Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun
Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun
Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a caltaboș, tobă și, nu în ultimul rând, a cârnați afumați numai buni de azvârlit în tigaie sau de ce nu, pe post de gustare rece cu ceapă roșie lângă, iar România întreagă se pregătește de sărbătorile de iarnă
Este drept că cei mai mulți nu își mai pregătesc singuri bucatele acasă, ci apelează la măcelari, care au adevărate ateliere.
Clienții duc porcul acolo și în câteva zile revin.
Un măcelar din Ighiu, județul Alba, s-a apucat demult de treabă.
Durează doar câteva zile de când sacrifică animalul și îi livrează clientului preparatele dorite. Trebuie însă, să fie atent la pretențiile fiecăruia.
Client: „Mie îmi place porcul tradițional făcut tradițional și îmi place cum face preparatele, gustul, cum le condimentează, cum le sărează. Trebuie făcute cum trebuie, pentru că altfel nu stă.”
Măcelarul lucrează doar cu programare. Carnea proaspătă este tăiată sau tocată și condimentată cu mirodenii și usturoi din belșug, după care ajunge în afumătoare. Întreaga operațiune costă cel mult 500 de lei.
La fel se procedează și în Maramureș. Cine vrea să își umple masa de Crăciun cu tobă, caltaboș și cârnați apelează la un specialist. Mezelurile capătă gust și aromă la fum domol de fag.
Maistru mezelar: „Cârnații sunt cu ingrediente tradiționale: piper, sare, boia, usturoi. Sunt clienți care doresc mai picant, cu mai mult usturoi, fără boia sau cu altfel de condimente, depinde de gusturile lor.”
În Mărginimea Sibiului încă se păstrează “obiceiul vecinătății”, oamenii se ajută unii pe alții atunci când taie porcul. La Sadu, mai toată lumea apelează la soții Veștemean.
Cei doi au rolurile bine definite. Bărbatul este măcelarul, iar femeia gătește.
Chiar dacă e mult de muncă, oamenii nu iau bani, însă primesc din ce prepară. La nevoie, pun umărul la treabă și rudele sau vecinii.
Vecină: „Ne ajutăm între noi, că nu toată lumea e măcelar.”
Reporter: „Cum rezolvați cu plata?”
Vecină: „Plata, acolo cum ne înțelegem, carne, cârnați, în natură, nu cu bani.”
În Mărginime, cârnații stau în afumătoare între două și cinci zile, în funcție de rețetă.
sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Un bărbat din Alba a obținut o diplomă de bacalaureat falsificată și a folosit-o pentru a putea exploata legal pădurea. Diploma provine la un colegiu din București
Un bărbat din Horea a obținut o diplomă de bacalaureat falsificată și a folosit-o pentru a putea exploata legal pădurea. Diploma provine la un colegiu din București Un bărbat din comuna Horea, județul Alba, va fi judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals după ce a obținut o diplomă de […]
VIDEO | Crăciunul la fermă, în Apuseni: Văcuța fashion din Gârda de Sus, gătită cu luminițe, dovada că și satul poate fi ,,cool”, iar tradiția și modernul pot merge mână în mână
Crăciunul la fermă, în Apuseni: Văcuța fashion din Gârda de Sus, gătită cu luminițe, dovada că și satul poate fi ,,cool”, iar tradiția și modernul pot merge mână în mână Într-o lume în care trendurile de sărbători sunt dominate de căței și pisici împodobite cu luminițe, o tânără din județul Alba a ales să meargă […]
VIDEO | O viață trăită lângă Tău: O femeie strămutată din Geamăna, ajunsă din nou de iazul de la Valea Șesii. Povestea satului care s-a stins încet sub marea de steril
O viață trăită lângă Tău: O femeie strămutată din Geamăna, ajunsă din nou de iazul de la Valea Șesii. Povestea satului care s-a stins încet sub marea de steril În urmă cu zeci de ani, într-un loc mirific din inima munţilor Apuseni era un sat. Geamăna. Era plin de case, gospodării pline de animale, iar […]