Din 20 septembrie, cardurile naționale de sănătate vor fi distribuite asiguraților prin poștă, cu confirmare de primire
Peste 12 milioane de carduri de sănătate vor fi trimise asiguraților din România, în lunile septembrie și octombrie, pentru ca în următorii patru ani să se ajungă la 13,6 milioane de unități, incluzând persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau vor dobândi calitatea de asigurat.
Poșta Română va livra cardurile la locuința fiecărui asigurat, în baza cărții de identitate și a semnăturii de primire.
În cazul în care asiguratul nu va fi găsit acasă, distribuitorul va face dovada că a mers la domiciliul acestuia de două ori pentru a preda cardul de sănătate și îl va returna la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.
După acest termen, asiguratul își poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidența căreia se află.
Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate și decontate doar în baza cadrului național de sănătate, care reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale instituției și conține datele de identificare ale fiecărui asigurat.
Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, fiecare persoană care se prezintă la medic va trebui să aibă asupra sa cardul de sănătate.
„Cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului iar pacientul își va introduce codul pin. Medicul, numai cu acordul pacientului, va înscrie pe card eventualele boli grave — cum ar fi cancer, diabet, fie transplant de organe. Prin cardul național de sănătate se va verifica efectuarea serviciilor medicale de către furnizorii acestor servicii„, a declarat vineri pentru AGERPRES președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.
Cardul poate fi folosit atât la medicul de familie, cât și la un specialist sau în spital.
Până în prezent, cardul a fost pilotat pe un eșantion de 8.000 de persoane care făceau dializă.
CNAS a încheiat vineri la sediul Guvernului contractul-cadru cu Poșta Română pentru serviciile de distribuire a cardului de sănătate la nivel național pentru o perioadă de patru ani.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun