Donatorii de sânge pot beneficia de reducere la abonamentele pentru Untold și festivalul Neversea. Ce trebuie să știe un potențial donator, condiții și recomandări de la Centrul de Transfuzie Alba
În fiecare an, la data de 14 iunie este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, ocazie cu care sunt organizate diferite campanii pentru sensibilizarea populației asupra importanței actului de donare.
Centrul de Transfuzie Alba transmite că persoanele care vor dona sânge în perioada 14 iunie – 10 iulie 2017, la Centrele de Transfuzie Sanguină din toată țara vor beneficia de o reducere de 150 ron la costul abonamentelor ce permit accesul la toate concertele din cadrul Festivalului Untold și o reducere de 195 ron în cadrul Festivalului Neversea.
Festivalul Untold va avea loc la Cluj, în perioada 3-6 august 2017 și Festivalul Neversea va avea loc la Constanța, în perioada 7-9 iulie 2017.
De asemenea, cu această ocazie, medicul Ana Savu, directorul Centrului de Transfuzie Alba, reamintește ce trebuie să știe un potențial donator de sânge, condiții de donare și transmite câteva recomandări înainte de donare.
”Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, ocazie cu care trebuie să vorbim de importanța donării de sânge.Se știe că transfuzia de sânge salvează viața și ameliorează starea de sănătate a bolnavului. Acest lucru este înțeles cel mai bine de o persoană care a primit sânge cândva și s-a făcut bine sau a avut pe cineva apropiat, bolnav și i s-a făcut transfuzie de sânge. De asemenea, medicii prescriptori din spital înțeleg foarte bine ce înseamnă să existe permanent un stoc suficient de sânge, pentru că altfel bolnavii vor avea de suferit.
Lipsa de sânge poate avea urmări neplăcute pentru pacienți: amânarea operațiilor, întârzierea instituirii unor tratamente (cu citostatice în secția de Oncologie), agravarea stării de sănătate a pacientului, etc.
La ora actuală sângele nu poate fi înlocuit cu altceva. E bine ca oamenii să conștientizeze mai mult importanta donării de sânge”, a transmis doctor Ana Savu, directorul Centrului de Transfuzie Alba.
Ce trebuie să știe un potențial donator de sânge ?
- Este cel mai frumos gest pe care poate să-l facă cineva pentru a ajuta un bolnav aflat în suferință
- Donarea de sânge nu prezintă riscuri
Condiții de donare: vârsta 18-60 ani
O stare bună de sănătate (fără tratament în prezent)
Greutate: minim 57 kg – femei și 60 kg. bărbați
În trecut să nu fi suferit de: hepatita tip B și C, sifilis, malarie, TBC
Să nu fi avut în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau stomatologice
Pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lehuzie sau menstruală
Recomandări înainte de donare
- Donatorul trebuie să servească un mic dejun dimineața, înainte de donare (fără grăsimi)
- să consume lichide ex. ceai îndulcit, cafea, suc, lapte
- să nu fie după serviciul de noapte
- să nu consume alcool 2-3 zile înainte de donare
Drepturile donatorului de sânge:
Donatorul are dreptul să primească 7 tichete de masă, pentru produse alimentare
– O zi liberă de la locul de muncă
– Reducere 50% la abonamentul pentru transport comun în localitate timp de o lună.
– Se eliberează un buletin de analize pentru următoarele teste: hepatita B, C ; test HIV,(SIDA);HTLV, Sifilis: ALT, grupa de sânge și RH, glicemie, hemoglobina.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor