Dezastru provocat în Turcia de un ciclon format în Marea Neagră: România ar putea fi amenințată la rândul ei
Turcia a fost afectată de inundații devastatoare provocate de un ciclon format în Marea Neargă. Treisprezece persoane au fost rănite după ce un pod s-a prăbuşit în Bartin, iar o pană de curent a afectat 12 sate, a anunţat Agenţia turcă pentru situaţii de urgenţă (AFAD).
Un ciclon format în Marea Neagră a făcut prăpăd în Turcia. Iar pericolul nu a trecut. Meteorologii anunță că și în zilele următoare vor fi furtuni violente.
În perioada 11 – 14 august 2021 meteorologii anunță furtuni cu caracteristici tropicale în bazinul estic al Mării Negre.
Vor fi rafale ce vor depăși 150 km/h și cantităţi de peste 200 litri/mp. Sunt așteptate fenomene meteo severe în nordul Turciei, sudul Ucrainei și sudul Rusiei.
Sunt așteptate fenomene meteo severe în nordul Turciei, sudul Ucrainei și sudul Rusiei.
Meteorologii explică că furtună extrem de puternică dezvoltată în bazinul estic al Mării Negre.
Umiditatea din zona respectivă dar şi temperatura ridicată a mării sunt factorii care stau la baza acestui sistem. Astfel de furtuni cu caracteristici tropicale sunt destul de rare pentru zona Mării Negre.
Cantităţile de apă prognozate de meteorologi dar şi rafalele puternice ale vântului vor pune probleme grave aşezărilor din zonele de coastă.
Meteorologii avertizează că un astfel de ciclon ar putea ameninţa şi România.
Denisa Ţicu, specialist în meteorologie, a vorbit la Antena 3 despre temperaturile record din Europa, precizând că mai multe ţări se vor confrunta cu ele încă o bună perioadă de timp.
”Este posibil să ne afecteze și pe noi pentru că e posibil ca ciclonul să ajungă în zona de coastă a Mării Negre.
Noi am mai trecut într-o astfel de perioadă în urmă cu o lună de zile. Am văzut ce a lăsat în urmă acest ciclon care s-a format chiar deasupra Mării Negre.
Au fost cantități uriașe de apă au fost intensificări de vânt, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a țării. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar și Muntenia, au fost astfel de fenomene și posibil ca în perioada următoare acest ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze și zona țării noastre”, a spus la Siteza Zilei, Denisa Ţicu, specialist meteorologie.
Alertele meteo arată coduri roşii de caniculă şi risc de incendii.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]