Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun

Ioana Oprean

Publicat

în

Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun

Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a caltaboș, tobă și, nu în ultimul rând, a cârnați afumați numai buni de azvârlit în tigaie sau de ce nu, pe post de gustare rece cu ceapă roșie lângă, iar România întreagă se pregătește de sărbătorile de iarnă

Este drept că cei mai mulți nu își mai pregătesc singuri bucatele acasă, ci apelează la măcelari, care au adevărate ateliere.

Clienții duc porcul acolo și în câteva zile revin.

Un măcelar din Ighiu, județul Alba, s-a apucat demult de treabă.

Durează doar câteva zile de când sacrifică animalul și îi livrează clientului preparatele dorite. Trebuie însă, să fie atent la pretențiile fiecăruia.

Client: „Mie îmi place porcul tradițional făcut tradițional și îmi place cum face preparatele, gustul, cum le condimentează, cum le sărează. Trebuie făcute cum trebuie, pentru că altfel nu stă.”

Măcelarul lucrează doar cu programare. Carnea proaspătă este tăiată sau tocată și condimentată cu mirodenii și usturoi din belșug, după care ajunge în afumătoare. Întreaga operațiune costă cel mult 500 de lei.

La fel se procedează și în Maramureș. Cine vrea să își umple masa de Crăciun cu tobă, caltaboș și cârnați apelează la un specialist. Mezelurile capătă gust și aromă la fum domol de fag.

Maistru mezelar: „Cârnații sunt cu ingrediente tradiționale: piper, sare, boia, usturoi. Sunt clienți care doresc mai picant, cu mai mult usturoi, fără boia sau cu altfel de condimente, depinde de gusturile lor.”

În Mărginimea Sibiului încă se păstrează “obiceiul vecinătății”, oamenii se ajută unii pe alții atunci când taie porcul. La Sadu, mai toată lumea apelează la soții Veștemean.

Cei doi au rolurile bine definite. Bărbatul este măcelarul, iar femeia gătește.

Chiar dacă e mult de muncă, oamenii nu iau bani, însă primesc din ce prepară. La nevoie, pun umărul la treabă și rudele sau vecinii.

Vecină: „Ne ajutăm între noi, că nu toată lumea e măcelar.”

Reporter: „Cum rezolvați cu plata?”

Vecină: „Plata, acolo cum ne înțelegem, carne, cârnați, în natură, nu cu bani.”

În Mărginime, cârnații stau în afumătoare între două și cinci zile, în funcție de rețetă.

sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Suveraniștii îi bat pe liberalii din Alba, pe unde îi prind, chiar și în curtea Secției de Poliție: Președintele organizației din Baia de Arieș a obținut ordin de protecție împotriva fiului primarului AUR

Unirea Ziarul

Publicat

în

Suveraniștii îi bat pe liberalii din Alba, pe unde îi prind, chiar și în curtea Secției de Poliție: Președintele organizației din Baia de Arieș a obținut ordin de protecție împotriva fiului primarului AUR Judecătoria Câmpeni a emis un ordin de protecție împotriva unui tânăr din Baia de Arieș, fiul primarului din localitate, Dup Denis Alexandru, […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Primul caz de trichineloză din Alba, depistat la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 17 Aiud: Carnea infestată a fost neutralizată

Ioana Oprean

Publicat

în

Primul caz de trichineloză din Alba, depistat la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 17 Aiud: Carnea infestată a fost neutralizată Un caz de trichineloză a fost confirmat, recent, la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 17 Aiud. Acesta este primul caz înregistrat în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, în județul […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Un tânăr Moș Crăciun le cântă trecătorilor din Alba Iulia la nai. Muzica lui înseninează chiar și cea mai rece zi de decembrie

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Un tânăr Moș Crăciun le cântă trecătorilor din Alba Iulia la nai. Muzica lui înseninează chiar și cea mai rece zi de decembrie Este decembrie, luna cea mai frumoasă din an, cu luminițe, miros de scorțișoară și un aer cald chiar și în frigul străzilor. Pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, un tânăr de 24 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea