Drumul judeţean dintre Sălciua de Sus şi Teiuş va fi modernizat. Vor fi lucrări la 7 poduri, se vor amenaja piste de biciclete, iar trecerile de pietoni vor fi semnalizate cu fotovoltaice
Drumul judeţean dintre Sălciua de Sus şi Teiuş va fi modernizat. Vor fi lucrări la 7 poduri, se vor amenaja piste de biciclete, iar trecerile de pietoni vor fi semnalizate cu fotovoltaice
Reabilitarea și modernizarea drumului județean care pornește de pe Valea Arieșului, din Sălciua de Sus (DN 75), străbate zona Munților Apuseni și face legătura cu orașul Teiuș (DN 1), necesită fonduri de peste 165 de milioane de lei.
Situat în nord-vestul județului Alba, DJ 750C este format din două tronsoane: primul tronson se desprinde din DN 75, în localitatea Sălciua de Sus, și traversează Valea Lungă, Ponor, până la intersecția cu DJ 107I. Al doilea tronson se desprinde din DJ 107I în localitatea Râmeț și se desfășoară până în Teiuș, la intersecția cu DN 1, traversând localitățile Valea Mănăstirii, Geoagiu de Sus şi Stremț.
Din punct de vedere al structurii rutiere, pe primul tronson există asfalt doar pe primii 600 de metri, fiind pietruit sau de pământ până la km 14+096. Pe tronsonul II, între km 26+500 şi km 32+270, drumul este pietruit sau de pământ, iar între km 32+280 şi km 50+490 este cu îmbrăcăminte asfaltică. Starea de degradare a părţii carosabile este medie, medie-rea sau rea.
Sistemul de preluare și scurgere a apelor, alcătuit din șanțuri de pământ, funcționează deficitar din cauza invaziei de vegetație și a gradului avansat de colmatare. Pe anumite zone, șanțurile lipsesc. Continuitatea scurgerii apelor nu este asigurată în dreptul drumurilor laterale sau local în dreptul acceselor la proprietăți.
Citește și: Raven`s Nest, cuib de autenticitate pe aripa Munţilor Apuseni
Pe traseul drumului, există podeţe tubulare sau dalate care funcționează deficitar și care sunt în mare parte colmatate şi prezintă degradări. Podurile de pe traseul drumului judeţean DJ 750C necesită lucrări de reparare și/sau consolidare/înlocuire, în vederea asigurării parametrilor tehnici corespunzători. De exemplu, pentru traversarea văii Geoagiului în proximitatea Mănăstirii Râmeț este necesară construirea unui pod nou. În anumite zone este nevoie de lucrări de consolidare de rambleu sau debleu pentru asigurarea lățimii platformei drumului.
Recent, consilierii judeţeni din Alba au adoptat o hotărâre prin care au aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici, faza Proiect tehnic, precum şi Devizul general al obiectivului de investiții „Reabilitare și modernizare drum județean DJ 750C: Sălciua de Sus (DN 75) – Dealu Caselor – Valea Largă – Vale în Jos – Ponor – Râmeț – Valea Mănăstirii – Geoagiu de Sus – Stremț – Teiuș (DN 1)”.
La art. 3 al hotărârii se menţionează că “se asumă faptul că la momentul recepției lucrărilor implementate prin proiectul finanțat prin PR CENTRU 2021-2027, întregul traseu va fi funcțional, în integralitatea sa (inclusiv tronsonul din DJ 107 finanţat din POR 2014 – 2020, interpus între km 14+096 şi km 26+500 al drumului DJ 750 C), asigurându-se conectarea la rețeaua TEN-T”.
Durata estimată de execuție este de 24 de luni
Valoarea investiţiei se ridică, potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi, la 165.455.743,34 de lei (inclusiv TVA), din care C+M 145.495.705,62 de lei (inclusiv TVA).
Lungimea totală a drumului este de 38,09 km, din care tronsonul I 14,09 km, iar tronsonul II, 23,99 km. Ar urma să fie reabilitate podurile de peste râul Arieş şi Valea Largă şi reconstruit un podeț peste Valea Bucurului (pe primul tronson), respectiv să fie construit un pod nou peste râul Geoagiu, reabilitate alte două poduri peste acelaşi râu şi reconstruit un altul (pe tronsonul II).
De asemenea, vor fi reparații la zidurile de sprijin existente sau se vor construi altele noi, se va asigura scurgerea apelor, se vor amenaja drumurile laterale și accesele la proprietăți. Nu în ultimul rând, se vor amenaja piste pentru biciclete, pe o lungime de 1.780 de metri, 11 stații de autobuz, cu 2 stații de încărcare auto, iar trecerile de pietoni vor fi semnalizate cu fotovoltaice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara Ioan Hădărig, scriitor și eseist originar din municipiul Aiud, județul Alba, a fost distins miercuri, 20 noiembrie 2024, cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, pentru volumul „ASTĂZI CERUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan