Rămâi conectat

Actualitate

Din 20 septembrie, cardurile naționale de sănătate vor fi distribuite asiguraților prin poștă, cu confirmare de primire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 12 milioane de carduri de sănătate vor fi trimise asiguraților din România, în lunile septembrie și octombrie, pentru ca în următorii patru ani să se ajungă la 13,6 milioane de unități, incluzând persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Poșta Română va livra cardurile la locuința fiecărui asigurat, în baza cărții de identitate și a semnăturii de primire.

În cazul în care asiguratul nu va fi găsit acasă, distribuitorul va face dovada că a mers la domiciliul acestuia de două ori pentru a preda cardul de sănătate și îl va returna la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.

După acest termen, asiguratul își poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidența căreia se află.

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate și decontate doar în baza cadrului național de sănătate, care reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale instituției și conține datele de identificare ale fiecărui asigurat.

Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, fiecare persoană care se prezintă la medic va trebui să aibă asupra sa cardul de sănătate.

Cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului iar pacientul își va introduce codul pin. Medicul, numai cu acordul pacientului, va înscrie pe card eventualele boli grave — cum ar fi cancer, diabet, fie transplant de organe. Prin cardul național de sănătate se va verifica efectuarea serviciilor medicale de către furnizorii acestor servicii„, a declarat vineri pentru AGERPRES președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

Cardul poate fi folosit atât la medicul de familie, cât și la un specialist sau în spital.

Până în prezent, cardul a fost pilotat pe un eșantion de 8.000 de persoane care făceau dializă.

CNAS a încheiat vineri la sediul Guvernului contractul-cadru cu Poșta Română pentru serviciile de distribuire a cardului de sănătate la nivel național pentru o perioadă de patru ani.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea