Rămâi conectat

Curier Județean

Droguri

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Concediul de sfârşit de an şi o pneumonie care m-a ţinut în casă două săptămâni mi-au prilejuit o perioadă de introspecţie nedorită, îndelung refuzată de conştient, dar foarte necesară, cred. Catalizatorul a fost o replică dură, spusă într-o discuţie aprinsă, de o persoană iubită, foarte apropiată: „V-aţi rinocerizat”, mi-a spus, referindu-se la mine şi la soţul meu. „Nici măcar nu cred că mai eşti creştină”. O lovitură de cuţit. Nu puteam să îmi imaginez nimic mai cumplit cu privire la mine însămi.
Am crescut cu ideea că, oricât de mult ţi-ar displăcea, trebuie să faci ce e bine, the right thing, oricât de incomod ar fi. Chiar dacă adesea ca primă reacţie mă opuneam, mă revoltam, finalmente, făceam ceea ce trebuia făcut. Conştiinţa m-ar fi înnebunit altfel. Sentimentul de vinovăţie m-ar fi distrus.
Astăzi însă conştiinţa face din ce în ce mai puţin faţă explicaţiilor noastre aparent raţionale. Reuşim din ce în ce mai abil să construim un mecanism de apărare împotriva ei  şi a sentimentelor, altădată devoratoare, de vinovăţie.
Astăzi suntem reci şi pragmatici. Ne-am pierdut preocuparea de a face bine, bucuria de a face o bucurie. Dacă nu avem un interes, nu o mai facem nici măcar atunci când nu ne costă nimic. Dar, spunem, e normal să fie aşa, căci sunt vremuri grele şi trebuie să supravieţuim. Astăzi, concentrarea exclusivă pe sine este firească, o condiţie a succesului. Egoismul nu mai e blamabil, e normal, capitalist. Altruismul altora ni se pare suspect şi ne liniştim rapid cu convingerea că, în realitate, e doar masca unui interes bine disimulat.
Justificăm voluptuos orice act imoral după principiul plăţii cu aceeaşi monedă. De ce să nu îi fac asta, şi el mi-a făcut acelaşi lucru sau, cu siguranţă,  nu ar ezita să o facă, dacă ar avea ocazia. În plus, nu e nimic personal, it’s just business.
În acelaşi timp, nu mai avem milă. Nu mai avem compasiune. Dacă nu e problema noastră, nu ne preocupă. Dar şi asta e normal până la urmă, căci, mai ales în ziua de azi, sensibilitatea e un lux pe care nu ni-l putem permite. Trebuie să fim puternici, nu ne putem consuma timpul şi energia cu problemele altora. Ce ar face un medic dacă s-ar lăsa afectat de toate problemele pacienţilor? Ar înnebuni cu siguranţă. Situaţia e regretabilă, mimăm preocuparea, căci imaginea contează, dar avem deja un scut puternic de protecţie, astfel încât problemele celor din jur nu ne afectează mai mult decât o ştire de la ora 17.00. În plus, trebuie să fim obiectivi, să judecăm la rece. Cel mai adesea victimele au şi ele o vină, de multe ori şi-au făcut-o, cel puţin într-o oarecare măsură, cu mâna lor. Or, în astfel de cazuri, chiar nu mai merită nicio consideraţie.
Paradoxal, găsim explicaţii şi pentru răul gratuit, care nu ne aduce niciun profit. Îl facem însă în numele justiţiei şi ca să dăm o lecţie. Nimic să nu treacă nepedepsit, căci nu e drept. Culmea, la nivel declarativ, chiar conştiinţa nu ne lasă să procedăm altfel. Şi ura şi invidia îşi găsesc măşti logice. Cu siguranţă succesul altuia e nemeritat. Dacă nu e vorba de pile, relaţii, nepotism, blonde, trafic de influenţă, trebuie să fie altceva la mijloc, căci aşa merg lucrurile la noi.
Construim aşadar pledoarii elaborate, motivate raţional, logic pentru mai toate acţiunile noastre. Ne justificăm aproape orice derapaj. Faţă de alţii, dar, mai grav, faţă de noi înşine. Am găsit un drog-„antidot” pentru conştiinţă. Păcălim abil sentimentul de vinovăţie.
În plus, pe lângă antidotul inventat, folosim încă un truc eficient. Menit nu numai să ne uşureze conştiinţa, dar chiar să ne dea un sentiment de nobleţe. Comparaţia. Comparaţia cu cei din jur. Dacă eşti mai bun, mai moral, mai credincios decât cel de lângă tine, automat ai o părere bună despre tine. Iar când ştacheta e foarte jos, când trăim într-o lume de gheaţă, sufocată de egolatrie şi ură, ulcerată de agresivitate, un gest frumos, dar mărunt în sine, poate să ne pară măreţ, suficient să deschidă porţile Raiului. Ne emoţionăm singuri, impresionaţi de propriul altruism. Şi aşteptăm în consecinţă recunoştinţa veşnică a beneficiarului mărinimiei noastre şi, desigur, reciprocitate. Ne e dator vândut şi ar fi normal să conştientizeze asta şi să se revanşeze. În fapt, însă, gestul nostru frumos nu e mai mult decât atât. Un gest frumos, dar infinit mai puţin decât am putea face, decât ar trebui să facem. Iar principalii beneficiari, în realitate, suntem chiar noi. Şi asta ar trebui să fie o recompensă suficientă.
Mă tem de momentul în care aş ajunge să refuz cu argumente raţionale orice introspecţie. Mă tem de capacitatea de amăgire a conştiinţei. Mă tem că, dacă nu vom găsi o cale de purificare şi, mai mult, vom renunţa să o mai căutăm, vom muri pe dinăuntru fără măcar să ne dăm seama de asta.
Ioana Ramona LAURENŢIU
partener la Casa de avocatură „Laurenţiu, Laurenţiu şi Asociaţii”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Lucrările la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Aiud se apropie de final: Când va fi gata investiția de peste 4 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Lucrările la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Aiud se apropie de final: Când va fi gata investiția de peste 4 milioane lei

Lucrările la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din municipiul Aiud, situat pe strada Simion Bărnuțiu, se apropie de final. Data finalizării proiectului în valoare de peste 4 milioane de lei este 30 iunie 2023.

„Acest centru de zi este construit din fonduri europene în cadrul proiectului ”Respect pentru bunicii comunității aiudene” – Cod SMIS 116236, iar în cadrul acestui proiect mai înființăm o cantină socială și o unitate de îngrijire la domiciliu.

Valoarea totală a proiectului: 4.364.205,77 lei
– din FEDR: 3.048.254,29 lei
– din bugetul național: 498.474,52 lei
– cofinanțarea UAT Municipiul Aiud:
– valoare cofinanțare eligibilă – 39.452, 68 lei
– valoare neeligibilă – 362.771,01 lei
– cofinanțarea Serviciului de Ajutor Maltez în România:
– valoare cofinanțare eligibilă – 32.929,96 lei
– valoare neeligibilă – 382.323,31

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și se implementează de către Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Aiud în parteneriat cu Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România – filiala Aiud. Programul Operațional Regional 2014 – 2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru”, au transmis reprezentanții primăriei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Comunicat de presă| Conferința „Prin educaţie spre vocaţie!” – Modele de bune practici în prevenirea abandonului şcolar”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi, 10.11.2022 a.c., la Căminul Bisericesc Pelegrinus din Alba Iulia, a avut loc conferința intitulată „«Prin educaţie spre vocaţie!» – Modele de bune practici în prevenirea abandonului şcolar. Rolul parteneriatului public-privat în asigurarea sustenabilității unui proces educativ întemeiat pe vocație personală și valori”. Evenimentul a marcat atât finalizarea proiectului „Prin Educație spre vocație!”, cât și demarea etapei de sustenabiliate a acestuia, prin partenariatul public-privat încheiat între autoritățile publice și partenerii din proiect.

Conferința a debutat cu un cuvânt de învățătură al Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, adresat celor peste 50 de invitați prezenți la acest eveniment, prin care a subliniat rolul educației în dăltuirea caraterului uman și importanța acesteia pentru societatea de astăzi, dar mai ales pentru cea de mâine. Evenimentul a continuat cu intervenția domnului Makkai Péter, Secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, urmată de prezentarea rezultatelor proiectului de către toți partenerii implicați în acesta.

În cadrul conferinței a fost subliniată importanța parteneriatului dezvoltat între Biserică, școală și autoritățile publice, bazat pe valorile creștine, în formarea și educarea copiilor de astăzi. La acest eveniment au participat invitați de seamă, dintre care amintim pe domnul Makkai Péter, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Cosmin Câmpean reprezentant al Fondului Român de Dezvoltare Socială, care este principala instituție finanțatoare, doamna Ioana Ardelean, reprezentantă a Fundației HEKS/EPER și domnul Vasile Zdrenghea, reprezentant al Fundației FAER Reghin, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba și reprezentanți ai primăriilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Zlatna, Baia de Arieș, Ocna Mureș, Hopârta, Roșia de Secaș, Valea Lungă, Rădești, Mirăslău, Berghin, Sântimbru și Ighiu, partenere în cadrul proiectului.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Întâlnirea de astăzi, a avut scopul încheierii proiectului, dar și continuitatea acestuia. Proiectul „Prin educație spre Vocație!” și-a propus integrarea în sistemul de învățământ și menținerea a 645 de elevi. Considerând că la finalul acestui proiect au rămas trei elemente puternice pe care ne dorim să le punem în practică mai departe.” a transmis Daniela Truța, manager de proiect.


Proiectul „Prin Educație spre vocație!” este implementat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschool Norvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este Creșterea gradului de incluziune socială și menținerea în sistemul de educaţie a 645 de elevi în situații de risc din regiunile Centru si Nord–Vest prin crearea de activități de tipul „Școală după școală”. Operator de program fiind Fondul Român de Dezvoltare Socială. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni și are o valoare totală de 5.244.990,00 lei din care grant 4.720.491,00 lei iar din cofinanțare privată suma de 524.499, 00 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Toamna, serbată de micuții de la GPP „Primii Pași”, Aiud: Veselia a fost la ea acasă în timpul activităților împreună cu părinții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Toamna, serbată de micuții de la GPP „Primii Pași”, Aiud: Veselia a fost la ea acasă în timpul activităților împreună cu părinții

Toamna, cu bogăția și frumusețea ei, a fost serbată de micuții din Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași” Aiud, împreună cu părinții acestora.

Cu sprijinul părinților s-a amenajat un frumos decor de toamnă, în curtea grădiniței, din care nu au lipsit legumele, fructele, florile, bunătăți din cămară și alte elemente specifice toamnei.

După ce au discutat despre fenomenele de toamnă, despre fructe, legume și alte aspecte, în cadrul proiectelor tematice, toate grupele au realizat o activitate comună cu părinții. Au realizat împreună: sporul casei, felinare, legume personalizate, murături asortate și au prezentat scurte momente de poezii, cântece dansuri sau jocuri distractive, legate de temă, după care toată lumea a gustat bunătăți din cămară sau preparate cu fructe și legume : zacuscă, dulceață, plăcinte cu măr, dovleac copt și altele, aduse de părinți.

Elit - Gustul Desăvârșit

Veselia a fost la ea acasă, copiii fiind foarte fericiți că părinții lor sunt prezenți în grădiniță și pot să realizeze activități împreună.

La rândul lor, părinții au fost încântați să poată observa o parte din rutina copiilor la grădiniță și să petreacă timp de calitate alături de ei.

Participarea părinţilor la unele activităţi ale grădiniţei (şezători, vizite, excursii, activităţi comune, expoziţii ale copiilor) şi chiar implicarea acestora în organizarea, desfăşurarea lor le vor permite o mai bună cunoaştere a particularităţilor propriilor copii, a dificultăţilor pe care aceştia le întâmpină în activităţi.

Activităţile derulate, au îmbunătăţit considerabil legătura dintre grădiniță cu familia , părinţii simţindu-se utili, prezentând în acest fel un interes mai mare pentru munca din grădiniță. Activităţile extraşcolare, sunt atractive la orice vârstă. Ele produc bucurie, stârnesc interes,facilitează acumularea de cunoştinţe, chiar dacă necesită un efort suplimentar.

Cunoscând importanța acestora, colectivul Grădiniței cu Program Prelungit „Primii Pași” Aiud își propune să organizeze și alte activități de acest gen în perioada următoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea