Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ: Se deschide “Universitatea de Vară de restaurare de monumente şi situri” la Bucium

Alexandra Mates

Publicat

în

*Restaurare Şcoala Veche şi Repertoriu patrimoniu rural Bucium

Universitatea de Vara la Bucium Duminică, 21 iulie 2013, ora 16.00, la Primăria comunei Bucium, judeţul Alba,  se deschide cea de-a treia ediţie a  „Universităţii de Vară de restaurare de monumente  şi situri”. În cadrul deschiderii oficiale va fi prezentat conceptul Universităţii de Vară Bucium, vor fi lansate Caietul II Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium ediţia a II-a, concursul pentru localnici „Casa cea mai dichisită” – ediţia a II-a, precum şi un concurs de desene pentru copii. Invitați de onoare sunt reprezentanţii partenerilor de proiect şi ai administraţiei locale şi judeţene, alături de locuitorii comunei. Evenimentul este organizat de Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie –  RPER – şi se desfăşoară până în data de 3 august 2013,  sub înaltul patronaj al Academiei Române.

 Proiectul a fost iniţiat în 2011, pe fondul unei crize acute de preocupare în legătură cu moştenirea culturală,  oglindită în absența unei legislaţii restrictive privind protejarea patrimoniului rural precum  și a fondurilor de subvenționare a restaurărilor, el fiind continuat în 2012 și 2013.

 “Universitatea de vară  îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti asupra importanţei prezervării patrimoniului rural încă existent şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea  în situ  şi promovarea acestei moşteniri.

 Conceptul proiectului este inspirat de  Modelul european  de restaurare a patrimoniului rural  in situ  ca motor economic de  dezvoltare  teritorială,  de  declaraţia  ICOMOS  –  Salvarea  spiritului  locului  –  de  la  Québec,  din  4  octombrie  2008, precum şi de obiectivele asociației Fondation du Patrimoine și se poate constitui ca  model adaptabil în orice comună din țară”, se arată în comunicatul de presă al asociaţiei.

 Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba – Ţara Moților  – şi se compune din 30 de sate de tip răsfirat, pe dealuri şi de tip înşirat, de-a lungul cursurilor de apă. Atestată documentar în 1585, comuna prezintă urme de locuire datând încă din Epoca Bronzului, unul  dintre  obiectivele  centrale  de  preocupare  și  studiu  ale  UdV fiind  Școala  veche  Bucium,  edificiu  construit  în perioada  1884  –  1900  de  către  un  arhitect  italian  necunoscut,  și  care  a  avut  în  timp  multiple  funcţiuni  importante.

 Actualmente,  datorită  colaborării  dintre  RPER  și  Primăria  Bucium,  aceasta  beneficiază  de  protecție  climaterică temporară,  de  studiu  de  fezabilitate  și  de  expertiză  tehnică,  în  căutarea  fondurilor  necesare  reabilitării  în  tehnici  de restaurare  şi  reconceptualizării  spațiilor  sale.  Se  preconizează  transformarea  sa  în  Centru  de  studii  de  arheologie, arhitectură și agricultură montană, cu ateliere-şcoală de meserii tradiţionale și spatii de cazare aferente.

 “Continuare a ediţiilor  UdV 2011 și UdV 2012, UdV 2013 asigură cursanților, în majoritate studenți-arhitecți, absolvenți arhitecți, dar  și sociologi, politologi  și antropologi, ca viitori actori ai politicii de patrimoniu, un program multidisciplinar de pregătire post-universitară, în contextul percepției și tratării patrimoniului rural neclasat românesc, aflat într -un decalaj de 68 de ani față de cel vest-european. Programul UdV 2013 cuprinde activități practice, în vederea realizării inventarierii obiectelor de arhitectură vernaculară, laice și sacre: studiu fotografic, analize de caracteristici morfologice  și constructive, localizare GPS, relevee, completarea fișelor  analitice  de  inventariere  (FAI-M)  pentru  obiectele  selectate,  dintre  care  unele  –  cu  prioritate,  cele  cu  valori memoriale –  fac obiectul dosarelor de  propunere de clasare ca monument istoric. În paralel, pe  șantierul de reabilitare a Casei Colda, cursanții vor deprinde procesele și procedurile de restaurare și reconceptualizare in situ a unei case tradiționale”, se mai arată în comunicat.

 Activitățile didactice sunt susținute de specialiști  și cadre universitare prin conferinţe, dezbateri şi colocvii, ce au loc zilnic pe toată perioada universității în cadrul ediției UdV 2012 studiul arhitectural s-a extins  și la studiul de peisaj cultural, prin repertorierea patrimoniului construit integrat în cadrul său natural.

 În cadrul ediției UdV 2013  se va realiza  și un studiu de caz asupra patrimoniului construit cu statut de proprietate incert  și, prin urmare, neglijat  și supus degradării. Studiul ar putea sta la baza adoptării unor măsuri legislative privind facilități fiscale în măsură să stimuleze clarificarea succesiunii documentele sintetizate în cadrul UdV 2011 au făcut obiectul tipăririi Caietului I  –  Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, Ediţia I (ISBN 978-973-0-13019-5) – Documentele sintetizate în cadrul UdV 2012 fac obiectul Caietului II Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, Ediţia II, ce va fi lansat la Bucium în cadrul festivității de deschidere oficială a UdV 2013  și stau la baza întocmirii dosarelor de clasare ca monument istoric a 6 troițe și cruci de drum, de o mare valoare memorială și simbolică.

 Documentele sintetizate în cadrul UdV 2013 vor face obiectul Caietului III Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, Ediţia a-III-a.”

 Festivitatea de închidere va avea loc sâmbătă, 3 august 2013, ora 16:00, când se vor decerna certificate de participare cursanţilor şi premii câştigătorilor concursului „Casa cea mai dichisită” – ediţia a II-a şi se vor prezenta concluziile primelor trei ediţii ale UdV Bucium. Festivitatea se va încheia cu un spectacol tradiţional buciuman şi cu o masă câmpenească.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea