Două tipuri de salam de la producatori din Alba, retrase de la vânzare. A fost identificată bacteria Listeria monocytogenes
Două tipuri de salam de la producatori din Alba, retrase de la vânzare. A fost identificată bacteria Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes a fost identificată în două tipuri de salam, care au fost retrase de către producători de la vânzare, arată Agenția Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Cei doi producători sunt operatori economici din județul Alba.
Potrivit ANSVSA, este vorba de salamul Verona, produs crud uscat, care expiră în 01.05.2022, produs de SC La Meseni SRL.
Al doilea produs este salamul Picantella, produs de SC Montana Popa SRL, care expiră în 27.04.2022.
Ambele prezintă Listeria monocytogenes, conform sursei citate.
Cei care au cumpărat aceste produse sunt rugați să nu le consume și să le returneze, urmând să primească contravaloarea acestora.
ANSVSA: În 2021, avem sute de tone de alimente contaminate retrase de pe piaţă
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, în 2021 înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie că vorbim de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria.
„În 2021, am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră.
Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, semnal de alarmă față de taxele pregătite pentru români: „Nici în Coreea de Nord nu există așa ceva. Multe firme și mulți oameni vor pleca către țări prietenoase cu oamenii și firmele”
Radu Georgescu, semnal de alarmă față de taxele pregătite pentru români: „Nici în Coreea de Nord nu există așa ceva. Multe firme și mulți oameni vor pleca către țări prietenoase cu oamenii și firmele” Economistul Radu Georgescu trage un semnal de alarmă față de taxele pregătite de viitorul Guvern și critică măsurile, pe care le […]
Economistul Radu Georgescu, despre posibilele scenarii de reducere a deficitului: ”Eu cred că se va repeta scenariul din 2010. Salariile vor scădea cu 20% și TVA va ajunge la 23%”
Economistul Radu Georgescu, despre posibilele scenarii de reducere a deficitului: ”Eu cred că se va repeta scenariul din 2010. Salariile vor scădea cu 20% și TVA va ajunge la 23%” Posibilele scenarii de reducere a deficitului sunt zilele acestea pe buzele tuturor. Economistul Radu Georgescu este de părere că se va repeta scenariul din 2010, […]
Val de căldură peste România: Medicii, sfaturi esențiale pentru caniculă. Cum să te protejezi eficient, pas cu pas
Val de căldură peste România: Medicii, sfaturi esențiale pentru caniculă. Cum să te protejezi eficient, pas cu pas După ploile abundente, România se confruntă de un val de temperaturi tropicale iar canicula ne poate afecta grav sănătatea, spun medicii. Specialiștii ne învață cum să ne protejăm în timpul căldurilor extreme. Luna iunie vine cu temperaturi […]