Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Dovleacul, nu doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Preparate terapeutice și tratamente

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dovleacul, nu doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Preparate terapeutice și tratamente

Dovleacul este stăpânul absolut al lunilor octombrie şi noiembrie! În basme, dovleacul se transformă în caleaşca Cenuşăresei, iar în farfurie, îl face împărat pe cel care-l mănâncă! În Evul Mediu, alchimiştii îi acordau şi ei puteri „divine”, încercând să obţină cu ajutorul lui aur în laborator.

În popor, „aurul” dovleacului constă mai degrabă în faptul că era mâncarea săracului, săturând o familie întreagă, cu dimensiunile lui pantagruelice. Frate bun cu pepenele galben şi roşu, dovleacului nu i se acordă însă atenţia cuvenită, atunci când e vorba de sănătate, deşi puterile lui de vindecare sunt unice, mai ales prin conţinutul mare de caroten.

Cartea de vizită

Dovleacul sau bostanul este o plantă erbacee anuală cu tulpină flexibilă și agățătoare, originară din America de Sud, unde crește sub formă sălbatică. Are frunze cordiforme (în formă de inimă), pentalobulate, de mărime mare și cu nervuri bine marcate, cu o abundentă de pilozităţi pe frunze și tulpină. Florile sunt galbene și cărnoase. Fructul prezintă o mare variație (polimorfism), poate fi ovoidal sau sferic, de culoare verde sau portocaliu intens.

Comori

Pulpa fructului galbenă-portocalie, densă și cu gust dulce a dovleacului, conţine 9,9% glucide, potasiu, calciu, magneziu, sodiu şi fier. Dar lista continuă:

*Vitamina E din pulpă şi din seminţe previne îmbătrânirea, apariţia ridurilor, pigmentaţiei nedorite, de asemenea, şi dereglările în sistemul reproductiv, îmbunătăţeşte circulaţia periferică.

*Acidul linoleic din seminţe sau din uleiul de dovleac întăreşte membranele celulelor, acţionează asupra proceselor intracelulare, reglează formula sângelui. Are o importanţă imensă în dezvoltarea creierului fătului pe toată perioada de sarcină, precum şi în activitatea cerebrală a adulţilor.

*Vitamina T, rar întâlnită în alte plante, ajută femeile ce nu pot să rămână însărcinate din cauza greutăţii corporale. Vitamina T favorizează digestia alimentelor grele, nesănătoase, şi previne depunerea de grăsime.

*Fosforul acţionează asupra libidoului, măreşte potenţa, iar zincul îmbunătăţeşte calitatea şi cantitatea de spermă, mărind şansele de procreare. Până nu demult, cea mai „sexuală” legumă se considera ţelina. În Roma antică, ostaşii plecau la război cu seminţe de ţelină şi cu usturoi, ca să obţină victorii glorioase. În urma unor cercetări recente, a apărut un alt concurent – dovleacul. Seminţele de dovleac, la fel ca cele de floarea-soarelui, măresc dorinţa sexuală, diminuează oboseala.

Cum se alege şi cum se păstrează

Dacă vreau să folosesc dovleacul rotund, aleg unul cât mai mic, imatur. “Dovleacul de zahăr”, cum i se mai spune, oferă un gust aromat mâncării în care se adaugă și este excelent pentru supă.

Dacă aleg dovleacul în formă de pară, mă orientez către unul matur și greu, pentru că de regulă cei maturi sunt mai aromați, iar miezul este mai umed. Coaja trebuie să aibă cât mai puține pete, fără puncte verzi și să fie atât de tare încât unghia să nu o poată pătrunde, lucru care arată că dovleacul e matur.

Pe timpul iernii dovleacul poate fi depozitat pentru 3-4 luni în spații bine ventilate, la temperatură scăzută. Odată tăiat, trebuie consumat în maxim 2 zile, timp în care se poate păstra la frigider. Dacă nu se consumă integral în interval de 2 zile, dovleacul se poate păstra și în congelator.

Preparate terapeutice din dovleac

*Mierea de dovleac. Un dovleac de mărime medie se spală bine şi i se taie un capac prin care se scot seminţele cu o lingură de lemn. Dovleacul se umple cu miere de albine, de preferat de salcâm, lăsând un loc de două degete până la marginea tăiată. În loc de miere, dovleacul se poate umple cu zahăr, dacă este posibil – cu zahăr brun. Capacul se aşează la loc şi se lipeşte cu aluat sau cu scoci.

Aşezat într-un lighean potrivit, dovleacul se lăsă într-un loc întunecat, la temperatura camerei, timp de 10 zile. Se va lăsa un lichid care se toarnă în borcan, apoi dovleacul se curăţă atent de coajă şi se toacă prin maşina de carne sau cu un blender şi se amestecă cu sucul. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi, cu 40 minute înainte de masă, timp de 20 de zile. Pentru profilaxie, puteţi consuma 1-2 linguri pe zi, în tot timpul anului.

Ce boli vindecă: dureri de stomac, constipaţie, colită, în diete pentru copii prea graşi, afecţiuni gastro-intestinale, edeme. Li se recomandă şi persoanelor care au suferit de hepatită. Este un adevărat balsam pentru ficat, căruia îi restabileşte funcţiile afectate.

Mierea de dovleac se foloseşte şi sub formă de clismă. Este o metodă de îndepărtare din intestinul gros a polipilor şi a excrescenţelor diverse. Dacă pe corp aveţi multe papiloame, este foarte probabilă şi prezenţa lor în intestinul gros. După procedurile cu clismă, la unii oameni dispar parţial şi verucile de pe corp. Metoda de folosire. Se dizolvă 300 g de miere de dovleac în 200 ml apă clocotită, se răceşte până la 37-38C. În prealabil, se face neapărat o clismă cu 1,5 litri de apă călduţă, amestecată cu 500 ml de ceai de muşeţel sau rostopască (altfel e greu de menţinut clisma cu miere, timp de 30 de minute). La clisma cu miere, bolnavul stă culcat pe burtă, pe spate, apoi pe partea dreaptă şi stângă. După eliberarea intestinelor, se repetă încă o dată clismă, cu 2 litri de apă. Procedura se face o dată pe săptămână, până la rezolvarea problemei. Cel mai bine fără pauză.

*Tinctura de dovleac. Pentru acei care nu au voie să consume zahăr sau au alergie la produse apicole, propunem un alt remediu din dovleac pe bază de alcool, care ajută şi la eliminarea pietrelor din colecist. În partea de sus a unui dovleac de aproximativ 3 kg, se decupează un căpăcel rotund, de mărimea gâtului unei sticle. Căpăcelul se scoate atent şi în orificiul obţinut se toarnă 500 ml de alcool dublu rafinat. Căpăcelul se introduce la loc, se lipeşte cu leocoplast în 3-4 straturi (ca să nu se evapore alcoolul) şi se lasă la macerat 30 de zile. De 2-3 ori pe zi, bostanul se agită bine. La urmă, dovleacul se curăţa de coajă, lichidul se toarnă deoparte, iar miezul se dă prin maşina de tocat sau storcătorul de suc, se stoarce bine şi se amestecă împreună cu tot lichidul pus deoparte. Se bea câte o lingură, de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 3-4 săptămâni.

Tratamente interne

*Insomnie. Se consumă de două ori pe zi câte 50 g de dovleac copt sau se beau de trei ori pe zi 100 ml decoct de pulpă fiartă într-o cantitate mică de apă. Se poate îndulci cu o linguriţă de miere de albine.

*Afecţiunile ficatului, supraponderalitate. Zilnic se mănâncă 500 g de pulpă crudă sau coaptă şi se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors.

*Edem în caz de afecţiuni cardiace. Pe parcursul zilei, se bea câte o linguriţă de suc, la fiecare oră, în total 200-250 ml pe zi.

*Afecţiunile sistemului nervos asociate cu hipertensiune şi insomnie. Se mixează sau se toacă în maşina de carne un kilogram de pulpă de dovleac şi 2 lămâi de mărime mare, cu coajă, dar fără seminţe. Se mai adaugă un kilogram miere de albine sau zahăr, şi se pune amestecul în borcane cu filet. Se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură cu 30 minute înainte de masă, de trei ori pe zi.

*Preparat diuretic şi colagog. Afecţiunii i se spune în popor „bilă leneşă”. Se toacă mărunt 2 linguri cu codiţe verzi sau uscate de dovleac şi se fierb 15 minute, în 500 ml de apă. Decoctul răcit şi strecurat se bea în timpul zilei, în 3-4 reprize.

*Afecţiunile hepatice cu dureri. Se adună 30-40 de codiţe, se rup mărunt şi se usucă în cuptorul puţin încălzit. Într-un vas emailat, se pun 2 linguri cu vârf de codiţe, se toarnă 500 ml apă rece şi se pun la fiert pe foc mic. Se lasă să clocotească 2 minute şi se infuzează acoperit 3 ore. Se beau câte 100 ml, de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2-3 luni.

*Constipaţie. Se dau pe răzătoare 300-400 g de dovleac crud şi se mănâncă zilnic, pe stomacul gol, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâţe cernute prin sită de mălai şi prăjite puţin pe tigaie uscată (fără ulei). Se adaugă şi o linguriţă de seminţe de în, făcute pulbere în râşniţa de cafea.

*Obezitate. Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert său copt la cuptor. Se mănâncă împărţit în 5 doze, cald său rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfrut sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.

*Astm bronşic. Se dau pe răzătoare 500 g de dovleac crud, se amestecă cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mărunt, 2 linguri de miere de albine şi un litru de vin roşu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce până la punctul de fierbere, dar nu se lasă să dea în clocot. Se infuzează 24 de ore sub capac, apoi se strecoară şi se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de cinci ori pe zi, 2-3 săptămâni.

*Gută, pietre la rinichi, stres. Un dovleac întreg, spălat bine, se coace în cuptor. Se curăţa de coajă şi seminţe, se pune pulpa în borcănele sau alte recipiente şi se păstrează în frigider sau în congelator. Se mănâncă câte 1-2 linguri, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.

*Potenţă. Zilnic se consumă cel puţin 30 de seminţe crude, în combinaţie cu alte remedii fitoterapeutice. Cercetări recente au dovedit că dovleacul este mai eficient decât Viagra.

Tratamente externe

*Dureri de dinţi. În cutia cu medicamente, în fiecare casă, trebuie să avem câteva codiţe uscate de dovleac. Codiţele se toacă mărunt, se macină cu râşniţa de cafea şi se confecţionează o ţigară. Se fumează fără ca să ajungă fumul în plămâni. Se ţine câteva secunde în gură.

*Arsuri. O bucată de tifon steril, împăturit, se îmbibă cu suc de dovleac proaspăt stors şi se aplică pe locul afectat.

*Mastopatie. Pulpa de dovleac tocat sau sucul se aplică pe locul bolnav, de 4 ori pe zi, pentru 30-40 de minute. Pansamentul cu pulpă sau suc se întrebuinţează şi în cazuri de eczeme, arsuri, licheni, erupţii.

*Acnee, puncte negre pe faţă. Pielea feţei se freacă de 2-3 ori pe zi cu un cubuleţ decupat din dovleac crud. După 10 minute se spală cu apă rece. Sau se pune la congelator suc de dovleac şi se procedează la fel.

Miezul spumă din mijlocul dovleacului, de care sunt prinse seminţele, este folosit de sute de ani în medicina populară, pentru tratarea rănilor, eczemelor, arsurilor, coşurilor, panariţiului unghial.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

4 ianuarie: Ziua mondială Braille, alfabetul cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere

Mădălina Opriș

Publicat

în

4 ianuarie: Ziua mondială Braille, alfabetul cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere Ziua mondială Braille este marcată, în fiecare an, la 4 ianuarie, dată la care s-a născut, în anul 1809, francezul Louis Braille, inventator al alfabetului cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere, folosit și astăzi de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea