Director general al Termoenergetica: Scumpirea gigacaloriei este INEVITABILĂ
Iarna 2021-2022 va fi dificilă din punct de vedere financiar pentru majoritatea românilor, mai ales va fi o iarnă grea, cu multe temperaturi negative. Prețul gazelor a crescut, la fel și valoarea facturilor la energie electrică. Logic, tăvălugul scumpirilor a cuprins absolut toate produsele. Și, firește, vom plăti mai mult și pentru agentul termic.
Că este așa, o spune chiar Claudiu Crețu, director general al Termoenergetica. ””Mă aștept la o creștere, dar nu la una extraordinară. Din câte am văzut, toate au crescut și gazul și energia electrică”, a spus el pentru Antena 3.
O altă lovitură masivă pentru români ar fi eliminarea subvenţiei pentru gicacalorie, o măsură pe care statul o tot amână de câtiva ani. Deocamdată, guvernanții nu au luat, se pare o decizie, în acest sens. În orice caz, ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu știe ce se va întâmpla, iar declarațiile sale se bat cap în cap: ba elimină subvenția pentru gigacalorie, ba nu o elimină.
CITEȘTE ȘI: Ajutorul de încălzire a locuinței pentru iarna 2021-2022: Regulile pentru solicitarea subvenției
Deşi Legislaţia în vigoare cere României să renunţe la această formă de sprijin şi să acorde ajutoare doar celor care au într-adevăr nevoie de ele, şi anume consumatorilor vulnerabili.
”Pentru energia termică, pentru gigacalorie, există o alta lege. O lege care a intrat în vigoare în anul 2016. Acea legea stabilea elminarea subvențiilor, concomitent cu stabilirea unor elemente tot de consuamtor vulnerabil sau de ajutoare a acelor persoane care nu pot să susțină achiziția de energie termică. Ultima amânare a apărut în 2018 și se aplica până în aprilie 2021”, a declarat, în acest sens, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Autorităţilor nu le este însă foarte clar ce se va întâmpla cu subvenţiile pentru gigacalorie. Unii neagă dispariţia lor, alţii evită să răspundă pe această tema.
Întrebat dacă românii vor mai primi subvențiile anul acesta, Claudiu Crețu a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, cu siguranță da. Această compensație pentru preț este în vigoare, tocmai de aceasta vreau să spun că nu vedem probleme în această iarnă”, a declarat directorul Termoenergetica.
Disparitia subvenţiei pentru gigacalorie poate conduce la dublarea sau triplarea facturilor. În Bucureşti, situaţia căldurii din sistemul centralizat este cel puţin delicată. Bucureştenii riscă nu doar să plătească mai mult, ci şi degeaba. Guvernul pregateşte acum mai multe măsuri de sprijin pentru populaţiei, însă rămâne de văzut în ce măsura va găsi surse de finanţare.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE
Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE Producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană se confruntă cu reguli stricte. Vor avea de respectat o lege nouă de la 1 ianuarie 2025. Iată ce va fi interzis în România și în UE. […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate20 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii