Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun

Ioana Oprean

Publicat

în

Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun

Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a caltaboș, tobă și, nu în ultimul rând, a cârnați afumați numai buni de azvârlit în tigaie sau de ce nu, pe post de gustare rece cu ceapă roșie lângă, iar România întreagă se pregătește de sărbătorile de iarnă

Este drept că cei mai mulți nu își mai pregătesc singuri bucatele acasă, ci apelează la măcelari, care au adevărate ateliere.

Clienții duc porcul acolo și în câteva zile revin.

Un măcelar din Ighiu, județul Alba, s-a apucat demult de treabă.

Durează doar câteva zile de când sacrifică animalul și îi livrează clientului preparatele dorite. Trebuie însă, să fie atent la pretențiile fiecăruia.

Client: „Mie îmi place porcul tradițional făcut tradițional și îmi place cum face preparatele, gustul, cum le condimentează, cum le sărează. Trebuie făcute cum trebuie, pentru că altfel nu stă.”

Măcelarul lucrează doar cu programare. Carnea proaspătă este tăiată sau tocată și condimentată cu mirodenii și usturoi din belșug, după care ajunge în afumătoare. Întreaga operațiune costă cel mult 500 de lei.

La fel se procedează și în Maramureș. Cine vrea să își umple masa de Crăciun cu tobă, caltaboș și cârnați apelează la un specialist. Mezelurile capătă gust și aromă la fum domol de fag.

Maistru mezelar: „Cârnații sunt cu ingrediente tradiționale: piper, sare, boia, usturoi. Sunt clienți care doresc mai picant, cu mai mult usturoi, fără boia sau cu altfel de condimente, depinde de gusturile lor.”

În Mărginimea Sibiului încă se păstrează “obiceiul vecinătății”, oamenii se ajută unii pe alții atunci când taie porcul. La Sadu, mai toată lumea apelează la soții Veștemean.

Cei doi au rolurile bine definite. Bărbatul este măcelarul, iar femeia gătește.

Chiar dacă e mult de muncă, oamenii nu iau bani, însă primesc din ce prepară. La nevoie, pun umărul la treabă și rudele sau vecinii.

Vecină: „Ne ajutăm între noi, că nu toată lumea e măcelar.”

Reporter: „Cum rezolvați cu plata?”

Vecină: „Plata, acolo cum ne înțelegem, carne, cârnați, în natură, nu cu bani.”

În Mărginime, cârnații stau în afumătoare între două și cinci zile, în funcție de rețetă.

sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV în Alba: Vârstnică de 81 de ani, lovită de tren în zona haltei Unirea. A fost preluată și transportată cu elicopterul SMURD la UPU Mureș

Ioana Oprean

Publicat

în

Accident GRAV în Alba: Vârstnică de 81 de ani, lovită de tren în zona haltei Unirea. A fost preluată și transportată cu elicopterul SMURD la UPU Mureș Un accident grav a avut loc luni dimineața, în județul Alba. O vârstnică de 81 de ani a fost lovită de un tren în jurul orei 10:00, în […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Satul Boțani, comuna Râmeț, locuit de o singură familie de peste 20 de ani: „Ne-am obișnuit aici. Ne-am învățat așa, am crescut așa”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Satul Boțani, comuna Râmeț, locuit de o singură familie de peste 20 de ani: „Ne-am obișnuit aici. Ne-am învățat așa, am crescut așa” În satul Boțani, comuna Râmeț, județul Alba, își mai duce traiul o singură familie de vârstnici. Dacă în trecut, în zonă locuiau aproximativ 15 familii, în prezent doar familia Meteșan a mai […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Aiudeanca Avram Andreea Daniela, vicecampioană la Campionatul Naţional pe clase de la Reșița: ,,Ea visează să își facă clubul ei de dans sportiv”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Aiudeanca Avram Andreea Daniela, vicecampioană la Campionatul Naţional pe clase de la Reșița: ,,Ea visează să își facă clubul ei de dans sportiv” Aiudeanca Avram Andreea Daniela a obținut o performanță remarcabilă la Campionatul Național pe clase, desfășurat la Reșița, în sala Polivalentă. La doar 15 ani, Daniela a urcat pe a doua treaptă a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea