Rămâi conectat

Curier Județean

Droguri

Publicat

în

Concediul de sfârşit de an şi o pneumonie care m-a ţinut în casă două săptămâni mi-au prilejuit o perioadă de introspecţie nedorită, îndelung refuzată de conştient, dar foarte necesară, cred. Catalizatorul a fost o replică dură, spusă într-o discuţie aprinsă, de o persoană iubită, foarte apropiată: „V-aţi rinocerizat”, mi-a spus, referindu-se la mine şi la soţul meu. „Nici măcar nu cred că mai eşti creştină”. O lovitură de cuţit. Nu puteam să îmi imaginez nimic mai cumplit cu privire la mine însămi.
Am crescut cu ideea că, oricât de mult ţi-ar displăcea, trebuie să faci ce e bine, the right thing, oricât de incomod ar fi. Chiar dacă adesea ca primă reacţie mă opuneam, mă revoltam, finalmente, făceam ceea ce trebuia făcut. Conştiinţa m-ar fi înnebunit altfel. Sentimentul de vinovăţie m-ar fi distrus.
Astăzi însă conştiinţa face din ce în ce mai puţin faţă explicaţiilor noastre aparent raţionale. Reuşim din ce în ce mai abil să construim un mecanism de apărare împotriva ei  şi a sentimentelor, altădată devoratoare, de vinovăţie.
Astăzi suntem reci şi pragmatici. Ne-am pierdut preocuparea de a face bine, bucuria de a face o bucurie. Dacă nu avem un interes, nu o mai facem nici măcar atunci când nu ne costă nimic. Dar, spunem, e normal să fie aşa, căci sunt vremuri grele şi trebuie să supravieţuim. Astăzi, concentrarea exclusivă pe sine este firească, o condiţie a succesului. Egoismul nu mai e blamabil, e normal, capitalist. Altruismul altora ni se pare suspect şi ne liniştim rapid cu convingerea că, în realitate, e doar masca unui interes bine disimulat.
Justificăm voluptuos orice act imoral după principiul plăţii cu aceeaşi monedă. De ce să nu îi fac asta, şi el mi-a făcut acelaşi lucru sau, cu siguranţă,  nu ar ezita să o facă, dacă ar avea ocazia. În plus, nu e nimic personal, it’s just business.
În acelaşi timp, nu mai avem milă. Nu mai avem compasiune. Dacă nu e problema noastră, nu ne preocupă. Dar şi asta e normal până la urmă, căci, mai ales în ziua de azi, sensibilitatea e un lux pe care nu ni-l putem permite. Trebuie să fim puternici, nu ne putem consuma timpul şi energia cu problemele altora. Ce ar face un medic dacă s-ar lăsa afectat de toate problemele pacienţilor? Ar înnebuni cu siguranţă. Situaţia e regretabilă, mimăm preocuparea, căci imaginea contează, dar avem deja un scut puternic de protecţie, astfel încât problemele celor din jur nu ne afectează mai mult decât o ştire de la ora 17.00. În plus, trebuie să fim obiectivi, să judecăm la rece. Cel mai adesea victimele au şi ele o vină, de multe ori şi-au făcut-o, cel puţin într-o oarecare măsură, cu mâna lor. Or, în astfel de cazuri, chiar nu mai merită nicio consideraţie.
Paradoxal, găsim explicaţii şi pentru răul gratuit, care nu ne aduce niciun profit. Îl facem însă în numele justiţiei şi ca să dăm o lecţie. Nimic să nu treacă nepedepsit, căci nu e drept. Culmea, la nivel declarativ, chiar conştiinţa nu ne lasă să procedăm altfel. Şi ura şi invidia îşi găsesc măşti logice. Cu siguranţă succesul altuia e nemeritat. Dacă nu e vorba de pile, relaţii, nepotism, blonde, trafic de influenţă, trebuie să fie altceva la mijloc, căci aşa merg lucrurile la noi.
Construim aşadar pledoarii elaborate, motivate raţional, logic pentru mai toate acţiunile noastre. Ne justificăm aproape orice derapaj. Faţă de alţii, dar, mai grav, faţă de noi înşine. Am găsit un drog-„antidot” pentru conştiinţă. Păcălim abil sentimentul de vinovăţie.
În plus, pe lângă antidotul inventat, folosim încă un truc eficient. Menit nu numai să ne uşureze conştiinţa, dar chiar să ne dea un sentiment de nobleţe. Comparaţia. Comparaţia cu cei din jur. Dacă eşti mai bun, mai moral, mai credincios decât cel de lângă tine, automat ai o părere bună despre tine. Iar când ştacheta e foarte jos, când trăim într-o lume de gheaţă, sufocată de egolatrie şi ură, ulcerată de agresivitate, un gest frumos, dar mărunt în sine, poate să ne pară măreţ, suficient să deschidă porţile Raiului. Ne emoţionăm singuri, impresionaţi de propriul altruism. Şi aşteptăm în consecinţă recunoştinţa veşnică a beneficiarului mărinimiei noastre şi, desigur, reciprocitate. Ne e dator vândut şi ar fi normal să conştientizeze asta şi să se revanşeze. În fapt, însă, gestul nostru frumos nu e mai mult decât atât. Un gest frumos, dar infinit mai puţin decât am putea face, decât ar trebui să facem. Iar principalii beneficiari, în realitate, suntem chiar noi. Şi asta ar trebui să fie o recompensă suficientă.
Mă tem de momentul în care aş ajunge să refuz cu argumente raţionale orice introspecţie. Mă tem de capacitatea de amăgire a conştiinţei. Mă tem că, dacă nu vom găsi o cale de purificare şi, mai mult, vom renunţa să o mai căutăm, vom muri pe dinăuntru fără măcar să ne dăm seama de asta.
Ioana Ramona LAURENŢIU
partener la Casa de avocatură „Laurenţiu, Laurenţiu şi Asociaţii”

Publicitate

Curier Județean

Bărbat din Horea, beat MANGĂ, prins la volanul unui autoturism, de către polițiștii din Cîmpeni. Avea o alcoolemie de 1.03 mg/l

Publicat

în

Bărbat din Horea, beat MANGĂ, prins la volanul unui autoturism, de către polițiștii din Cîmpeni. Avea o alcoolemie de 1.03 mg/l

Un bărbat de 42 de ani, din Horea, a fost depistat de către polițiștii din Cîmpeni, în timp ce se afla la volanul unui autoturism. În urma testării cu aparatul etilostest a rezultat o alcoolemie de 1.03 mg/l.

La data de 27 septembrie, în jurul orei 20.45, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat un bărbat, de 42 de ani, din comuna Horea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Electrica Furnizare Discount

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citește mai mult

Curier Județean

LISTA ACTUALIZATĂ| Peste 100 de copii din Alba, infectați cu COVID-19 și 88 de clase trecute în online. Școlile de care aparțin

Publicat

în

Inspectoratul Școlar Județean Alba monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel județean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice.

La nivelul județului Alba, de la începutul acestui an școlar, un număr de 113 elevi au fost testați pozitiv, cursurile cu prezență fizică fiind suspendate, conform art.6 din ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 5.196/1756/03.09.2021, în 88 clase din unitățile de învățământ: LICEUL „HOREA, CLOSCA SI CRISAN” ABRUD, COLEGIUL NATIONAL „BETHLEN GABOR” AIUD,COLEGIUL NATIONAL „TITU MAIORESCU” AIUD,GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 2 AIUD,SCOALA GIMNAZIALA „AXENTE SEVER” AIUD,SCOALA GIMNAZIALA „OVIDIU HULEA” AIUD,COLEGIUL ECONOMIC „DIONISIE POP MARTIAN” ALBA IULIA,COLEGIUL NATIONAL „HOREA CLOSCA SI CRISAN” ALBA IULIA, COLEGIUL TEHNIC „APULUM” ALBA IULIA, GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT „DUMBRAVA MINUNATA” ALBA IULIA,GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 11 ALBA IULIA,GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 13 ALBA IULIA, GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT „SCUFITA ROSIE” ALBA IULIA,LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ALBA IULIA,LICEUL DE ARTE „REGINA MARIA” ALBA IULIA,LICEUL TEHNOLOGIC „ALEXANDRU DOMSA” ALBA IULIA,SCOALA GIMNAZIALA „AVRAM IANCU” ALBA IULIA, SCOALA GIMNAZIALA „ION AGARBICEANU” ALBA IULIA,SCOALA GIMNAZIALA „MIHAI EMINESCU” ALBA IULIA, SCOALA GIMNAZIALA „VASILE GOLDIS” ALBA IULIA,SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX „SFANTUL SIMION STEFAN” ALBA IULIA,SCOALA GIMNAZIALA „NICODIM GANEA” BISTRA,COLEGIUL NATIONAL „INOCHENTIE MICU CLAIN” BLAJ,LICEUL TEHNOLOGIC „STEFAN MANCIULEA” BLAJ,LICEUL TEHNOLOGIC „TIMOTEI CIPARIU” BLAJ,LICEUL TEOLOGIC GRECO-CATOLIC „SFANTUL VASILE CEL MARE” BLAJ, SCOALA GIMNAZIALA „TOMA COCISIU” BLAJ, COLEGIUL TEHNIC „ION D. LAZARESCU” CUGIR, LICEUL TEORETIC „DAVID PRODAN” CUGIR, SCOALA GIMNAZIALA ” IOSIF PERVAIN” CUGIR, SCOALA GIMNAZIALA NR.3 CUGIR, SCOALA GIMNAZIALA DAIA ROMANA, SCOALA GIMNAZIALA DRASOV, SCOALA GIMNAZIALA „ION BREAZU” MIHALT, LICEUL TEORETIC „PETRU MAIOR” OCNA MURES, COLEGIUL NATIONAL „LUCIAN BLAGA” SEBES, LICEUL GERMAN SEBES, LICEUL TEHNOLOGIC SEBES, SCOALA GIMNAZIALA „MIHAIL KOGALNICEANU” SEBES, SCOALA GIMNAZIALA NR. 2 SEBES, SCOALA GIMNAZIALA „IOSIF SARBU” SIBOT, SCOALA GIMNAZIALA „SIMION BARNUTIU” TIUR BLAJ, SCOALA GIMNAZIALA „IULIU MANIU” VINTU DE JOS.

 În rândul angajaților din sistemul de învățământ din județul Alba, 36 persoane au fost testate pozitiv.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ordinului comun, ME/MS, elevii din clasele cu activitatea suspendată pot reveni la școală în următoarele condiții:

Alin (4). Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Alin (5).Testarea elevilor se realizează în a 8- a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Data de referință pentru aceste informații este 28 septembrie 2021, ora 12.00.

Citește mai mult

Curier Județean

„Van Damme” de Bistra: A înjurat și amenințat cu bătaia un local întreg de oameni la Lupșa, pe fondul consumului de alcool

Publicat

în

Un tânăr în vârstă de 26 de ani, din comuna Bistra, este cercetat pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

În noaptea de 26 / 27 septembrie 2021, în timp ce se afla la o petrecere organizată într-un local public din comuna Lupșa, fiind sub influența băuturilor alcoolice, ar fi avut discuții contradictorii cu un bărbat, căruia i-ar fi adresat injurii și amenințări și pe care l-ar fi agresat. Ulterior, ar fi înjurat și amenințat și restul persoanelor aflate în local.

Tânărul ar fi fost scos din local de către persoanele prezente, după care ar fi spart geamul bucătăriei localului.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc incidentul.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare