Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Dezastru în transportul public din Ocna Mureş!: manageriatul SPTP şi administraţia locală se învinuiesc reciproc de dezinteres şi superficialitate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

2.620 de euro pe lună, chirie pentru o societate săracă

 

SPTP SRL Ocna Mureş s-a înfiinţat în anul 2005, prin hotărâre de consiliu local, funcţionând pe traseele Uioara de Sus- Ocna Mureş- Micoşlaca şi Uioara de Sus – Ocna Mureş – Războieni Gară. Cu alte cuvinte pentru a se asigura transportul spre şi dinspre localităţile respective. Dar activitatea propriu-zisă a societăţii începe abia un an mai târziu, în august 2006, cu două microbuze luate în leasing de Consiliul Local Ocna Mureş şi cu două autobuze primite de administraţia locală ca donaţie, din Franţa. Ratele lunare pentru leasing trebuiau achitate de consiliul local, care la rândul său a încheiat un contract de subînchiriere a autovehiculelor cu SPTP, care în schimbul dreptului de folosinţă trebuia să achite la serviciul de taxe locale, lunar, suma de 2.620 de euro. Dar se pare că suma aceasta a fost prea mare pentru SPTP care a început să acumuleze facturi neachitate… După numai câteva luni de zile s-a constatat că încasările din bilete şi abonamente nu puteau acoperi preţul chiriei, mai ales că existau şi alte cheltuieli, cu salariile, carburantul etc. Şi nu a trecut decât un an până când serviciul de taxe a încetat să mai factureze pentru chirie, iar în CL Ocna Mureş s-a propus acordarea unei subvenţii, conform Legii nr. 97/2007. Dar propunerea a rămas doar propunere. Încă un an mai târziu, în decembrie 2008, SPTP a fost obligată de lege să transporte gratuit sau cu preţ redus anumite categorii sociale (veterani de război, pensionari, elevi etc.), dar fără să primească contravaloarea acestor servicii. În anul următor serviciul de taxe a emis facturile aferente perioadei 2006-2009, reprezentând chiria microbuzelor, la care s-au adăugat majorări de întârziere, penalităţi şi dobânzi.

    *Disperat, administratorul pleacă în concediu… paternal!
Fireşte că SPTP SRL Ocna Mureş a acumulat datorii uriaşe. Neputând fi achitate, printr-o altă hotărâre de consiliu local serviciul de taxe locale a instituit poprire pe conturile societăţii. Cei ce ne-au informat cu privire la aceeastă situaţie afirmă că acţionarul unic (Consiliul Local Ocna Mureş) doreşte închiderea societăţii de transport. În anul 2009 au loc mai multe întruniri în cadrul AGA, iar administratorul, ing. Alin Cociş, informează acţionarul cu privire la greutăţile cu care se confruntă societatea: creşterea preţului la motorină, reparaţii neprevăzute la autovehicule, salarizare necorespunzătoare, lipsa unui sediu etc., solicitându-se din nou acordarea subvenţiilor. Nu s-a primit, însă, niciun leu. Se afirmă că nu s-a primit nici măcar răspuns, conform legii, în termenul stabilit, la nenumăratele adrese de informare către Consiliul Local Ocna Mureş. Disperat, ing. Cociş decide să renunţe temporar la responsabilităţile funcţiei sale: „Nemaiputând suporta atâta indiferenţă, ne-a declarat acesta, am decis să plec în concediu de parternitate pe o perioadă de 2 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2010, înştiinţând cu privire la aceasta Consiliul Local Ocna Mureş, prin adresa nr. 16311, din data de 10 noiembrie 2009 şi solicitând să fie numit în locul meu un alt administrator.” Dar, după cum afirmă ing. Cociş, ceva s-a întâmplat (ori CL Ocna Mureş nu a fost înştiinţat, ori a privit cu indiferenţă), căci nu a fost numit un alt administrator. Neputând să lase totul de izbelişte, omul a fost nevoit să continue activitatea: încasări de bani, eliberări de abonamente, plăţi către furnizori, reparaţii majore, ţinerea evidenţei primare etc. În martie 2011 apare o defecţiune majoră la motorul unui microbuz, reparaţia costând 14.000 de lei, iar bani ioc. CL Ocna Mureş s-a făcut că plouă. După 30 de zile, cei ce au executat reparaţia au acţionat SPTP SRL în instanţă. Ing. Cociş afirmă că suma datorată, inclusiv penalităţile şi onorariul avocatului (19.500 de lei) a fost achitată de el însuşi, din buzunarul propriu. Colac peste pupăză, în luna ianuarie a acestui an CL Ocna Mureş acţionează SPTP SRL în instanţă, pentru neachitarea datoriilor din contract, plus penalităţi de 1%.
*Primarul Augustin Drăguţ îl acuză pe administratorul SPTP SRL de manageriat prost
Contactat de noi, primarul Augustin Drăguţ, de la Ocna Mureş, a declarat că situaţia în care se află SPTP SRLeste cauzată în principal de un manageriat prost, de care se face vinovat administratorul societăţii. El afirmă că ratele pentru microbuze au fost achitate integral încă din anul 2009, chiar fără a se încasa contravaloarea chiriei de la societatea care le-a utilizat, iar pentru obţinerea subvenţiei trebuiau puse la dispoziţia consilului local documente justificative. „Administratorul nu ne-a pus la dispoziţie nici măcar tabele nominale cu veteranii de război, pensionarii şi elevii ce beneficiază de reduceri şi gratuităţi conform legii. Atunci noi de unde să ştim ce sumă să acordăm ca subvenţie? Ni s-a cerut o sumă de 50.000 de lei, pe care noi am pregătit-o, dar nu am alocat-o fără documentaţia justificativă ce se impunea. Păi, imaginaţi-vă, ce am fi făcut dacă dădeam banii iar apoi ne venea un control de la Curtea de Conturi? Putem, de pildă, să achităm costurile cu consumul de gaz la o şcoală, dacă aceasta nu ne prezintă o factură, un document justificativ? Mai mult decât atât, am cerut administratorului un plan managerial, dar acesta ne-a adus unul descărcat de pe internet, care făcea referire la nişte trasee de pe… Valea Oltului. Situaţia a fost de-a dreptul jenantă, când acest plan managerial a fost prezentat consilierilor locali!”
Primarul Drăguţ a încheiat afirmându-şi intenţia de a scoate la licitaţie traseele respective şi cea de a convoca în această lună o şedinţă  pentru discutarea problemei în mod serios, cu responsabilitate. Întrebat de ce nu s-a făcut până acum o astfel de şedinţă „serioasă”, primarul a declarat scurt: „Nu ne-a dat voie domnul prefect. Acesta ne-a înştiinţat în scris, încă din anul 2009, că nu avem voie să ne amestecăm în treburile societăţilor subordonate…!” Aşadar, dilema rămâne: este indiferenţă şi superficialitate? Din partea cui? A CL Ocna Mureş sau din partea administratorului SPTP SRL?

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea