Drepturi noi pentru pacienți, medicii de familie și de specialitate, de la 1 iulie 2018
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) schimbă Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pentru anul 2018. Proiectul, postat pe pagina de internet a instituției mai sus menționate, cuprinde mai multe modificări care vizează debirocratizarea activității furnizorilor, condițiile conractuale ale acestora și creșterea acesului persoanelor asigurate la medicamente.
De la 1 iulie 2018, asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Normele actuale prevăd ca farmacia să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate ca și medical care prescrie medicamentele.
De asemenea, investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor putea fi efectuate de la 1 iulie a.c. la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.
Proiectul cuprinde și noile servicii ce vor fi introduse în pachetele de servicii medicale de bază de către medicul de familie:
– măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (Holter-TA),
– eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj,
– eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap.
Totodată, se prevede obligația existenței semnăturii electronice pentru toți medicii care furnizează servicii în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Medicii de familie nou-veniţi într-o localitate vor avea dublată perioada de susţinere din partea casei de asigurări de sănătate, până la constituirea listei minime de pacienţi, respectiv de la 6, la 12 luni.
Referitor la ambulatoriul de specialitate, medicii certificați care pot acorda îngrijiri palliative, vor putea face până la 4 consultaţii/trimestru/asigurat pentru acest tip de îngrijiri. Tot în legătură cu îngrijirile acordate la domiciliu, se vor asigura echipe multidisciplinare, formate din medic, asistent, psiholog şi kinetoterapeut pentru cazurile care necesită astfel de specialități.
Pentru pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, aflați în Programul național de oncologie, aceștia nu vor mai avea nevoie de bilet de internare pentru spitalizarea continuă.
Toți asigurații vor putea trimite casei de sănătate documentele necesare prin poștă, pentru aprobarea unui dispozitiv medical.
Proiectul cuprinde și o serie de sancțiuni noi – spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligației. O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistență medicală ambulatorie pentru specialități clinice, inclusiv celor de medicină fizică și de reabilitare.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017 prevede că asigurații trebuie să înștiințeze asigurătorul RCA, în termen de 5 zile, în situația în care „informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. Citește și: ASIGURAREA de SĂNĂTATE 2024 […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999