Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Întrebări existențiale cu actorul Dorel Vișan, autor Mircea Frențiu și Ioan Bâscă cu volumul „Presa Albei”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Luni, 30 august 2021, de la ora 18:00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și cu editura „Ecou Transilvan”, va avea loc lansarea cărții „Întrebări existențiale cu actorul Dorel Vișan”, autor al volumului fiind medicul Mircea Frențiu de la Blaj.

Cu acest prilej, publicul prezent la lansare se va întâlni atât cu autorul cât și cu actorul Dorel Vișan care va susține cu acest prilej și o conferință. Volumul va fi prezentat de Nadia Fărcaș, de la Editura „Ecou Transilvan”, editură ce s-a îngrijit de tipărirea cărții. Întregul eveniment se va încheia cu o sesiune de autografe, pe care atât actorul Dorel Vișan cât și autorul cărții, medicul Mircea Frențiu, le vor acorda tuturor celor prezenți.

Medic, director de spital, întemeietor de şcoală românească sanitară, realizator de emisiuni radio, realizator de emisiuni TV, jurnalist în presa scrisă, implicat direct în fenomenul cultural susținând ASTRA blăjeană în calitate de președinte onorific, medicul Mircea Frenţiu este cunoscut și ca un apropiat al unor nume mari din cultura românească şi, de asemenea, este medicul personal al actorilor Florin Piersic și Dorel Vișan. Volumul „Întrebări existențiale cu actorul Dorel Vișan” este a doua carte scrisă de acesta, prima sa încercare literară purtând titlul „Radiografia unei clipe”, carte lansată la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în anul 2018.

Dorel Vișan este unul din cei mai importanți actori din România și unul dintre puținii care au ajuns la o solidă reputație europeană. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia „Păcală” iar de atunci a jucat magistral numeroase roluri în teatru și film. În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena teatrului și din filme, a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, precum și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din același oraș. De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii:

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981), Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), Nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța (1995), Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003). Actorul Dorel Vișan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită la lansarea volumelor „Constantin Oancea: preot, cărturar, ctitor” și „Presa Albei: publicații, ziariști, publiciști” ale autorului Ioan Bâscă. Manifestarea va avea loc marți, 31 august 2021, cu începere de la ora 17:00, în Grădina Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, unde vor fi respectate toate normele necesare prevenirii răspândirii pandemiei Covid-19.

Volumul „Constantin Oancea: preot, cărturar, ctitor” este prefațat de pr. prof. Emil Jurcan și pune în valoare personalitatea complexă a unui preot care nu a fost un simplu paroh, ci un adevărat luminător al comunității pe care a păstorit-o. A slujit spiritualitatea, educația și cultura în egală măsură și a fost un adevărat patriot român. „Cartea este o relatare despre misiunea unui preot care a simțit preoția nu doar ca pe o slujire liturgică, în care se prestează anumite servicii religioase, ci ca o chemare a cerului spre pământ, la care omul Constantin Oancea a răspuns cu toată hotărârea” scrie părintele Emil Jurcan în prefața volumului.

„Presa Albei: publicații, ziariști, publiciști” este un volum destinat presei românești din județul Alba. Cartea este concepută ca un dicționar alfabetic ce oferă cititorului informații despre publicații, jurnaliști, publiciști și personalități din multiple alte domenii, care au scris în presa vremii.

Ioan Bâscă este profesor, ziarist și publicist, născut la 16 octombrie 1950, la Petrești, județul Alba. A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie de la Iași și un curs de doi ani la Facultatea de Jurnalistică din București. A activat ca profesor în mai multe școli și licee din județul Alba și ca redactor-șef adjunct la cotidianul „Unirea” din Alba Iulia. După 1989 activează la Radio 21, Informația de Alba, Transilvania Jurnal și din 2001 ca și consilier superior la Consiliul Județean Alba. A scris reportaje, comentarii, eseuri, însemnări de călătorie, proză scurtă și poezie dar și câteva lucrări monografice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie 

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea