Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Dragobete 2025, o sărbătoare a iubirii cu rădăcini străvechi. Ce este apa dragostei, una dintre cele mai frumoase tradiții şi ce nu ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Dragobete 2025, o sărbătoare a iubirii cu rădăcini străvechi. Ce este apa dragostei, una dintre cele mai frumoase tradiții şi ce nu ai voie să faci în această zi

Pe 24 februarie 2025, românii celebrează Dragobetele, o sărbătoare a dragostei cu rădăcini străvechi. Dragobetele, considerat protectorul îndrăgostiților, este simbolul primăverii, al bucuriei și al dragostei sincere. De-a lungul timpului, această zi a fost marcată prin obiceiuri și superstiții păstrate în satele românești.

Pe 24 februarie, românii celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii autentice și a renașterii naturii. Cu rădăcini adânci în tradițiile populare, această zi este încărcată de legende, obiceiuri și superstiții menite să aducă noroc în dragoste și armonie în cupluri. De-a lungul timpului, Dragobetele a rămas un simbol al iubirii pure, fiind considerat echivalentul românesc al Valentine’s Day, dar cu un farmec aparte, autentic și tradițional.

Citește și: Mesaje de Dragobete 2025. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români

Istoria și legenda lui Dragobete

Originea acestei sărbători se pierde în timp, dar multe povești spun că Dragobete era un personaj mitologic, fiul Babei Dochia, protectorul dragostei și al tinereții. Se credea că el aduce primăvara și că binecuvânta cuplurile care își mărturiseau iubirea în această zi. În tradiția populară, Dragobetele este văzut fie ca un zeu al iubirii, asemănător lui Eros sau Cupidon, fie ca un cioban care unește sufletele pereche. Sărbătoarea sa, pe 24 februarie, simbolizează începutul iubirii în lume, când păsările „se logodesc” și natura renaște.

Sărbătoarea Dragobetelui are rădăcini adânci în tradiția populară românească, fiind celebrată pe 24 februarie. Deși originea exactă a sărbătorii este dificil de stabilit, se crede că datează din timpuri străvechi, având legături cu obiceiurile precreștine și cu celebrarea reînnoirii naturii la începutul primăverii. Numele „Dragobete” a fost atestat în documente la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în special în regiunile Muntenia și Oltenia.

Etimologia termenului „Dragobete” a fost subiectul multor dezbateri. O teorie sugerează că provine din cuvintele slave vechi „dragu” (drag) și „bete” (a fi), având semnificația de „a fi drag”.

O altă ipoteză leagă denumirea de sărbătoarea creștină „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrată tot pe 24 februarie, care în slavonă se numește „Glavo-Obretenia”. În Evul Mediu, această denumire ar fi fost adaptată în limba română sub forme precum „Vobritenia”, „Rogobete” sau „Bragobete”, evoluând în timp către „Dragobete”.

Tradiții românești de Dragobete 2025

De Dragobete, tinerii obișnuiau să respecte diverse tradiții pentru a-și asigura norocul în dragoste și belșugul în viață:

„Zburătoritul” – În trecut, fetele și băieții mergeau împreună pe dealuri pentru a aduna primele flori ale primăverii. La întoarcere, băieții alergau după fete, iar dacă o fată era prinsă de băiatul care îi plăcea, trebuia să-l sărute în fața tuturor. Se spunea că acele cupluri rămâneau împreună tot anul.

Îmbrățișarea naturii – Oamenii ieșeau la câmp sau în pădure pentru a asculta ciripitul păsărilor, considerat un semn că iubirea prinde aripi.

Spălatul cu apă de zăpadă – Tinerele adunau apa din zăpada topită, cunoscută drept „apa dragostei”. Se credea că aceasta aduce frumusețe și noroc în iubire.

Fără lacrimi în această zi – Se spunea că cei care plâng de Dragobete vor avea parte doar de supărări tot anul.

Superstiții românești de Dragobete 2025

Cei care sărbătoresc Dragobetele vor avea parte de iubire tot anul.

Fetele care își visează ursitul în noaptea de Dragobete vor afla cine le este sortit.

Nu este bine să lucrezi în ziua de Dragobete, mai ales la treburile grele ale casei, altfel ghinionul în dragoste te urmărește.

Dacă în această zi păsările se împerechează, primăvara va fi timpurie și roditoare.

Cei care nu își arată afecțiunea în această zi riscă să rămână singuri tot anul.

Apa dragostei de Dragobete 2025

Una dintre cele mai frumoase tradiții este culegerea apei de zăpadă topită. Fetele tinere o foloseau pentru a se spăla pe față în dimineața de Dragobete, crezând că astfel vor avea parte de frumusețe, noroc și iubire. Unele o păstrau într-o sticluță, crezând că are puteri magice pentru a atrage sufletul pereche.

Astăzi, Dragobetele este o sărbătoare care îmbină tradiția cu modernitatea, rămânând o zi specială pentru toți cei care cred în iubire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Dragobete 2025. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Dragobete 2025 • SMS-uri haioase și amuzante de Dragobete • Felicitări romantice, mesaje de dragoste pentru el sau ea de ziua îndrăgostiţilor la români • Mesaje sincere de iubire pentru îndrăgostiți Sărbătoare cu dată fixă în tradiţia română, Dragobetele este sărbătorit în fiecare an în 24 februarie, fiind un bun prilej în care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea