Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun
Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun
Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a caltaboș, tobă și, nu în ultimul rând, a cârnați afumați numai buni de azvârlit în tigaie sau de ce nu, pe post de gustare rece cu ceapă roșie lângă, iar România întreagă se pregătește de sărbătorile de iarnă
Este drept că cei mai mulți nu își mai pregătesc singuri bucatele acasă, ci apelează la măcelari, care au adevărate ateliere.
Clienții duc porcul acolo și în câteva zile revin.
Un măcelar din Ighiu, județul Alba, s-a apucat demult de treabă.
Durează doar câteva zile de când sacrifică animalul și îi livrează clientului preparatele dorite. Trebuie însă, să fie atent la pretențiile fiecăruia.
Client: „Mie îmi place porcul tradițional făcut tradițional și îmi place cum face preparatele, gustul, cum le condimentează, cum le sărează. Trebuie făcute cum trebuie, pentru că altfel nu stă.”
Măcelarul lucrează doar cu programare. Carnea proaspătă este tăiată sau tocată și condimentată cu mirodenii și usturoi din belșug, după care ajunge în afumătoare. Întreaga operațiune costă cel mult 500 de lei.
La fel se procedează și în Maramureș. Cine vrea să își umple masa de Crăciun cu tobă, caltaboș și cârnați apelează la un specialist. Mezelurile capătă gust și aromă la fum domol de fag.
Maistru mezelar: „Cârnații sunt cu ingrediente tradiționale: piper, sare, boia, usturoi. Sunt clienți care doresc mai picant, cu mai mult usturoi, fără boia sau cu altfel de condimente, depinde de gusturile lor.”
În Mărginimea Sibiului încă se păstrează “obiceiul vecinătății”, oamenii se ajută unii pe alții atunci când taie porcul. La Sadu, mai toată lumea apelează la soții Veștemean.
Cei doi au rolurile bine definite. Bărbatul este măcelarul, iar femeia gătește.
Chiar dacă e mult de muncă, oamenii nu iau bani, însă primesc din ce prepară. La nevoie, pun umărul la treabă și rudele sau vecinii.
Vecină: „Ne ajutăm între noi, că nu toată lumea e măcelar.”
Reporter: „Cum rezolvați cu plata?”
Vecină: „Plata, acolo cum ne înțelegem, carne, cârnați, în natură, nu cu bani.”
În Mărginime, cârnații stau în afumătoare între două și cinci zile, în funcție de rețetă.
sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
DOLIU în comunitatea sibiană: Viorel Ovidiu Hoarja a murit la 45 de ani. Era antreprenor și manager, originar din Ocna Mureș, Alba
DOLIU în comunitatea sibiană: Viorel Ovidiu Hoarja a murit la 45 de ani. Era antreprenor și manager, originar din Ocna Mureș, Alba Viorel Ovidiu Hoarja, originar din Ocna Mureș, județul Alba, a murit în cursul nopții de 19 noiembrie, la vârsta de 45 de ani. Antreprenor și manager general al Euro Imob International, Viorel Hoarja […]
VIDEO | Brad de Crăciun de peste 15 metri, montat în șanțurile Cetății Alba Carolina: A fost adus din Parcul Dendrologic și va fi împodobit pentru târgul de Crăciun
Brad de Crăciun de peste 15 metri, montat în șanțurile Cetății Alba Carolina: A fost adus din Parcul Dendrologic și va fi împodobit pentru târgul de Crăciun Un brad de Crăciun de peste 15 metri va fi montat în șanțurile Cetății Alba Carolina. A fost adus din Parcul Dendrologic și va fi împodobit pentru târgul […]
PROGRAMUL de 1 Decembrie 2025 la Alba Iulia: Paradă militară, concerte Voltaj, Damian Brothers și foc de artificii de Ziua Națională
PROGRAMUL de 1 Decembrie 2025 la Alba Iulia: Paradă militară, concerte Voltaj, Damian Brothers și foc de artificii de Ziua Națională Programul zilei de 1 decembrie 2025 la Alba Iulia cuprinde evenimente menite să marcheze Ziua Națională a României, prin momente solemne odată cu primirea soliilor din Cetățile de Scaun, paradă militară, dar și concerte […]