Drept de preempţiune pentru coproprietari, rude, arendaşi şi statul român la vânzarea terenurilor agricole
O iniţiativă legislativă semnată de parlamentari ai PSD potrivit căreia va fi acordat drept de preempţiune la achiziţia de terenuri agricole coproprietarilor, rudelor de gradul I, arendaşilor, statului român, prin Agenţia Domeniile Statului, şi vecinilor terenului, în ordinea menţionată, se află în dezbatere la Comisia pentru agricultură a Senatului.
Dacă aceştia nu sunt interesaţi să cumpere, pot achiziţiona terenul persoanele fizice sau juridice care au reşedinţa sau sediul în aceeaşi zonă în care se află terenul cu condiţia să fi desfăşurat activităţi agricole cu cinci ani înaintea publicării ofertei de vânzare. De ani de zile, problema proprietăţii terenurilor revine în discuţie la intervale regulate. Fermierii români ar aplauda iniţiativa de mai sus, cu condiţia ca ea să fie valabilă doar pentru străini, în vreme ce iniţiativa sus-descrisă nu face distincţie între cetăţenia proprietarilor.
Neexistând cadastru pentru întreaga Românie, nu există o situaţie clară a proprietăţilor agricole aflate în mâinile străinilor. Proiectul citat justifică doar că între 2014 şi semestrul I din 2017 circa 470.000 de hectare de teren agricol au fost scoase la vânzare. România deţine circa 8,3 mil. hectare de teren arabil. „De 10 ani mă ţin de decidenţi să modifice legea vânzării terenurilor agricole şi când mai fac câte o modificare, legea e mai proastă decât cea de înainte. Acum vor să bage în Senat o lege care îi discriminează pe români, care nu permite cumpărătorului să revândă decât statului român. Sau dacă patru vecini au drept de preempţiune, poate cumpăra cel mai tânăr“, a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 39 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri