Rămâi conectat

Curier Județean

Dezbatere publică la Cugir: De la comunități informate, la comunități implicate – FOTO

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

În sala de conferințe a Casei de Cultură din Cugir a avut loc dezbaterea publică ,,De la comunități informate la comunități implicate – povești cu răsunet din rețeaua ANBCC” dedicată promovării metodelor de mobilizare a cetățenilor și comunităților locale pentru ca acestea să își poată rezolva problemele și să poată avea un cuvânt de spus în luarea deciziilor.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) cu sprijinul Biroului de Consiliere pentru Cetățeni Cugir(prin  ing Daniela Bârsan), în cadrul proiectului “BCC pentru Comunitate: de la Asistența Cetățenilor către Asistența Comunităților”. Plecând de la „Regulamentul privind inițiativa cetățenească” reprezentanta ANBCC, Maria Antica a considerat că “spiritul de inițiativă într-o comunitate porneşte, în primul rând, de la individ – cu resursele sale interioare de cunoaştere, de pricepere, de timp, de energie şi de pasiune, de dorinţă şi de voinţă. De la individ se transmite la cel de lângă, apoi la cel de lângă, şi tot aşa – până atinge vieţile tot mai multor oameni”. În acest context cei  prezenți, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai asociațiilor de proprietari din localitate, cetățeni din comunitate, au avut prilejul, ca prin studiul de caz prezentat de managerul BCC Câmpia Turzii, Aurel Ilea, să afle cum reușesc cetățenii din Câmpia Turzii să determine autoritățile publice să le rezolve problemele și nevoile.

Rezultatele pozitive prezentate au prilejuit inițierea dezbaterii pe tema implicării și mobilizării cetățenilor și cei prezenți s-au dovedit a fi printre  cei preocupaţi de soarta lor şi a celor din jurul lor. Pentru formarea unei comunități puternice, cu un mai mare control asupra resurselor locale și a condițiilor care le afectează traiul, Constantin Bârsan unul dintre managerii cu experiență în domeniu a apreciat că „având în vedere existența celor trei mari actori locali – autorități publice, sector privat și sector neguvernamental – este nevoie ca acesta din urmă să se exprime în mod coerent și unitar. În acest sens o primă etapă o constituie coagularea reprezentanților societății civile care să schimbe modul de rezolvare a problemelor comunității locale. Conceptul definit de regulamentele europene este cunoscut sub numele de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) , modul de abordare fiind acela de jos în sus.”

La finalul întâlnirii cei prezenți au fost de acord cu propunerea lui Constantin Bârsan de constituire a grup de inițiativă al ONG-lor care să contribuie la selectarea problemelor cu care se confruntă comunitatea locală și stabilirea unei strategii comune care să contribuie la rezolvarea acestora.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=1934]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare

Bera Larisa

Publicat

în

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea