Din cauza unei bâlbe legislative, România riscă să declare că i-a scăzut suprafața împădurită pentru prima dată în ultimii 30 de ani
Din cauza unei bâlbe legislative, România riscă să declare că i-a scăzut suprafața împădurită pentru prima dată în ultimii 30 de ani
România se laudă pe plan internațional cu 500.000 de hectare de păduri crescute pe pajiști, pe care tot ea se chinuie în același timp să le taie. „Pădurile Nimănui” au acum un statut neclar și riscă să fie defrișate legal, dar haotic, deoarece nu sunt protejate de legislația silvică și nici nu beneficiază de banii europeni din Planul Național Strategic.
În ciuda demersurilor făcute de WWF, autoritățile pasează în continuare problema de la una la alta. Aceste păduri se regăsesc pe vechile pajiști gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care, pentru a le păstra în subordinea lui, dorește defrișarea lor. Pădurile, în general, sunt în grija Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care și-a luat angajamentul în fața instituțiilor europene să crească suprafața împădurită a țării.
Pe hârtie, România se mândrește cu „Pădurile Nimănui” și le-a inclus în raportările sale legate de suprafețele împădurite pe care le deține. Dacă ele sunt defrișate, conform obligațiilor asumate la intrarea în UE, ar fi pentru prima dată în ultimii 30 de ani când România ar declara că i-au scăzut suprafețele de pădure. Ceea ce ar avea efecte negative inclusiv în legătură cu capacitatea țării de a-și atinge obiectivele privind fixarea și stocarea carbonului.
Amintim că, în conformitate cu prevederile din Strategia Națională pentru Păduri aflată în procedură de avizare, România și-a asumat „stimularea creșterii stocurilor de CO2 absorbit și reducerea emisiilor prin ocrotirea vegetației forestiere din afara fondului forestier național”.
De aceea WWF solicită autorităților realizarea unei dezbateri transparente la care să participe toți factorii interesați relevanți în vederea identificării celor mai bune soluții pentru aceste ecosisteme valoroase. Ne exprimăm disponibilitatea de ne implica activ în eforturile de clarificare a statutului acestor habitate deosebit de importante.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun