Rămâi conectat

Politică Administrație

Din 2017, cutiile cu medicamente vor avea un cod special de bare împotriva contrafacerii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Marius Tănase, a declarat că, din anul 2017, în România, cutiile cu medicamente vor avea un cod special de bare pentru a evita intrarea medicamentelor contrafăcute în circuitul legal.

„Va fi adoptat un sistem, va fi unic în întreaga UE. Au fost discuții la Comisia Europeană la care am participat și noi. Va fi pe fiecare cutie de medicamente un cod unic și în urma scanării se va identifica în farmacii dacă acea cutie de medicamente a mai fost sau nu vândută altundeva. Codul va fi unic și sistemul va fi unic în toată UE. Se estimează că va fi aplicat undeva în 2017, să fie totul gata pentru a funcționa. Fiecare cutie va avea un cod unic, în momentul în care tu ai copiat acel cod automat când scanezi cutia îți apare în farmacie că ea a mai fost vândută și în altă parte și ea trebuie oprită de la vânzare”, a explicat Tănase.

El a spus că imprimarea pe cutiile cu medicamente ar avea un cost mic, iar farmaciilor vor trebui să își cumpere cititoare pentru coduri. „Costurile per cutie vor fi destul de mici — câțiva cenți în plus. Un cititor pentru farmacie nu va costa mai mult de 80 — 100 de euro”, a afirmat reprezentantul ANMDM.

Tănase a admis că au fost cazuri de medicamente falsificate descoperite în România. „Nu sunt foarte multe, vreo 4-5 medicamente au pătruns în lanțul legal de distribuție. Ceea ce este pe piața neagră este o altă poveste”, a susținut el.

Potrivit acestuia, farmaciile online sunt ilegale în România.

Tănase a mai spus că pătrunderea medicamentelor falsificate în lanțul legal de distribuție este destul de redusă, estimându-se la nivelul Europei că nu depășește 1% din cele aflate pe piață.

La rândul său, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Clara Popescu este de părere că această măsură, stabilită printr-o directivă europeană, este bine-venită.

„Din punctul de vedere al farmaciștilor este o soluție salutară pentru a evita ca în farmacii să pătrundă prin circuitul legal medicamente contrafăcute, pentru că, în acest moment, noi în farmacii nu avem cum să stabilim dacă un medicament este contrafăcut sau nu pentru că nu putem deschide cutiile de medicamente întrucât, dacă am face acest lucru, nu le-am mai putea elibera către pacienții. Această directivă este bine-venită. În farmacie nu intră medicamente decât prin circuitul legal, dar și în aceste condiții au pătruns medicamente contrafăcute”, a arătat Clara Popescu. (V.N.)

Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiții în educație la Cugir: Unitățile de învățământ, dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

Bera Larisa

Publicat

în

Investiții în educație la Cugir: Unitățile de învățământ, dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale Administrația orașului Cugir a lansat, recent, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitația pentru achiziția de echipamente digitale IT și electronice, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din orașul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea