Din 16 iulie albaiulienii vor plăti mai mult pentru salubrizare. Decizia a fost luată cu aprobarea majorității consilierilor locali
Consiliul Local Alba Iulia a aprobat, joi, în ședința extraordinară, cu o majoritate confortabilă de voturi, creșterea unor tarife pentru activități de salubrizare.
Astfel, pentru precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la persoane fizice și asociații de proprietari, se vor plăti 4,56 de lei/persoană/lună, fără TVA (față de 2,59 de lei fără TVA, în prezent); pentru precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la agenți economici și instituții publice se vor plăti 59,850 de lei/mc fără TVA (față de 42,118 lei în prezent) iar pentru precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri stradale, 0,421 de lei/100 mp, fără TVA (față de 0,261 de lei în prezent).
Majorarea acestor tarife era previzibilă și nu putea fi evitată, fiind impusă de respectarea normelor europene care intră în vigoare începând cu data de 17 iulie 2015. Acestea prevăd închiderea tuturor gropilor de gunoi de pe teritoriul țării și construirea, în schimb, a unor Centre ecologice compuse din depozit de deșeuri, stație de sortare și stație de tratare mecanico-biologică. În județul Alba (ca de altfel și în alte județe), lucrările la un astfel de Centru (situat la Galda de Jos), au început, dar vor fi finalizate abia în luna mai 2016.
În consecință, odată cu închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, administrația locală din Alba Iulia a fost nevoită să găsească soluții de depozitare în județele vecine. În urma negocierilor s-a ales depozitul de deșeuri de la Cristian (județul Sibiu) iar tarifele cresc deoarece prețul include transportul pe o distanță mai mare.
*Discuții sterile, declarații politico-populiste și replici mai dure sau mai ironice, înaintea unui vot cu rezultat deja cunoscut
Singurii care s-au opus deciziei au fost consilierii PSD. Aceștia au adus în ședința de Consiliu Local ”ajutoare” care să-i susțină în ”bătălie” – pe deputații Ioan Dîrzu și Călin Potor -, deși știau că prin asta nu vor întoarce votul final.
Ei au vrut să știe de ce s-a ajuns în această situație, respectiv de ce nu s-a construit mai repede Centrul de deșeuri din județ; dacă s-a negociat suficient și nu putea fi găsită o soluție mai ieftină sau dacă închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului nu putea fi amânată cu un an.
”Încă din anul 2011 se vorbea despre construirea unei gropi de gunoi ecologice la Alba Iulia. Atunci costa 30 de milioane de euro din care 25 de milioane îi dădea Comunitatea Europeană. Problema asta este: de ce am ajuns după atâția ani să vorbim de caz de forță majoră și să facem estimări? N-a fost nimeni capabil în 5 ani să facă această groapă ecologică? Mi se pare anormal să plătească cetățeanul pentru o nepricepere administrativă, nu cred că merităm asta nici noi, ca locuitori ai municipiului Alba Iulia și nici firmele care se află aici”, a spus deputatul Călin Potor, acuzându-l pe președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, de întârzierea cu care se derulează proiectul privind ”Sistemul de management integrat al deșeurilor” și cerându-i, totodată, în mod public demisia. De asemenea, acesta i-a recomandat primarului Mircea Hava – care a explicat că întârzierea este cauzată de ”bețele în roate” puse de unele instituții abilitate să elibereze autorizații, dar și de legislația care permite contestarea licitațiilor -, să nu mai găsească astfel de scuze și să facă plângeri la DNA.
”Întrebarea locuitorilor municipiului este de ce se scumpește din nou gunoiul? Am ascultat argumentele, probabil sunt și documente pe baza cărora s-a discutat în altă parte, sunt foarte multe interpretări. Dar vă reamintesc că încă de anul trecut ministrul Teodorovici, aflat în vizită la Alba Iulia, a atras atenția că trebuie urgentată construcția Centrului de deșeuri de la Galda de Jos iar în caz contrar se va ajunge într-un impas – ceea ce se și întâmplă. Eu personal, colegii mei din PSD nu suntem de acord cu această majorare”, a declarat la rândul său deputatul Ioan Dîrzu.
”Domnilor, vreau să punem lucrurile la punct, adică vreau să spunem adevărul. Când dumneavoastră veți veni ca parlamentar de Alba și veți arăta că ați adus un proiect în județ, sau că ați mutat un cui, vă respect, și pe domnul Potor, la fel. Până faceți gălăgie ca în Parlament, din partea mea… nimic! Proiectul nu putea să-l facă Primăria municipiului Alba Iulia. Modernizarea rampei de la Alba Iulia a fost scoasă din discuție și a rămas ca Centrul să se construiască la Galda. Poate cineva va avea curajul să citească și să recunoască. Nici eu nu-mi doresc această mărire a prețului, dar nu fac din treaba asta un capital politic. Dacă dumneavoastră vreți să înfierați pe cineva, puteți, dar spuneți adevărul, nu că cineva nu s-a preocupat. Închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului nu se putea prelungi cu un an și dacă doriți vă putem arăta răspunsurile venite de la ministere. Dumneavoastră, ca parlamentar, care aveți o grijă deosebită, trebuia să știți lucrurile acestea, nu să vi le spună un amărât de primar de municipiu (…) Iar dacă tot vorbim de bani, și am transformat această ședință într-una politică, ia să vedem cât ne costă toate majorările pe care le-ați făcut, de exemplu cea a gazului – cu 12% sau a curentului, care urmează să vină”, a replicat primarul Mircea Hava.
”Stimați parlamentari, mă bucur că v-ați făcut timp, în sfârșit, să veniți la Consiliul Local Alba Iulia. Știu că programul dumneavoastră este foarte încărcat la sfârșit de săptămână. Mă bucur că avem aici un parlamentar de Alba Iulia pe care, eu personal, în afară de faptul că l-am văzut de câteva ori pe stradă, nu l-am văzut deloc prezent în viața urbei. Știu că anul viitor este an electoral și probabil că acum este timpul să venim la ședințele de consiliu local și să politizăm un anumit subiect. De 30 de zile de când a fost făcut public și lansat în dezbatere acest proiect de hotărâre, nu ați venit să puneți întrebări sau să căutăm împreună alte soluții. Este foarte clar pentru toată lumea că dumneavoastră nu vreți de fapt o rezolvare a bietului cetățean care plătește cu 1,5 lei în plus, de persoană, pe lună, ci vreți să transformați această ședință într-o dezbatere politicianistă. M-aș bucura, domnule Dîrzu, să mergeți la toate ședințele consiliilor locale din zona Munților Apuseni, pentru că peste tot se vor modifica aceste tarife, și să luați aceeași poziție. (…)”, a spus, la rândul său, viceprimarul Gabriel Pleșa.
La final a intervenit și președintele CJ Ion Dumitrel, aflat în concediu de odihnă și prezent la ședință ”din întâmplare”, după cum a declarat. Acesta a explicat că întârzierea proiectului a fost cauzată de o ”abordare politică ce a dus totul înapoi cu doi ani de zile” și fost necesar să se reia toate demersurile de la zero. El și-a exprimat convingerea că lucrările de construcție de aici se vor finaliza la termen. De asemenea, a dat de înțeles că peste un an locuitorii județului își vor recupera, într-un fel, banii dați în plus, deoarece, cu noile facilități, serviciul de salubrizare ar trebui să fie mai ieftin decât în prezent.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan