DOCUMENTAR: Steaua Crăciunului, vestitoarea Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului
Unele dintre plantele decorative sunt specifice unui anumit anotimp sau unei anumite sărbători. Un bun exemplu în acest sens este Poinsettia, cunoscută la noi sub denumirea de Steaua Crăciunului, plantă care ne încântă privirile în fiecare sezon de iarnă, prevestind venirea Crăciunului. De altfel, poate nicio altă plantă de interior nu este atât de mult legată de o sărbătoare religioasă, precum este Poinsettia legată de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului.
Steaua Crăciunului, numită științific Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia pulcherrima, este cea mai spectaculoasă specie din genul Euphorbia și face parte din familia Euphorbiaceae, avându-și originea în Mexic și în America Centrală. Poinsettia a fost cultivată de azteci în regiunile mexicane, aceștia obișnuind să o folosească pentru combaterea febrei. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, franciscanii foloseau florile în diverse ceremonii religioase.
Numele i-a fost atribuit în onoarea primului ambasador al SUA în Mexic, Joel Poinsett, care a remarcat această plantă în Mexic și a trimis-o în SUA, în anul 1825, notează prof. dr. Florin Toma în cartea ”Floricultură și Artă florală”.
Potrivit unei vechi legende mexicane, era odată o fetiță, pe nume Pepita, care nu avea ce să-i ofere Pruncului Iisus la slujba din Ajunul Crăciunului. Și cum mergea ea, tristă, către biserică, verișorul său, Pedro, încerca să o înveselească. ”Pepita”, îi spuse el, ”sunt sigur că și cel mai mic cadou, oferit din dragoste, Îl va face pe Iisus fericit”. Neștiind ce să-i ofere, Pepita se aplecă și culese un mănunchi de buruieni de pe marginea drumului. Ajunse la biserică și așează buchețelul în fața aranjamentului care reproducea Nașterea Domnului, iar pe dată buruienile din buchețel se transformară în minunate flori roșii. Toată lumea prezentă a văzut acest miracol, iar din acel moment, florilor acestora roșii li se spune ”Flori ale Sfintei Nopți”.
Având o formă de stea, această plantă este considerată a simboliza Steaua de la Bethleem, care i-a condus pe Magi către locul Nașterii Domnului Iisus Hristos. Totodată, culoarea sa roșie amintește de sângele Mântuitorului, iar cea albă, întâlnită la unele soiuri, sugerează puritatea Acestuia.
Poinsettia crește ca un arbust, cu mai multe sau mai puține ramificații, având înălțimea variabilă, de la 20-30 cm la 100-150 cm, în funcție de soi. Întreaga plantă conține un latex alb, lipicios. Frunzele sunt mari, ovale sau eliptice, iar florile sunt mici, galbene, neînsemnate decorativ, grupate în inflorescențe tip umbrelă și înconjurate de bractee (frunze modificate, la subsuoara cărora se formează o floare sau o inflorescență, potrivit DEX), asemănătoare frunzelor ca formă, colorate cel mai adesea în diferite nuanțe de roșu. În ultima perioadă, însă, au fost create multe soiuri cu bractee colorate în roz, galben sau alb.
Această colorare se realizează doar în condiții de zi scurtă, prin urmare doar din noiembrie-decembrie până în martie. Tocmai de aceea, Poinsettia este o plantă de zi scurtă, având nevoie de zile lungi pentru creșterea vegetativă, dar de zile scurte, de maxim zece ore, pentru inducția florală și pentru colorarea bracteelor. Planta manifestă exigențe ridicate față de intensitatea luminoasă, suportând soarele direct doar dacă arșița nu este puternică.
Poinsettia este mare consumatoare de apă. Se ofilește foarte ușor și își pierde frunzele dacă solul este uscat și umiditatea aerului scăzută. De asemenea, excesul de apă în sol este dăunător, putând cauza îngălbenirea și căderea frunzelor. Poinsettia este o plantă sensibilă la curenții reci de aer, prin urmare este recomandat a se evita expunerea plantelor la astfel de condiții.
Steaua Crăciunului este una dintre cele mai comercializate plante din perioada Crăciunului. Poate fi amplasată în orice colț din interior, fie pe suporturi specifice, pe masă sau lângă brad. Există și soiuri mai viguroase care sunt cultivate îndeosebi pentru producerea de flori tăiate, de asemenea, foarte căutate în această perioadă.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan