Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun
Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a cârnați, caltaboș și tobă: Un măcelar din Alba s-a apucat deja de preparat bunătățile de Crăciun
Dinspre Ardeal miroase deja ademenitor a caltaboș, tobă și, nu în ultimul rând, a cârnați afumați numai buni de azvârlit în tigaie sau de ce nu, pe post de gustare rece cu ceapă roșie lângă, iar România întreagă se pregătește de sărbătorile de iarnă
Este drept că cei mai mulți nu își mai pregătesc singuri bucatele acasă, ci apelează la măcelari, care au adevărate ateliere.
Clienții duc porcul acolo și în câteva zile revin.
Un măcelar din Ighiu, județul Alba, s-a apucat demult de treabă.
Durează doar câteva zile de când sacrifică animalul și îi livrează clientului preparatele dorite. Trebuie însă, să fie atent la pretențiile fiecăruia.
Client: „Mie îmi place porcul tradițional făcut tradițional și îmi place cum face preparatele, gustul, cum le condimentează, cum le sărează. Trebuie făcute cum trebuie, pentru că altfel nu stă.”
Măcelarul lucrează doar cu programare. Carnea proaspătă este tăiată sau tocată și condimentată cu mirodenii și usturoi din belșug, după care ajunge în afumătoare. Întreaga operațiune costă cel mult 500 de lei.
La fel se procedează și în Maramureș. Cine vrea să își umple masa de Crăciun cu tobă, caltaboș și cârnați apelează la un specialist. Mezelurile capătă gust și aromă la fum domol de fag.
Maistru mezelar: „Cârnații sunt cu ingrediente tradiționale: piper, sare, boia, usturoi. Sunt clienți care doresc mai picant, cu mai mult usturoi, fără boia sau cu altfel de condimente, depinde de gusturile lor.”
În Mărginimea Sibiului încă se păstrează “obiceiul vecinătății”, oamenii se ajută unii pe alții atunci când taie porcul. La Sadu, mai toată lumea apelează la soții Veștemean.
Cei doi au rolurile bine definite. Bărbatul este măcelarul, iar femeia gătește.
Chiar dacă e mult de muncă, oamenii nu iau bani, însă primesc din ce prepară. La nevoie, pun umărul la treabă și rudele sau vecinii.
Vecină: „Ne ajutăm între noi, că nu toată lumea e măcelar.”
Reporter: „Cum rezolvați cu plata?”
Vecină: „Plata, acolo cum ne înțelegem, carne, cârnați, în natură, nu cu bani.”
În Mărginime, cârnații stau în afumătoare între două și cinci zile, în funcție de rețetă.
sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Primăria Alba Iulia pregătește un ÎMPRUMUT de până la 150 de milioane de lei, prin emiterea de obligațiuni, pentru finanțarea obiectivelor de investiții prioritare
Primăria Alba Iulia, pregătiri pentru un împrumut de până în 150 de milioane de lei, prin emiterea de obligațiuni. Scopul, finanțarea obiectivelor de investiții prioritare Primăria Alba Iulia a declanșat procedura de achiziție publică privind procedura de atribuire a contractului având ca obiect „Servicii financiare de structurare de obligațiuni ale Municipiului Alba Iulia”. Durata contractului […]
VIDEO | Liceul „Petru Maior” din Ocna Mureș, complet renovat și reabilitat până la finalul anului: ,,Mai mult decât o instituție de învățământ: este un simbol al evoluției și al grijii pentru generațiile tinere”
Liceul „Petru Maior” din Ocna Mureș, complet renovat și reabilitat până la finalul anului: ,,Mai mult decât o instituție de învățământ: este un simbol al evoluției și al grijii pentru generațiile tinere” Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș trece printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, finanțat din fonduri europene și cu sprijinul primăriei. […]
VIDEO | Ceapă de aproape un kilogram la Loman. Producătorii, mândri de roadele pământului: „Numai cu gunoi de grajd și ce ne dă natura”
Ceapă de aproape un kilogram la Loman. Producătorii, mândri de roadele pământului: „Numai cu gunoi de grajd și ce ne dă natura” La Festivalul „Armonii și Gusturi la Pianu”, desfășurat duminică, 12 octombrie 2025, la Pianu de Jos, printre standurile pline de bunătăți tradiționale s-a remarcat familia Maria și Ioan Cândea din satul Loman, care […]