Doi din trei români au lefuri mai mici de 2.000 de lei. Câți salariați câștigă peste 4.000 de lei și în ce domenii activează
Doi din trei români au lefuri mai mici de 2.000 de lei, indiferent că vorbim despre industrie, sănătate, educaţie, comerţ, construcţii sau hoteluri. Peste 4.000 de lei pe luna câștigă doar în jur de 340.000 de oameni. Mulți dintre ei sunt specialiști care lucrează în bănci, transporturi aeriene, extracția petrolului, industria tutunului sau IT.
65% din cei aproape 4,7 milioane de angajaţi, câţi are România, primesc în mână la final de lună mai puţin de 2.000 de lei. Aici intră majoritatea angajaţilor din industrie, sănătate, educaţie, comerţ, construcţii, hoteluri şi restaurante.
Dacă lefurile celor din spitale sau din şcoli depind de visteria statului şi de decizii politice, pentru salariile mici din sectorul privat, explicaţiile sunt altele.
„Sunt muncitori necalificaţi sau uşor calificaţi şi atunci este firesc să aibă un salariu net mai mic de 2.000 de lei. Un lucrător necalificat care trebuie să lucreze pe nişte echipamente supermoderne şi automatizate va trebui să se califice, să lucreze şi atunci o să-i crească şi veniturile,” explică Oana Datki, specialist în resurse umane.
Între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună câştigă aproape 27% din angajaţii români, adică în jur de 1,3 milioane de persoane care lucrează în telecomunicaţii, energie, industria farmaceutică, administraţie sau industrie. Chiar dacă nu au aşteptări mari la început, viitorii specialişti ştiu că o carieră se construieşte cu răbdare.
„Pentru început, sincer, 14 mil, nu am foarte mari așteptări, pentru că sunt la început și avem nevoie să învățăm,”spune un proaspăt absolvent.
Peste 4.000 de lei pe luna câștigă acum doar în jur de 340.000 de oameni. Mulți dintre ei sunt specialiști care lucrează în bănci, transporturi aeriene, extracția petrolului, industria tutunului sau IT. Însă pentru locuri de muncă mai bine plătite, România are nevoie de creștere economică, spun oficialii BNR.
„E de preferat o creștere economică moderată, de exemplu 3,5%, dar pe parcursul mai multor ani. Această creștere este preferabilă unor salturi spectaculoase, urmate de contracții la fel de ample,” declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
„O creştere salarială necorelată cu productivitatea muncii nu ar face decât să adâncească dezechilibrele economice,”adaugă Valentin Lazea, economistul-șef al BNR.Potrivit unui studiu, românii sunt de şase ori mai puţin productivi decât restul europenilor, chiar dacă petrec mai multe ore la serviciu, scrie Digi24.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
În România, doar 1 din 5 medicamente nou-aprobate este compensat. Accesul la noi terapii salvatoare, limitat față de țările din UE
În România, doar 1 din 5 medicamente nou-aprobate este compensat. Accesul la noi terapii salvatoare, limitat față de țările din UE România este codașa Europei la accesuri la terapii inovatoare, salvatoare de vieți, și deseori fără alternativă terapeutică. Doar 1 din 5 medicamente nou-aprobate la nivel european este compensat în România. Media europeană este dublă […]
TITULARIZARE 2025: Rezultatele inițiale vor fi publicate astăzi. Pânâ când se vor putea depune contestații
TITULARIZARE 2025: Rezultatele inițiale vor fi publicate astăzi. Pânâ când se vor putea depune contestații Astăzi, marți, 22 iulie 2025, vor fi publicate rezultatele inițiale de la concursul național de Titularizare 2025. Profesorii care sunt nemulțumiți de rezultate pot să depună contestații în zilele de marți, 22 iulie 2025, și miercuri, i23 iulie 2025, ar […]
Vouchere de energie 2025 | Aplicația informatică testată de STS, aflată în fază avansată de lansare și aplicare
Vouchere de energie 2025 | Aplicația informatică testată de STS, aflată în fază avansată de lansare și aplicare Aplicația informatică destinată acordării voucherelor de energie, lansată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, se află într-u stadiu avansat de dezvoltare și va fi operațională înainte de termenul de 60 de zile stabilit prin legislație. „Procesul de dezvoltare […]