Dorin Şerdean: „Scot corupţia afară din Primăria Alba Iulia şi din Consiliul Municipal”
Interviu cu Dorin ŞERDEAN – candidatul PP-DD pentru funcţia de primar al municipiului Alba Iulia
– Domnule Şerdean, ce vă recomandă pentru poziţia de primar al municipiului nostru?
– Am o experienţă în poziţii de conducere în mediul privat şi în companii multinaţionale, o experienţă extinsă în a lucra cu oamenii, fie în calitate de profesor şi antrenor de şah, fie în calitate de iniţiator şi constructor de reţele, structuri piramidale de consultanţi şi agenţi în vânzări şi structuri de consumatori. La nivel personal, sunt un om care pune accentul pe cinste, corectitudine, nu am făcut afaceri cu statul, nu am luat niciodată un leu din vreun contract cu instituţii publice şi sunt preocupat de modul în care se gestionează banul public. Am crescut pe puterile mele ca “self made business man”, provenind dintr-o familie simplă,de oameni muncitori.
– Care credeţi că ar fi principala problemă în modul în care funcţionează actuala administraţie?
– Sunt foarte multe probleme, ascunse de ani şi ani de zile, mandat după mandat. Dacă ar fi să numesc prima, aceasta este modul de gestionare a banilor albaiulienilor, ai noştri. Lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte deciziile primarului şi ale Consiliului Local, acordarea contractelor mici fără licitaţii şi a celor mari cu licitaţii uneori suspecte. Aici e buba. Mai cu seamă că trăim vremuri complicate, mulţi oameni nu au de lucru, cei care au serviciu au salarii mici, chiar capii de familie se confruntă cu astfel de situaţii. De aceea insist pe această corectitudine şi transparenţă în împărţirea banilor, pentru că nu este posibil ca într-un oraş sărac să se ridice 1.000 de oameni bogaţi sfidând cu averi ostentative pe ceilalţi 60.000, mai ales că averile unora dintre aceşti bogaţi provin din afaceri cu statul. Aceste lucruri trebuie oprite, voi scoate corupţia de urechi afară din primărie şi consiliu!
– Totuşi, actualul primar se laudă cu o infrastructură bună, iluminat public, utilităţi… ce părere aveţi?
– Infrastructura de calitate în Alba Iulia? Ori e o glumă proastă, ori tupeu maxim de pedelist. Păi în Alba Iulia nu există nici o stradă dreaptă ori fără gropi şi canale. Să ne spună locuitorii din MICEŞTI câte piese au schimbat la maşinile lor? De ce domnul primar ţine în aşteptare reparaţia străzii spre Miceşti de 1 an şi jumătate? Oamenii din Miceşti sunt consideraţi proşti? Ca să toarne asfaltul pe 1 iunie pentru votul lor? Somez administraţia să finalizeze lucrarea aceasta, e vorba de doar 3,3 km. Voi vedea după 11 iunie cum au fost plătiţi cei 100 de dolari pe metrul pătrat şi de ce au fost lăsaţi oamenii să îndure bombardamentul ăsta de stradă timp de aproape doi ani! În Bărăbanţ, aceeaşi problemă – străzi neasfaltate, trotuare lipsă, utilităţi nu. Vreţi să continuăm? Ieşirea din oraş de la podul peste Ampoi către Cluj, e vorba de doar 2,8 km, iar primăria ne scoate în relief că lucrarea va fi gata în toamna acestui an, adică înainte de alegerile generale. Ce aşteaptă administraţia locală?
Oarda de Jos şi mai ales Oarda de Sus – străzi neasfaltate şi fără canalizare. Pentru ce plătesc oamenii aceştia impozite similare cu ceilalţi locuitori ai oraşului,care beneficiază de aceste utilităţi?
Partoş – anul trecut am stat aproape o jumătate de an la coadă şi la barieră pentru un pod care nici acum nu e gata. Şi are o lungime de o sută de metri.
Chiar dacă ar fi bună infrastructura, dar nu e, nu înţeleg, de ce se laudă primarul cu ea? Că dacă ne uităm pe organigrama Primăriei, nu el răspunde de ea. EU, ca primar, îi trag la răspundere pe viceprimari, sau pe directorii care se ocupă strict cu treburile acestea! Primarul are altă treabă.
Să nu se mai laude niciun primar şi nici eu nu mă voi lăuda că am făcut drumuri, că am băgat canalizare, iluminat public stradal, alte persoane din Primărie sunt responsabile cu treburile acestea. În fond, acestea sunt lucruri normale încă din secolul XX, dacă nu chiar din secolul XIX. Vă repet, în Alba Iulia nu există nicio stradă dreaptă, fără gropi, în afară de aleile pietonale. În Partoş, în Oarda, în Bărăbanţ, în Pâclişa şi în Miceşti sunt străzi neasfaltate, în Cetate şi în Centru sunt pline de gropi şi denivelări. Îi rog pe albaiulieni să deschidă bine ochii şi să vedem că nu avem drumuri!
– Spuneaţi mai sus că primarul nu se ocupă de infrastructură. Ce treabă are atunci un primar de municipiu?
– Ţinta mea ca primar este să ridic Alba Iulia la nivelul Sibiului, Clujului sau Braşovului. Primarul trebuie să ridice ochii din farfuria asta cu bănuţi ai albaiulienilor, şi să înceapă să gândească la un alt nivel. Eu, ca primar am câteva proiecte mari. Aş vrea să mai ştiţi că nu există oraşe mari şi oraşe mici,există doar oameni mari şi oameni mici.
– Care ar fi proiectele dvs pentru Alba Iulia?
– În primul rând sunt adeptul unei conurbaţii cu Sebeşul şi Teiuşul şi câteva comune limitrofe. Scopul este acela de a atinge cifra de 100.000 locuitori şi de a deveni mai uşor eligibili în accesarea fondurilor şi proiectelor europene şi în atragerea marilor investitori, pentru încheierea parteneriatelor publice private, în consecinţă pentru creşterea numărului locurilor de muncă. Adică, dacă pot să aduc la masa negocierilor parteneri mari care să susţină financiar proiectele, Deutsche Bank, BRD, fonduri de investiţii etc., atunci trebuie să le oferim proiecte mari. Să vă dau un exemplu de proiect mare: un proiect de cogenerare producţie de energie electrică şi termică (deci curent şi căldură) prin arderea gunoaielor. Am înaintat deja către două companii italiene AMSA şi Sinesis – o invitaţie de a veni să discutăm un atare proiect. Preşedintele PP-DD Alba, Cornel Comşa, mi-a confirmat ieri că aceşti oameni vor veni la Alba în următoarele 3 săptămâni. Cum funcţionează un cogenerator? Pur şi simplu produce energie din deşeuri. Toate deşeurile vor fi colectate, sortate şi transformate în energie. Voi detalia acest proiect în campanie. Apoi – crearea şi consolidarea unei zone metropolitane, pentru a putea aduce Shanghai Construction Group – cea mai mare corporaţie de construcţii din lume să pregătim cu succes candidatura oraşului nostru pentru 2020 – Capitală Culturală Europeană. Ne-am întâlnit zilele trecute la Bucureşti cu domnul Richard Jiang, directorul diviziei pe România. L-am invitat să vină aici şi să oferim un proiect de dezvoltare metropolitană pentru Alba Iulia, în vederea dosarului de candidatură .
– Vă referiţi la candidatură pentru Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020, nu?
– Sigur. După cum ştiţi, în luna septembrie 2011, dl. Comşa, dl. Florin Roman, împreună cu alte circa 70 de personalităţi ale oraşului au demarat acest proiect. Între criteriile existente, de fapt cel mai important pentru ca dosarul privind candidatura unui oraş, al unei comunităţi, de a obţine acest drept, este implicarea 100% a autorităţilor locale, deci implicarea instituţională, politică, administrativă şi financiară. Nici primarul actual Mircea Hava şi nici Ion Dumitrel nu au manifestat vreun interes faţă de acest proiect. În calitatea mea de primar una dintre priorităţi este depunerea dosarului de candidatură. Un proiect de genul acesta înseamnă investiţii de circa 150 milioane euro şi doar un astfel de proiect poate mişca un colos cum e Shanghai Construction Group să investească şi să aducă aici parteneri europeni care să finanţeze astfel de proiecte – fonduri de investiţii, sau bănci mari europene – Deutsche Bank, BRD, etc.
CE ÎNSEAMNĂ CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ? Înseamnă adevărate investiţii în infrastructură, înseamnă un Plan Urbanistic General nou, complet regândit, înseamnă câteva hoteluri de 4-5 stele înseamnă o autostradă Sebeş-Turda prin Alba Iulia, autostradă care pe teritoriul judeţului Alba se poate construi prin decizia factorilor locali, judeţeni, nemaiaşteptând bani de la Guvern, înseamnă investiţii în cultură şi entertainment (distracţie, timp liber). Ştiţi că în Alba Iulia să existe vreun teatru, vreun cinematograf, vreo sală polivalentă? Ştiţi să existe un ştrand adevărat?
Noi, PP-DD Alba intervenim şi cu un al treilea partener AFI Europe, o mare companie israeliană, specializată în construcţii destinate entertainment-ului. Domnul Comşa se va întâlni zilele acestea cu David Hay, managerul AFI Europe pentru România şi Bulgaria pentru a-i atrage şi pe aceşti parteneri în proiectul nostru.
– Domnule Dorin Şerdean, vă dorim succes !
A consemnat
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]