au participat peste 5 000 de persoane.
foto:arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor