Rămâi conectat

Curier Județean

Drumul comunal DC130, din Sălciua, va fi consolidat după inundațiile din 2020: Primăria solicită acordul de mediu

Ioana Oprean

Publicat

în

Drumul comunal DC130, din Sălciua, va fi consolidat după inundațiile din 2020: Primăria solicită acordul de mediu

Consiliul Județean Alba a solicitat avizul de mediu pentru proiectul „Refacere după calamităţile din anul 2020 – Consolidare terasament DC130 intre km 2+230+3+220, comuna Sălciua, judeţul Alba”.

Drumul comunal DC130, face legătura între intravilanul localităţii Sălciua de Jos, ramificându-se din DC104 şi satul Sub Piatră, aparţinător al comunei Sălciua.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Pe cea mai mare parte a traseului, drumul comunal DC130 este adiacent pârâului Valea Morii, astfel deseori în perioadele cu ploi abundente şi debite mari ale pârâului, corpul drumului este afectat. Un astfel de eveniment s-a produs în vara anului 2020, când, din cauza viiturilor produse pe cursul mijlociu al pârâului Valea Morii, a fost afectat terasamentul drumului DC130 pe sectorul cuprins intre 2+230-3+220, provocând erodări masive care pun în pericol stabilitatea corpului drumului.

Proiectul propus pentru reglementare are scopul de a remedia situaţia existentă şi asigura condiţii de stabilitate sporită a terasamentului drumului comunal DC 130 şi utilizarea acestuia în siguranţă de către participanţii la trafic.

Lungimea traseului studiat este de aproximativ 1 km, respectiv între km 2+230-3+220. Soluţia tehnica presupune executarea a 3 ziduri de sprijin, cu lungimea cumulată de 370 m şi înălţimi cuprinse 2 şi 2.8 m şi adâncimi de fundare între 1.5 şi 1.65 m şi instalare parapeţi metalici pe toată lungimea.

Cele trei sectoare de zid de sprijin se vor realiza după cum urmează:

  • Tronson 1 km 2+230-2+320 realizat pe stânga drumului, L=90m , h e =2,2.8 m
  • Tronson 2 km 2+790-2+900 realizat pe dreapta drumului, L=110, h e =2-2,8 m
  • Tronson 3 km 2+920-3+090 realizat pe dreapta drumului, L=170, h e =2,5-2,8 m

Soluţia adoptată pentru realizarea zidurilor de sprijin presupune:

  1. trasarea în plan a picheţilor şi marcarea cotelor de nivel prin balize
  2. executarea săpăturii pentru fundaţia zidului
  3. turnarea betonului în fundaţie.
  4. cofrare a elevaţiei zidului
  5. pozarea barbacanelor pentru drenarea apelor de infiltraţie
  6. turnarea betonului în elevaţie
  7. decofrarea elevaţiei
  8. realizarea drenului din spatele zidului din zidărie uscata cu bolovani de râu şi umplutura.

Fundaţia zidului de sprijin va fi executata din beton monolit clasa C25/30 iar elevaţia din beton monolit C30/37. În spatele zidului va fi prevăzută o cuneta care va prelua apele din infiltraţie şi le evacuează prin intermediul barbacanelor.

Paramentul zidului de sprijin va avea o înclinare de 10:1 iar turnarea betonului în fundaţie şi elevaţie se va executa pe tronsoane a câte 5m lungime. La partea superioara pentru sporirea siguranţei circulaţiei, pe coronamentul zidului vor fi montaţi parapeţi metalici direcţionali alcătuiţi din stâlpi şi lise. Lungimea sectorului pe care se vor instala parapeti metalici este de 370m.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată în Alba Iulia: Intervin pompierii pe strada Vasile Alecsandri

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată în Alba Iulia: Intervin pompierii pe strada Vasile Alecsandri Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri seara, în jurul orei 21.30, în Alba Iulia. Pompierii au intervenit de urgență pe strada Vasile Alecsandri. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată în Alba Iulia: Intervin pompierii pe strada Eleșteului Detașamentul de pompieri […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Săpături arheologice sistematice în situl de la Tărtăria-Gura Luncii într-un iulie 2025 fierbinte. Ion Dumitrel: „Cu siguranță, descoperirile din Tărtăria ne vor mai surprinde și în viitor!”

Ioana Oprean

Publicat

în

Săpături arheologice sistematice în situl de la Tărtăria-Gura Luncii într-un iulie 2025 fierbinte. Ion Dumitrel: „Cu siguranță, descoperirile din Tărtăria ne vor mai surprinde și în viitor!” Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a continuat pe parcursul lunii iulie 2025, una fierbinte din punct de vedere meteorologic, săpăturile arheologice sistematice în situl de la […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Foarte multe incendii de vegetație în Alba în iulie 2025: Doar câteva persoane care au provocat astfel de incendii, identificate și sancționate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Foarte multe incendii de vegetație în Alba în iulie 2025: Doar câteva persoane care au provocat astfel de incendii, identificate și sancționate În luna iulie 2025 în județul Alba au avut loc foarte multe incendii de vegetație uscată. Cu toate acestea doar câteva persoane dintre cele care au provocat o serie de astfel de incendii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea