DEZASTRU la Titularizarea 2022: Mai mult de jumătate din candidații absolvenți din 2022, nu au reușit să ia peste 7
DEZASTRU la Titularizarea 2022: Mai mult de jumătate din candidații absolvenți din 2022, nu au reușit să ia peste 7
„Nu știu dacă e bine să spun că, la examenul de titularizare de anul acesta, 90% din cei care au obținut note sub cinci vin pe o anumită filieră, cu niște competențe dobândite în anumite instituții (…)”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri pe tema proiectului legii Educației.
Peste jumătate din absolvenții 2022 care au participat la proba scrisă de la concursul de titularizare au obținut note sub 7, potrivit datelor Ministerului Educației, analizate de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că ei pot fi angajați pe durată determinată.
Amintim că cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică până în data de 24 august, iar după această etapă vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.
Ce este titularizarea?
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
„Atunci când într-o proporție de 90% au reușit să ia doar note sub cinci, se constituie într-un semnal de alarmă. Cred că am avut o exprimare cât se poate de corectă, dar știm și, tocmai de aceea, știm și ce trebuie să facem în legislația subsecventă, pentru ca acest lucru să fie făcut cu respectarea principiilor de asigurare a calității. Și atunci când ai certificate niște competențe, în spatele acelei certificări să stea cu adevărat acele competențe. Asta este o problemă (…)”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Edupedu.ro a analizat procentul notelor sub 5 și procentul notelor între 5 și 7, în perioada 2017-2022, atât în privința promoției curente care a susținut examenul de titularizare, cât și raportat la totalul candidaților.
De remarcat este că, în perioada analizată, procentul cel mai mare de absolvenți cu note sub 5 la titularizare a fost înregistrat în 2017. În acel an, aproape 24% din absolvenți nu au reușit să obțină nota 5. Tot în 2017, totalul candidaților cu note sub 5 a fost peste 21%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din […]
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați” Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, întreprinderea de stat cu peste 14.000 de angajați și 99 de directori, va fi restructurată din temelii. Vor fi tăiate privilegiile directorilor și numărul de direcții silvice va fi redus, anunță […]