DSP Alba susţine înlesnirea accesului tinerilor la servicii de prevenţie primară
În colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, prin Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu, DSP Alba implementează proiectul „Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România”. Proiectul are un buget de 1.530.000 euro, din care 1.300.000 euro reprezintă finanţarea guvernului Norvegiei, prin fonduri ale Programului Norvegian de Cooperare şi 250.000 euro reprezintă cofinanţare din partea Ministerului Sănătăţii. Directorul DSP Alba, dr. Horea Timiş a precizat că la nivelul judeţului proiectul va demara printr-o campanie de formare a medicilor şcolari şi a cadrelor didactice, într-o primă etapă în municipiul Alba Iulia şi apoi se va extinde în celelalte localităţi. Proiectul a fost conceput ţinând cont de creşterea numărului de persoane supraponderale şi/sau obeze la nivel mondial şi european şi mai ales de tendinţele îngrijorătoare ale acestui fenomen la copii şi adolescenţi, pentru a gestiona această problemă de sănătate publică într-o manieră eficace. Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: rapoarte ale cercetărilor; manuale/ghiduri de intervenţie pentru diferitele tipuri de profesionişti; parteneriate interinstituţionale la nivel judeţean/planuri judeţene pentru adoptarea unei nutriţii sănătoase şi a activităţii fizice de copii şi tineri; strategie de comunicare în vederea adoptării de comportamente sănătoase; un centru resursă on-line accesibil pentru media, instituţii publice, comunităţi locale, sectorul de afaceri şi nonguvernamental, cu diseminarea bunelor practici legate de nutriţie şi activitate fizică, precum şi informaţii verificate prin studii legate de prevenţia primară a celor doi factori de risc, Planul Naţional pe Nutriţie şi Activitate Fizică pe următorii cinci ani, modificări ale cadrului legislativ care să susţină implementarea multianuală a acestui plan. În cadrul proiectului s-a derulat activitatea de informare a partenerilor, prin organizarea unei mese rotunde la Instituţia Prefectului, cu participarea partenerilor: Instituţia Prefectului judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Alba Iulia, IŞJ Alba, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, Societatea Naţională a medicilor de familie şi şcolari – Filiala Alba, Direcţia pentru Tineret şi Sport Alba, Crucea Roşie – Filiala Alba, Asociaţia „Alături de tine”. În prezent, proiectul se află în stadiul de semnare a contractelor de parteneriat interinstituţional. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi