Disponibilizări la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale
Reduceri de salarii, oameni rămaşi fără un loc de muncă, preţuri care cresc parcă văzând cu ochii, umilinţă, nepăsarea politicienilor plătiţi cu salarii grase faţă de cei ce alcătuiesc talpa ţării şi care îşi duc traiul de pe o zi pe alta, tineri ieşiţi de pe băncile facultăţii fără şansa de a-şi găsi un loc de muncă şi aşa mai de parte… asta e realitatea cruntă a României de astăzi. Cei de sus reduc cam tot ce se poate. Afectaţi de tăierile guvernanţilor noştri sunt şi angajaţii Arhivelor Naţionale, instituţie care face parte din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Conform comunicatului emis de către Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Arhivele Naţionale „prin proiectul de Hotărâre de Guvern se propune reducerea posturilor existente în schema Arhivelor Naţionale de la 1180 la 729, fără a se ţine cont că în anul 2009 instuţia a mai pierdut 548 de posturi şi că din anul 2008 nu s-a organizat niciun concurs de promovare sau angajare în instituţie. În prezent sunt ocupate circa 800 de posturi, din acestea 30 sunt posturi de conducere vacante şi încă 20 de persoane au raporturile cu instituţia suspendate pe motive medicale, creştere copil sau concedii fără plată, practic instituţia a făcu economii financiare prin neocuparea funcţiilor de conducere vacante, unele fiind libere de 4 ani”.
Nici Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale nu scapă de disponibilizări. Aşa cum ne-a precizat Dana Zecheru, şeful Serviciului, nu s-a primit noua organigramă, astfel că nu se ştie cu certitudine care sunt posturile ce vor fi reduse, însă este probabil ca doi oameni să rămână şomeri. În prezent la nivelul instituţiei din Alba sunt angajaţi un număr de 15 persoane pe cele 20 de posturi existente, ceea ce înseamnă că şi până acum Serviciul funcţiona cu doar 75% din personalul necesar derulării activităţii în condiţii optime, normale. Cele 5 posturi vacante vor fi şi ele reduse conform noilor reglementări. „Din cele 15 locuri ocupate vor fi reduse probabil două. Ne va fi mult mai greu pentru că va trebui să îi suplinim şi pe cei care vor pleca”, a menţionat Dana Zecheru. Cu siguranţă munca celor ce vor rămâne pe baricade, cu salarii reduse cu 25% şi norma de hrană tăiată, se va desfăşura mult mai greoi dacă ţinem cont că aceştia trebuie să facă muncă de teren, controale la creatorii de arhivă, să prelucreze documentele deţinute, să rezolve cererile cetăţenilor, să răspundă prompt la sala de studiu etc.
Conform celor de la Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Arhivele Naţionale prin reducerea de personal nu se vor face prea mari economii. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
11 ianuarie: Ziua Artei Fotografice în România Ziua de 11 ianuarie a fost declarată Ziua Artei Fotografice în România prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, 11 ianuarie fiind ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României. Născut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare, Carol […]