Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dispreț pentru banul public? La Alba Iulia câinii sunt STERILIZAȚI înainte de EUTANASIERE

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Pentru cei care citesc ”în diagonală” precizez din start că acest articol nu se referă la măsura de capturare a câinilor de pe străzile municipiului și nici la eutanasierea lor în urma adoptării Legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân, ci la modul în care sunt cheltuiți banii publici pentru asigurarea acestui serviciu.

Semnele de întrebare apar la analizarea rapoartelor privind activitatea din adăpostul Primăriei Alba Iulia, întocmite de Serviciul Administrarea Activităților Domeniului Public în care, lunar, apar cheltuieli pentru sterilizarea animalelor, în condițiile în care acestea sunt eutanasiate cu zecile iar adopțiile sau revendicările se cifrează la doar 2-3 câini pe lună.

În acest fel, în conturile firmei care gestionează serviciul de ecarisaj în Alba Iulia intră lunar aproximativ 4.000 de lei (40 de milioane de lei vechi), plătiți din bugetul public, pentru operații care nu sunt necesare, având în vedere că animalele ajung la incinerator după doar câteva zile. La prima vedere suma nu e mare, dar încasată lunar, alături de celelalte cheltuieli decontate de primărie pentru adăpostul din Partoș, constituie un venit confortabil pentru prestatorul de servicii.

Dacă acest lucru este legal o pot spune doar cei abilitați să controleze cheltuirea banului public, iar dacă intervenția chirurgicală se face cu adevărat (nu doar ”pe hârtie”), o pot certifica cei abilitați să verifice activitatea adăpostului din Partoș, dar cu siguranță este nefiresc ca zeci de animale să treacă și prin chinurile unei operații costisitoare înainte de a fi omorâte de tot!

Normele metodologice ale Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân spun clar la art. 39(4) ”Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să sterilizeze câinii de rasă comună sau metişii acestora revendicaţi, adoptaţi sau menţinuţi în adăpost”, or, este greu de crezut că, dacă s-ar efectua acum un control în adăpostul de la Partoș, vor fi găsiți acolo măcar cei 38 de câini sterilizați în luna ianuarie, fără a mai pune la socoteală alți zeci de câini sterilizați în ultimele 5 luni.

Precizăm că potrivit raportului pe luna ianuarie 2014, suma totală pe care o are de plătit primăria pentru serviciul de ecarisaj este de 12.469 de lei (peste 124 de milioane de lei vechi), din care 3.989 de lei pentru servicii de capturare, transport și îngrijire la adăpost; 3.369 de lei pentru materiale și medicamente; 3.550 de lei pentru manoperă; 1.560 de lei pentru hrană.

Au fost capturați 51 de câini, au fost eutanasiați 50 de câini, au fost sterilizați 24 de masculi și 14 femele, 1 câine a fost revendicat și alți 3 au fost adoptați.

Cheltuielile detaliate pe luna ianuarie 2014 pot fi găsite AICI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea