Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Dobândă subvenţionată la creditele bancare pentru agricultură

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    În „Monitorul Oficial al României” nr. 92/6.02.2012 a fost publicat OMADR nr. 16/30.01.2012 care aprobă metodologia şi formularistica necesare punerii în aplicare a prevederilor OG nr. 25/2010 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat temporare privind asigurarea accesului la finanţare în agricultură, inclusiv modul de calcul al ratei dobânzii la credit necesare pentru calculul subvenţiei, al ratei de referinţă şi al valorii nominale a subvenţiei. OG nr. 25/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 206/2011, a instituit o schemă de ajutor de stat prin subvenţionarea ratei dobânzii la creditele bancare contractate de producătorii agricoli cu instituţiile de credit sau cu instituţiile financiare nebancare în perioada 28 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011.
Subvenţia se calculează la sumele reprezentând dobânzi plătite instituţiilor finanţatoare de către debitori, aferente valorilor creditelor utilizate, calculate până la data de 31 decembrie 2013, inclusiv. Potenţialii beneficiari trebuie să solicite în scris acordul prealabil de finanţare până la data de 15 februarie 2012 şi acordarea subvenţiei în primele două luni următoare anului pentru care se solicită rambursarea. De exemplu, pentru anul 2011, solicitările trebuie depuse la APIA Alba până la data de 29 februarie 2012. Cererile vor fi însoţite de 9 – 10 documente, care diferă de la o categorie de beneficiari la alta: producători agricoli (PFA, II, IF), universităţi, institute şi staţiuni de cercetare, IMM-uri şi întreprinderi mari cu activitate în producţia de produse agricole primare.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba este autoritatea competentă, responsabilă de administrarea schemei. Documentul MADR prezintă şi exemple de calcul: pentru luna ianuarie 2011 dobânda plătită la credit se subvenţionează cu 0,99%, iar în termeni reali valoarea nominală a subvenţiei este de 55 de lei, adică 5,5% din suma plătită ca dobândă. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea