Doi ani de închisoare cu suspendare pentru un bărbat din Alba care a accidentat mortal o fetiță de 12 ani: „Inculpatul are o conduită bună în societate”
Doi ani de închisoare cu suspendare pentru un bărbat din Alba care a accidentat mortal o fetiță de 12 ani: „Inculpatul are o conduită bună în societate”
Un bărbat de 32 de ani din Alba a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, după ce a accidentat mortal o copilă de 12 ani.
Tragedia a avut loc în 9 iulie 2019. Şoferul din Alba, în vârstă de 32 de ani, nu a adaptat viteza pe un sector de drum în curbă, a pierdut controlul autovehiculului, a pătruns pe sensul opus de mers şi a acroşat o minoră de 13 ani, din Vidra, judeţul Alba, care se deplasa pe bicicletă. În urma accidentului, fata nu a mai putut fi salvată.
V. N. a fost condamnat definitiv pe data de 5 noiembrie 2021, de un complet al Curţii de Apel Alba Iulia, la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani. De asemenea, instanţa i-a interzis dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 3 ani.
Ancheta ulterioară a arătat că şoferul a intrat pe contrasens unde circula regulamentar un alt autoturism, iar în încercarea de a evita coliziunea cu acesta a lovit minora care se deplasa regulamentar pe bicicletă.
Maşina de teren condusă de acesta a intrat apoi în gardul unei locuinţe pe care l-a distrus şi s-a răsturnat pe şosea. Bicicleta fetei a fost proiectată la peste 10 metri distanţă de locul tragediei.
”Gravitatea faptei, s-a apreciat ca fiind una ridicată, având în vedere rezultatul produs, respectiv decesul unei persoane. Totuşi, s-a avut în vedere faptul că inculpatul este o persoană tânără, nu este cunoscut cu antecedente penale, nu are abateri contravenţionale la regimul rutier, având permis de conducere din anul 2017, că a avut şi are o conduită bună în societate, conform caracterizărilor depuse la dosar, iar conduita sa procesuală a fost una corectă şi asumată, recunoscând încă de la început comiterea faptei, prin conduita sa ulterioară evidenţiind regretul faţă de consecinţele imprudenţei sale, manifestând compasiune faţă de victimă şi familia acesteia şi resimţind sentimentul de vinovăţie. Având în vedere că inculpatul a recunoscut în totalitate fapta reţinută în sarcina sa, s-a făcut aplicarea dispoziţiilor art. 396 alin. 10 C.pr.pen, care au determinat reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea comisă”, se menţionează în hotărâre
Bărbatul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile lucrătoare la Primăria Comunei Vidra sau Primăria Oraşului Câmpeni. Curtea de Apel a redus, însă, daunele morale pe care trebuie să le primească părinţii minorei la suma totală de 60.000 de euro. Iniţial, la instanţa de fond, părinţii au obţinut daune morale de 140.000 de euro.
”Materialul probator administrat în cauză (acte medicale, înscrisuri, depoziţii testimoniale) atestă fără putinţă de tăgadă traumele fizice şi psihice la care au fost supuse părţile civile (părinţii victimei) urmare a decesului victimei, minoră în vârstă de 12 ani. Aplicând principiile enunţate mai sus la speţa de faţă, instanţa de apel reţine că daunele morale acordate părţilor civile ca şi compensaţie pentru pierderea soţiei sunt excesive şi contravin practicii judiciare constante a acestei curţi de apel în situaţii relativ similare.
Fără a nega sau minimaliza prejudiciul moral suportat de către părţile civile, relevat, în principal, de pierderea ireversibilă sub raportul afecţiunii fiicei decedate, în vârstă de 12 ani, Curtea apreciază că suma de 70.000 de euro acordată de către prima instanţă reprezintă o sarcină suplimentară, excesivă şi disproporţionată pentru asigurător, riscând să se transforme într-o amendă nejustificată. Criticile invocate de către partea responsabilă civilmente sunt, însă, în măsură să justifice o reducere a daunelor morale în privinţa părţilor civile civile, suma de 30.000 euro păstrând o proporţie echilibrată cu natura valorilor lezate”, astfel a motivate instanţa reducerea semnificativă a valorii daunelor morale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan