Doi tineri, internați cu gripă la secția de boli infecțioase a Spitalului din Alba Iulia. Numărul cazurilor din județ ajunge la patru
Doi tineri sunt internați la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia cu virus gripal A, subtip H1, respectiv H3. Astfel, numărul cazurilor, din județ, confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino București ajunge la patru, după ce săptămânile trecute au mai fost confirmate alte două cazuri. Persoanele afectate nu au fost vaccinate. În Alba nu s-a înregistrat niciun deces.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății, recomandă, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă, ca persoanele care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate, iar în şcoli să se facă triaj epidemiologic.
“Pentru cei care prezintă simptome, primul lucru să meargă la mediul de familie şi, dacă se poate, să nu ieşim din casă în colectivitate, în locuri aglomerate. De asemenea, foarte important este triajul epidemiologic în şcoli, triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli. (…) Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor”, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Realitatea TV.
Ministrul a reafirmat că “nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripă”.
“Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei şi dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, adică numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate, putem vorbi despre o epidemie. Avem deja o săptămână epidemică şi avem toate şansele ca joi, când vom prezenta datele INSP, să avem şi a doua săptămână epidemică. De aceea, măsurile pe care împreună cu specialiştii le-am comunicat Direcţiilor de Sănătate Publică şi Ministerului Educaţiei sunt măsuri ca şi în cazul unei epidemii de gripă”, a explicat ministrul.
Pintea spune că cele 20 de persoane decedate până acum din cauza gripei “au avut în comun un singur lucru, nu erau vaccinate”. “Din cele 20 de persoane decedate – 16 au avut condiţii medicale preexistente”, a punctat ministrul Sănătăţii.
Recomandăm celor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare şi instituirea unui tratament corect.
Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.
De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.
În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.
Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident
FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în incident Un accident rutier s-a produs vineri, 15 noiembrie 2024, în jurul orei 22:22, pe DN 1 în zona giratoriului de la Sântimbru. Potrivit primelor date transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba în incident au fost […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate10 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii