Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ: Comunităţile din zona Aiud – Ocna Mureş se întrec, la Unirea, în ultima etapă a Festivalului „Cultură pentru Cultură”. Premiile acordate la Ciugud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, va continua, duminică, la Unirea cu ultima etapă de concurs în cadrul căreia comunităţile locale din zona Aiud – Ocna Mureş vor încerca să arate ce au mai frumos în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie.

Evenimentul va începe la ora 13,00 şi va cuprinde concursul propriu-zis de folclor, gastronomie şi tradiţii dar şi un extraordinar spectacol al Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba cu interpreţii Roxana Reche, Cătălin Haşa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ. Conducerea muzicală este asigurată de Alexandru Pal, iar coregrafia este realizată de Alexandra Oargă şi Flaviu Mârza. Etapa de la Unirea este ultima din concursul Festivalului de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, urmând ca marea finală să aibă loc în 9 iulie la Alba Iulia şi la aceasta să participe câştigătorii din cadrul fiecărei etape.

Etapa precedentă a festivalului a avut loc la Ciugud unde au participat comunele Sâncel, Roşia de Secaş, Şona, Berghin şi Mihalţ.

PREMIILE acordate la etapa zonală de la Ciugud:

  • Premiul pentru conservarea, promovarea şi valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din judeţul Alba a fost obţinut de comunele Mihalţ, Roşia de Secaş şi Şona.

Au obţinut clasarea pe locul I şi calificarea la etapa finală a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”:

  • La secțiunea Obicei tradițional – comunele Berghin și Roșia de Secaș.
  • La subsecțiunea solist vocal – comunele Sâncel și Șona.
  • La subsecțiunea grup vocal – comunele Sâncel și Șona.
  • La subsecțiunea solist instrumentist – comunele Sâncel, Mihalț și Șona.
  • La subsecțiunea dans tradițional – comunele Mihalț, Berghin și Șona.
  • La sebsecțiunea minorități naționale – comuna Șona și Roșia de Secaș.
  • La secțiunea meșteșuguri tradiționale – comunele Șona și Mihalț.
  • La secțiunea gastronomie – comunele Șona și Mihalț.

De asemenea au fost acordate diplome de excelență autorităților locale care sprijină prin activitatea lor conservarea, promovarea și valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din Județul Alba (din Ciugud, Sâncel, Șona, Berghin, Mihalț și Roșia de Secaș)

–––––––––––––––––––––––-

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul se desfăşoară în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului este programată la Alba Iulia în 9 iulie.

Mai jos, câteva imagini de la etapa zonală de la Ciugud, realizate de Vasile Sârb – coordonatorul Clasei de Artă Fotografică din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

[nggallery id=4150]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Amenzi de peste 38.000 de lei, într-o singură zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Amenzi de peste 38.000 de lei, într-o singură zi Polițiștii și jandarmii din Alba au continuat luni, 15 aprilie, acțiunile în sistem integrat pe raza județului. Au dat amenzi de peste 38.ooo de lei și au reținut 7 permise de conducere. Ieri, 15 aprilie 2024, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea