Doi tineri din Alba au inventat aplicația care te scoate în oraș. Sweed îți spune care e atmosfera în club și cum e mâncarea la restaurant
Aplicaţia gândită de doi tineri din Alba, stabiliți în Cluj-Napoca, dezvoltată printr-un proiect finanţat de UE, îţi permite să afli live care este atmosfera la un eveniment la care vrei să mergi, cum este mâncarea într-un restaurant, dar şi să vezi fotografii sau filmuleţe postate de utilizatori.
“Ideea ne-a venit dintr-o nevoie pe care o aveam când voiam să ieşim în oraş. Te gândeşti, bun, vreau să merg sâmbătă seara undeva. Ar fi fumos să existe o aplicaţie de pe care să aflu tot ce se întâmplă în oraş sâmbătă seara şi să aflu cum este atmosfera la evenimentul la care vreau să ajung, cât e intrarea sau cât costă taxi-ul până acolo”, povesteşte Radu Benga (27 de ani), care e originar din Alba Iulia.
Radu şi prietenul său, Valentin Trif (26 de ani, originar din Ocna Mureș), au făcut un brainstorming şi după circa un an de zile şi un proiect câştigat din bani europeni, 25.000 de euro, aplicaţia Sweed a fost lansată în martie 2016. “Găseşte cele mai interesante evenimente şi localuri din apropiere, verifică ratingurile postate live, rezervă-ţi masa şi întâlneşte oameni care merg la aceleaşi evenimente ca tine în Cluj-Napoca” – astfel sună descrierea aplicaţiei gratuite, care este valabilă atât pentru telefoanele Apple, cât şi pentru cele care au sistem de operare Android.
Cei doi tineri au reuşit să-şi pună în aplicaţie ideea cu ajutorul unui proiect depus la începutul anului trecut în cadrul programului “România Startup”, derulat de Ministerul Fondurilor Europene prin programul POSDRU pentru dezvoltarea resurselor umane.
Programul pune accent pe tineri, 50% dintre aplicanţi fiind studenţi, şi pe gradul de inovare al proiectului. Radu Benga, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, şi angajat la o firmă de consultanţă pe fonduri europene, explică: “Avantajul acestui program este faptul că este mai puţină birocraţie şi cei care au depus proiecte au fost consiliaţi de asociaţii cu experienţă. Cam în două luni am scris proiectul, cel mai important fiind planul de afaceri. Am beneficiat şi de un curs de antreprenoriat.” Partea cea mai dificilă a proiectului a fost faptul că suma alocată, 25.000 de euro, a trebuit cheltuită în 4 luni. “Cei mai mulţi bani i-am plătit firmei de IT care a conceput aplicaţia. Contribuţia noastră a fost de 2 %, iar fondurile au fost nerambursabile”, a susţinut Radu.
Partenerul său Valentin Trif, absolvent al Facultăţii de Jurnalism, din cadrul UBB, şi angajat la o firmă de telefonie mobilă, s-a ocupat mai mult de partea de promovare. Cei doi tineri au și câte un serviciu stabil.
Ce face Sweed
Denumirea aleasă pentru aplicaţie “Sweed” nu are nicio semnificaţie, ci doar “sună bine”, spune Valentin. Cea mai interesantă trăsătură a aplicaţiei este faptul că cei care au descărcat-o pot posta evaluări live ale localurilor sau a evenimentelor la care se află, dar şi fotografii sau filmări. Astfel, poţi vedea care este atmosfera la un anumit eveniment înainte de a ajunge acolo.
“Aplicaţia a fost utilizată foarte mult la festivalurile din Cluj, Electric Castle şi Untold”, explică Valentin. De asemenea, persoanele care se află într-un anumit local sau la un anumit eveniment pot comunica direct prin intermediul aplicaţiei. Deocamdată, la Cluj, singurul oraş în care este disponibilă apluicaţia, sunt 1.600 de utilizatori. Tinerii se află în negocieri cu mai multe localuri din oraş pentru a demara serviciul de rezervări online şi, în viitor, se doreşte implementarea posibilităţii de a cumpăra bilete online din aplicaţie. Monetizarea aplicaţiei se va face prin abonamentele pe care localurile sau evenimentele partenere le vor plăti pentru promovarea afacerilor.
Sursa Adevărul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]