Doar Germania nu e de acord cu scoaterea Rusiei din SWIFT: Ungaria, Italia, Franța și Cipru s-au răzgândit și susțin excluderea
Doar Germania nu e de acord cu scoaterea Rusiei din SWIFT: Ungaria, Italia, Franța și Cipru s-au răzgândit și susțin excluderea
După discuții cu țările europene, autoritățile ucrainiene anunță că Italia, Franța, Cipru și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT.
Acordul Ciprului era considerat important, deoarece Ciprul este o destinație majoră a investițiilor rusești. Premierul Poloniei a declarat sâmbătă că și Ungaria și-a dat acordul pentru această măsură aplicată Moscovei. Germania încă se împotrivește excluderii Rusiei, motivând că „ar avea efecte masive asupra transferurilor de plăţi în Germania”.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a exprimat sâmbătă, într-o discuţie la telefon cu el, susţinerea pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT.
„Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter.
La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat tot sâmbătă că omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, sprijină excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.
Franța și-a declarat totodată disponibilitatea de a furniza arme și echipamente militare Ucrainei, a mai precizat Kuleba pe Twitter.
Tot Kuleba a anunțat că a obținut și acordul Cirpului privind excluderea Rusiei din SWIFT.
„Am reușit. Cipru a confirmat că nu va bloca decizia de a interzice Rusia de la SWIFT”, a afirmat Kuleba pe Twitter.
Acordul Cirpului este considerat important, deoarece țara este o destinație majoră pentru investițiile rusești, iar excluderea Rusiei din SWIFT devine astfel mai probabilă, potrivit Reuters.
Premierul polononez Mateusz Morawiecki a anunțat sâmbătă că a discutat cu premierul ungar Viktor Orban, care a spus că Ungaria sprijină excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.
„Azi am vorbit din nou cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Încă o dată, m-a asigurat de sprijinul său pentru sancțiunile aplicate Rusiei. Inclusiv pentru blocarea sistemului SWIFT”, a scris pe Twitter.
Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.
„SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor”, a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat sursa citată de Reuters, potrivit Agerpres.
Mai multe state din Europa, precum Marea Britanie şi Italia, sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT. Ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort.
Guvernul german nu este de acord cu excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.
„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat vineri purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.
Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.
Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT, amintește Agerpres.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, despre majorările de taxe și impozite de la 1 august: Această lege cu creșteri de taxe… nu este legală! Orice modificare din Codul Fiscal intră în vigoare după minim 6 luni de la publicare
Radu Georgescu, despre majorările de taxe și impozite de la 1 august: Această lege cu creșteri de taxe… nu este legală! Orice modificare din Codul Fiscal intră în vigoare după minim 6 luni de la publicare Radu Georgescu explică în ultimele postări în mediul online de ce conform Codului Fiscal, taxele și impozitele se pot […]
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 69,80 miliarde lei, respectiv 3,68% din PIB faţă de deficitul de 63,67 miliarde lei, respectiv 3,62% din PIB […]
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice Începând cu 1 august 2025, angajații din aparatul Ministerului Finanțelor vor transmite zilnic, în scris, către superiorul direct, în detaliu, ce activități au desfășurat în ziua respectivă, la birou. Coordonatorii de servicii şi direcţii vor întocmi săptămânal rapoarte sintetice, […]