Dorin Nistor: ”Reorganizarea ANAF loveşte din nou. PSD Alba nu luptă pentru a apăra interesele economice ale judeţului”
„Vom face o reală descentralizare! Vom muta decizia şi responsabilitatea la nivel local şi judeţean!” Asta declarau sus şi tare mai marii PSD în frunte cu preşedintele lor (totodată premier) Victor Ponta. De la vorbă la faptă, am văzut în mai multe situaţii, este cale lungă atunci când vorbele trebuie transformate în fapte de PSD.
Descentralizarea pe care o fac ei este cel puţin curioasă, ca să nu folosesc cuvinte ai dure. Ei descentralizează sarcinile, atribuţiile, dar centralizează crunt sursele de finanţare pentru susţinerea sarcinilor şi atribuţiilor descentralizate. De ce nu merg firesc cele două mână în mână? Pentru că PSD are nevoie ca fiecare primar, preşedinte de consiliu judeţean ori şef de instituţie publică să meargă să se căciulească la Bucureşti pentru a primi banii de care are nevoie şi pe care, în multe situaţii îi produc chiar locuitorii din judeţele sau localităţile pe care le administrează.
Deşi de fiecare dată se primesc asigurări că totul va bine, mutarea, din punct de vedere a administrării, contribuabililor mijlocii la Braşov, locul unde se află Direcţia Regională a Finanţelor Publice din Regiunea Centru căreia i se subordonează şi structurile administraţiilor financiare de pe raza judeţului nostru, creează un nou val de nemulţumiri în rândul angajaţilor din Administraţia Financiară Alba, dar şi greutăţi pentru administratorii şi dezvoltarea economică şi edilitară a judeţului.
Prima îngrijorare apare în legătură cu posibila dispariţie a unor posturi dar şi de modul cum vor fi alocate cotele din TVA şi din impozitul pe profit plătite de contribuabilii mijlocii cu sediul social şi activitatea în Alba, către bugetul Consiliului Judeţean Alba. Administraţia Finanţelor Alba are în administrare acum puţin peste 300 de firme contribuabili mijloci care dau o cota importanta din totalul de plăţi la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Mai exact, în anul 2014 contribuabilii mijlocii din judeţul Alba au virat la bugetul de stat şi la bugetele asigurărilor sociale de stat 266 milioane de lei.
După simularea făcută la Bucureşti cu contribuabilii mijlocii care se mută la Braşov in prima faza, numărul acestora este de 172 contribuabili care au avut o cifră de afaceri în 2014 de 4,2 miliarde lei. Contribuabilii mijlocii care pleacă de la Alba la Braşov reprezintă mai mult de 50% din total de viramente la bugetul de stat. După mutarea lor la Braşov, noi, aici, la Alba nu vom mai şti ce sume s-au încasat de la ei şi deci nu vom putea şti dacă la repartizarea sumelor, nu vom fi păcăliţi.
În al doilea rând angajații din acest moment din Administraţia Financiară Alba care se ocupă de contribuabilii mijlocii vor fi probabil mutaţi la Braşov, sper eu toţi şi astfel se mai pierd o parte din cotele de impozit pe venit ce reveneau municipiului Alba Iulia. Bineînţeles că în orice moment aceşti angajaţi pot primi sarcini de serviciu în Braşov, iar dacă nu le acceptă îşi vor pierde locul de muncă şi se creează un altul pentru o persoana din acea zonă.
Actualul guvern loveşte continuu judeţul nostru pe care îl văduveşte continuu, atât de locuri de muncă, cât şi de banii care i se cuvin din cotele defalcate. Deşi grija guvernului ar fi să asigure dezvoltarea uniformă a României, prin aceste reorganizări nu face decât să slăbească judeţul Alba şi să întărească din punct de vedere economic Braşovul. Totul după modelul păgubos „celui ce are i se va mai da, iar celui ce nu are i se va lua şi cea ce are”.
Acest atac continuu are o consecinţă gravă asupra dezvoltării viitoare a judeţului Alba pentru că e clar că investitorii mari vor merge spre Bucureşti, cel puţin cu sedile administrative, pentru că acolo sunt administraţi, iar cei mijlocii către Braşov. Nu vreau să creez panică dar şi perspectiva angajaţilor din administraţiile financiare din Alba ridică multe semne de întrebare. Numărul angajaţilor din ministere creşte continuu la fel şi al celor din instituţiile regionale, iar al celor care intra în contact direct cu cetăţeanul şi care trebuie să rezolve problemele scade.
Ce s-a reuşit cu această regionalizare a finanţelor? Să mai existe o verigă cu atribuţii de conducere care de cele mai multe ori nu face decât să ceară tot felul de raportări, iar când le sunt cerute lor clarificări nu răspund sau răspund foarte evaziv, fără să îşi asume vreo responsabilitate.
Dar ce face PSD Alba? Aş dori să văd o luare de poziţie a parlamentarilor, ori a liderilor PSD Alba, ori a reprezentanţilor PSD promovaţi la Bucureşti pentru a apăra oamenii din judeţul nostru şi instituţiile din judeţ pentru că pe ei şi interesele lor îi reprezintă în primul rând şi nu pe cei din Bucureşti sau Braşov.
Dorin NISTOR, președintele Comisiei Buget-Finanțe a PNL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor”
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor” Reforma președintele Senatului, Ilie Bolojan constă în tăierea cheltuielilor și respect pentru contribuabili. Pentru a susține aceste […]