Rămâi conectat

Societate

Doamna Doina Uricariu a lansat un manifest împotriva „amneziei naţionale”!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Galeriile de artă din municipiul Alba Iulia a avut loc lansarea simultană a două titluri de carte, „Maxilarul inferior” şi „Scara leilor” (într-o ediţie de patru volume) semnate de doamna Doina Uricariu, o binecunoscută autoare de critică literară, poezie şi eseu, cu o activitate prodigioasă de editare şi de caritate, care trăieşte azi în Statele Unite ale Americii. Nu am mai văzut de multă vreme o atât de numeroasă prezenţă la o lansare de carte, cum a fost cea de vineri, când alături de doamna Uricariu au ţinut să fie toţi membrii din Alba ai Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, în frunte cu preşedintele acesteia, poetul Aurel Pantea care, de altfel, a şi făcut prezentarea volumelor. Astfel, au fost de faţă scriitorii Ştefan Dinică, Gheorghe Jurcă, Gheorghe Dăncilă, Ioan Popa, Mihai Pascariu, Dumitru Mălin, Ironim Munteanu, Sabin Cioica, precum şi membrii cenaclului „Lucian Blaga” din Sebeş. De asemenea, au fost prezenţi numeroşi bibliotecari, alături de directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, din Alba Iulia, doamna Miora Pop, care a prezentat-o publicului albaiulian pe autoare. Desigur, nu au lipsit artiştii plastici, precum Traian Mârza, membrii redacţiei revistei „Dacoromania” şi, reprezentând Consiliul Judeţean Alba, doamna consilier cultural Elena Anghel. Singurul om politic prezent la acest eveniment a fost preşedintele PNŢCD Alba Iulia, dr. Radu Vieru, care a primit un autograf călduros şi apreciativ din partea doamnei Uricariu, întreţinându-se cu dânsa mult timp, spre „disperarea” celor ce doreau să se adreseze şi ei celebrei autoare.
Prezentarea poetului şi universitarului Aurel Pantea a fost impecabilă, ca de obicei, şi foarte bine documentată, determinându-l pe soţul doamnei Uricariu, prof.dr. arhitect de origine sârbă Liviu Dimitriu (omul care a predat la 25 de universităţi de pe patru continente), să-şi arate încântarea pentru faptul că, spre deosebire de alte oraşe în care au fost lansate volumele, aici, la Alba Iulia ele au fost şi… citite! Despre volume a vorbit şi autoarea, subliniind faptul că din nefericire această lansare are loc într-un moment în care preşedintele Băsescu a făcut o gafă de-a dreptul monstruoasă prin atacul lansat împotriva Regelui Mihai. Această apreciere vine din partea doamnei Uricariu în calitatea sa de cunoscută şi apropiată a Casei Monarhice, care a avut ocazia să studieze arhiva regală a României şi să parcurgă scrisorile de apreciere la adresa Majestăţii Sale Regele Mihai din partea capetelor încoronate ale Europei, precum şi din partea unor lideri precum Mihail Gorbaciov, Francois Mitterand şi Margaret Thatcher, cu referire tocmai la contribuţia Majestăţii Sale la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. „Această carte, a afirmat doamna Uricariu, era necesară memoriei româneşti, iar cei ce o vor citi nu vor mai putea fi minţiţi. Este ruşinoasă amnezia naţională, falsul, spălarea creierelor, pe care o practică unele instituţii din România. Acesta este cel mai îngrozitor atentat posibil: atentatul împotriva memoriei…”. Cât priveşte înaltul ordin cu care a fost distins Regele Mihai de către ruşi şi care e considerat azi dovada „trădării” şi a „laşităţii”, trebuie spus că acesta a mai fost decernat multor „laşi şi trădători”, precum generalii aliaţi ce au luptat pe front, în frunte cu generalul american Eisenhower! Orice comentariu e de prisos, aşa că vă recomandăm cele patru volume, din care veţi afla adevărul nemăsluit despre Casa Monarhică şi despre alte numeroase personalităţi ce au jucat un rol important în al doilea război mondial.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Bera Larisa

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea