Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dorin Şerdean: Sfidarea, jaful, corupţia trebuie să ia sfârşit!

Publicat

în

De mai bine de 20 de ani Alba Iulia nu are parlamentari lPe 9 decembrie voi deveni primul deputat de Alba Iulia lOamenii îi vor trimite pe politicienii de profesie înapoi la sediul de partid

 

– Domnule Şerdean, vă propun să intrăm direct în subiect aşa că prima întrebare este una firească: de ce aţi ales să candidaţi pentru un fotoliu de deputat?
– Am plecat de la premisa că din postura de parlamentar actuala legislaţie, care din multe puncte de vedere lasă de dorit, poate fi îmbunătăţită în folosul nostru, al tuturor. Mă gândesc că, fie ca deputat, fie ca senator, se pot face o mulţime de lucruri bune pentru oameni. Candidatura mea este un pas asumat pentru a influenţa la un alt nivel destinul comunităţii mele dar şi al ţării. Trebuie să fim conştienţi de faptul că legile bune pot influenţa decisiv soarta României în anii care urmează. Există domenii în care legislaţia fie nu există, fie este prost făcută iar aceste lucruri nu mai trebuiesc tolerate de viitorul Parlament. Atuurile mele în această luptă? Sunt implicat de curând în politică, am o bună experienţă în management, am avantajul de a fi la vârsta deplinei maturităţi şi am susţinerea unei echipe PP-DD oneste şi credibile şi am şi cei 7 ani de acasă, valoare pe care mulţi dintre politicienii de profesie nu o au.
– Care consideraţi că ar trebui să fie priorităţile deputatului Dorin Pavel Şerdean în viitorul Parlament?
– Sunt sigur că albaiulienii îşi amintesc de faptul că, în 10 iunie, când am candidat pentru postul de primar al municipiului Alba Iulia, discursul meu a fost axat, într-o proporţie covârşitoare, pe atragerea de investiţii în acest oraş. Dispunem de o forţă de muncă extrem de bine pregătită care, din păcate, a luat fie calea altor oraşe, fie a străinătăţii din cauza lipsei de perspectivă. Aşadar, atragerea investitorilor trebuie să fie prioritatea zero a unui parlamentar care doreşte să facă ceva concret pentru cetăţenii pe care îi reprezintă. Pe de altă parte, eu cred foarte mult în realizarea conurbaţiei Alba-Iulia, Sebeş, Teiuş şi localităţile din preajmă, conurbaţie în care să existe servicii integrate de transport, de turism, servicii sociale Ar fi un model economic testat cu succes în ţările occidentale şi va da posibilitatea oamenilor să trăiască mai bine decât trăiesc acum. S-ar realize astfel un pol de investiţii şi de proiecte (parcuri industriale, centre comerciale mari) şi, implicit, centre logistice şi de depozitare. Într-o atare situaţie, oraşul ar fi privilegiat datorită poziţiei geografice din mijlocul Transilvaniei. Trecând într-un plan mai general, care are legătură cu fiecare cetăţean român în parte, mi-aş dori eliminarea taxei de primă înmatriculare, modificarea actualei legi a sănătăţii şi anularea definitivă a co-plăţii. Un alt proiect la care ţin foarte mult este acela ca şahul să fie introdus ca şi disciplină opţională în şcoli. V-o spun şi din postura de maestru al acestui nobil sport dar şi din cea a unui om care a antrenat mai bine de 10 ani elevi din Alba Iulia care au obţinut rezultate excepţionale pe plan internaţional.
– De câteva luni de zile sunteţi viceprimarul municipiului Alba Iulia. Cum v-aţi adaptat unei astfel de funcţii?
– Cei mai mulţi ar spune că e o provocare. În ceea ce mă priveşte am ştiut că experienţa mă va ajuta să îmi fac treaba de o manieră decentă şi profesionistă. Mi-am propus să vin cu o mentalitate nouă, cu o abordare inedită şi cred că am reuşit. Personal, ca şi atribuţii, răspund de domeniul social, cadastru, registrul agricol, evidenţa populaţiei şi chiar de direcţia de venituri. Asta nu înseamnă însă că nu am atins şi alte domenii. Când am intrat în primărie, am plecat de la ideea că oamenii trebuie ajutaţi şi că oamenii au nevoie de soluţii. Iar prin exemplul meu am vrut să arăt că sunt un pilon al atitudinii schimbate la nivelul administraţiei. Sunt instituţii unde oamenii mai intră şi acum cu teama că nu îşi vor rezolva necazurile aşa că am venit înspre fiecare cetăţean cu disponibilitate şi rezolvări. Una peste alta, cele câteva luni de zile pe care le am de când ocup funcţia de viceprimar la Alba Iulia mi-au permis să demonstrez că ştiu să îmi onorez obligaţiile faţă de oameni.
– Ce mesaj aveţi pentru locuitorii din Alba Iulia şi nu numai?
– Mesajul meu e unul de mulţumire pentru cei care m-au votat în 10 iunie şi datorită cărora sunt acum viceprimar. În aceeaşi măsură, le mulţumesc şi celor care nu m-au votat, fiindcă datorită lor am posibilitatea să mă perfecţionez în fiecare zi. De un lucru însă vreau să îi asigur pe toţi, Dorin Şerdean nu îşi va pierde niciodată capacitatea de a-i asculta pe oameni fie că va fi viceprimarul oraşului sau deputat de Alba Iulia, pentru că nu va uita niciodată de omenie. Dumnezeu să vă aibă în pază!

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Berghin a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Amenajare și împrejmuire curte, Cămin Cultural, localitatea Straja, comuna Berghin”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.395.013,12 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit
Situația existentă

Terenul care face obiectul prezentului proiect este situat în intravilanul localității Straja, comuna Berghin, în partea centrală a localității.

Terenul este neîmprejmuit astfel animalele riveranilor de cele mai multe ori pasc nestingherite pe zona verde aferentă cîminului cultural, producând disconfort mai ales dacă sunt organizate diferite evenimente în incinta acestuia.

Accesul auto cât și pietonal se face la ora actuală doar prin partea de vest a amplasamentului, pe o stradă nemodernizată fiind destul de dificil în perioadele umede.

Nu există un loc special amenajat pentru parcarea autovehiculelor, nu există trotuare amenajate singurul trotuar este trotuarul de protecție din jurul clădirii.

De aceea se impune realizarea împrejmuirii zonei, modernizarea străzii care asigură accesul auto, amenajarea unei parcări și realizarea unor alei pitonale astfel încât să deservească nevoile comunității.

Din aceste considerente investiția este necesară și oportună, încadrându-se în cerințele benefice de modernizare a infrastructurii rutiere, precum și a creșterii nivelului de trai al populației locale din mediul rural.

Din analiza efectuată la fața locului și conform temei de proiectare cu cerințele beneficiarului s-a adoptat următoarea soluție:
 • modernizarea străzii secundare din partea nord vestică care să asigure acces auto și pietonal spre căminul cultural
 • amenajarea în incintă a unei parcări
 • împrejmuirea obiectivului pentru a limita accesul animalelor în incintă
 • amenajarea aleilor pitonale și a zonelor pentru joacă pentru copii în incintă
 • amenajarea spațiului de odihnă și amplasarea foișorului în incintă
 • amenajare acces pitonal în partea de sud est
 • colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe amplasament
 • iluminatul ambiental al spațiului din incintă și a foișorului
 • sistematizarea verticală cu taluze și berme a spațiului din interiorul amplasamentului
 • plantarea cu plante perene și arbuști ornamentali a taluzelor
 • însămânțarea zonelor verzi
 • siguranța circulației prin montarea de indicatoare și marcaje corespunzătoare precum și a parapetului de protecție de tip H1 pe acostamentul dinspre cusul de apă temporar
Pentru o mai bună urmărire în timpul execuției proiectul a fost împărțit în opt obiecte, fiecare cu categoriile de lucrări aferente, astfel:

Obiectul 1 – modernizare stradă secundară (AX2)
Obiectul 2 – zid de sprijin și împrejmuire incintă
Obiectul 3 – sistematizare verticală și amenajare incintă
Obiectul 4 – amenajare parcare în incintă
Obiectul 5 – instalații electrice
Obiectul 6 – colectare și evacuare ape pluviale din jurul clădirii precum și aducerea la cotă a căminelor existente în incintă
Obiectul 7 – foișor
Obiectul 8 – mobilier urban
Obiectul 9 – plantații


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

în

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Un bărbat din municipiul Alba Iulia, deţinut la Penitenciarul Aiud, după ce în urmă cu câţiva ani după ce a tâlhărit o tânără în scara unui bloc din oraş, a primit un ”supliment” de pedeapsă.

N. D. a dat foc camerei de deţinere de la Penitenciarul Aiud şi a distrus alte bunuri din interior. Faptele au fost comise cu trei luni înainte să fie eliberat condiţionat din precedenta condamnare. La scurt timp după eliberare, bărbatul a ajuns din nou după gratii pentru fapta de tâlhărie.

Potrivit anchetatorilor, în timp ce se afla în camera de deţinere E1.9, pe secţia E1 din Penitenciarul Aiud, a distrus două geamuri, o saltea şi uşa de la baia camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 219 lei. În aceeaşi zi, în jurul orei 17.20, deţinutul a distrus prin incendiere salteaua din camera de deţinere şi ramele de la geamurile camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 485 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Fiind întrebat de ce a incendiat camera de deţinere, acesta a răspuns că a avut aceeaşi stare de nervozitate asemănătoare cu câteva ore în urmă, motivând că este deţinut ilegal în penitenciar şi instanţa de judecată nu l-a pus în libertate”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Instanţa a avut în vedere gradul ridicat de pericol social al faptelor, nu neapărat în faptul că au fost distruse bunuri aparţinând unităţii penitenciare, ci în faptul că manifestările sunt agresive, una din fapte a fost comisă prin incendiere şi vin din partea unei persoane private de libertate care se presupune că trece printr-un proces de reeducare şi care ar trebui să înveţe să se conformeze normelor legale şi morale.

”Nici pe departe nu manifestă inculpatul o asemenea asumare a normelor de conduită, dimpotrivă, în mai multe rânduri a distrus literalmente tot ce a găsit la îndemână, fiind sancţionat în mai multe rânduri pe durata detenţiei pentru comiterea abaterii disciplinare constând în distrugerea de bunuri.

Raportat la persoana inculpatului, acesta se afla la momentul comiterii infracţiunilor în executarea unei pedepse de 7 ani şi 2 luni închisoare aplicată pentru mai multe infracţiuni (între care tâlhărie şi viol în forma tentativei), este cunoscut în mediul penitenciar ca fiind un deţinut dificil, cu multe manifestări dezadaptative, cu foarte multe sancţiuni disciplinare aplicate pe perioada detenţiei, cele mai multe pentru fapte comise cu violenţă, inclusiv pentru distrugerea bunurilor penitenciarului. Se mai adaugă faptul că, deşi ulterior comiterii prezentelor fapte, inculpatul a fost liberat din detenţie, a fost reîncarcerat la scurt timp, fiind condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru comiterea unei infracţiuni grave (tâlhărie calificată)”, se mai menţionează în hotărâre.

În final, bărbatul a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru distrugere în formă continuată şi s-a constatat că a fost condamnat în 2019 la pedeapsa închisorii de 6 ani pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. În final, a fost condamnat la 6 ani, 3 luni şi 346 zile de închisoare. Din această condamnare se va scade perioada executată de circa 3 ani şi 10 luni. Dosarul a ajuns, între timp, la Curtea de Apel, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Miercuri, 29 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, respectiv creșterea tarifului biletului de călătorie de la 2.50 lei/oră la 3.50 lei/oră, și a abonamentului lunar de la 75 de lei la 105 lei.

Tarifele actuale sunt următoarele:

Bilet pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 2.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.45 euro + tva/oră = 0.54 Euro
Abonament lunar- valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate – 75 de lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Tarife de călătorie noi

Bilete pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 3.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.60 euro + tva/oră – 0.71 Euro
Abonament lunar – valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate 105 lei

Tarifele de călătorie actuale sunt valabile începând cu anul 2015. Acestea au fost stabilite inițial prin Hotărârea nr. 87/2015 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, au fost preluate și menținute în documentația de atribuire a serviciului de transport public aprobată prin HCL 141/2020 și au fost cuprinse în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia.

Raportat la data ultimei modificări a tarifului de călătorie, se constată o creștere generalizată a tuturor cheltuielilor care intră în calculul stabilirii tarifului mediu pentru serviciul public local de persoane respectiv cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile, creșterea prețului la combustibil, cele cu asigurările obligatorii, etc.

Majorarea tarifelor actuale la nivelul propus va avea ca efect creșterea veniturilor operatorului de transport prin încasarea directă de la călători a contravalorii acestora precum și scăderea compensației plătită de către municipiul Alba Iulia pentru acoperirea diferenței dintre costurile eligibile suportate și înregistrate de operatorul de transport în legătură cu obligațiile de serviciu public și sumele efectiv încasate ca urmare a îndeplinirii sau în temeiul obligațiilor de serviciu public, precum și a cotei de profit de 5%, conform clauzelor contractuale aprobate.

Tarifele actuale practicate de operatorul de transport sunt prevăzute în anexa nr. 6.1 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia. Acestea au fost stabilite și impuse unilateral de către Entitatea contractantă pe criterii sociale pentru toți călătorii. Aceștia plătesc un tarif sub nivelul costurilor reale ale operatorului iar operatorul este îndreptățit să încaseze Compensația și diferențele de tarif aferente gratuităților stabilite pentru anumite categorii de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare