Dezastru în transportul public din Ocna Mureş!: manageriatul SPTP şi administraţia locală se învinuiesc reciproc de dezinteres şi superficialitate

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

2.620 de euro pe lună, chirie pentru o societate săracă

 

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

SPTP SRL Ocna Mureş s-a înfiinţat în anul 2005, prin hotărâre de consiliu local, funcţionând pe traseele Uioara de Sus- Ocna Mureş- Micoşlaca şi Uioara de Sus – Ocna Mureş – Războieni Gară. Cu alte cuvinte pentru a se asigura transportul spre şi dinspre localităţile respective. Dar activitatea propriu-zisă a societăţii începe abia un an mai târziu, în august 2006, cu două microbuze luate în leasing de Consiliul Local Ocna Mureş şi cu două autobuze primite de administraţia locală ca donaţie, din Franţa. Ratele lunare pentru leasing trebuiau achitate de consiliul local, care la rândul său a încheiat un contract de subînchiriere a autovehiculelor cu SPTP, care în schimbul dreptului de folosinţă trebuia să achite la serviciul de taxe locale, lunar, suma de 2.620 de euro. Dar se pare că suma aceasta a fost prea mare pentru SPTP care a început să acumuleze facturi neachitate… După numai câteva luni de zile s-a constatat că încasările din bilete şi abonamente nu puteau acoperi preţul chiriei, mai ales că existau şi alte cheltuieli, cu salariile, carburantul etc. Şi nu a trecut decât un an până când serviciul de taxe a încetat să mai factureze pentru chirie, iar în CL Ocna Mureş s-a propus acordarea unei subvenţii, conform Legii nr. 97/2007. Dar propunerea a rămas doar propunere. Încă un an mai târziu, în decembrie 2008, SPTP a fost obligată de lege să transporte gratuit sau cu preţ redus anumite categorii sociale (veterani de război, pensionari, elevi etc.), dar fără să primească contravaloarea acestor servicii. În anul următor serviciul de taxe a emis facturile aferente perioadei 2006-2009, reprezentând chiria microbuzelor, la care s-au adăugat majorări de întârziere, penalităţi şi dobânzi.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

    *Disperat, administratorul pleacă în concediu… paternal!
Fireşte că SPTP SRL Ocna Mureş a acumulat datorii uriaşe. Neputând fi achitate, printr-o altă hotărâre de consiliu local serviciul de taxe locale a instituit poprire pe conturile societăţii. Cei ce ne-au informat cu privire la aceeastă situaţie afirmă că acţionarul unic (Consiliul Local Ocna Mureş) doreşte închiderea societăţii de transport. În anul 2009 au loc mai multe întruniri în cadrul AGA, iar administratorul, ing. Alin Cociş, informează acţionarul cu privire la greutăţile cu care se confruntă societatea: creşterea preţului la motorină, reparaţii neprevăzute la autovehicule, salarizare necorespunzătoare, lipsa unui sediu etc., solicitându-se din nou acordarea subvenţiilor. Nu s-a primit, însă, niciun leu. Se afirmă că nu s-a primit nici măcar răspuns, conform legii, în termenul stabilit, la nenumăratele adrese de informare către Consiliul Local Ocna Mureş. Disperat, ing. Cociş decide să renunţe temporar la responsabilităţile funcţiei sale: „Nemaiputând suporta atâta indiferenţă, ne-a declarat acesta, am decis să plec în concediu de parternitate pe o perioadă de 2 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2010, înştiinţând cu privire la aceasta Consiliul Local Ocna Mureş, prin adresa nr. 16311, din data de 10 noiembrie 2009 şi solicitând să fie numit în locul meu un alt administrator.” Dar, după cum afirmă ing. Cociş, ceva s-a întâmplat (ori CL Ocna Mureş nu a fost înştiinţat, ori a privit cu indiferenţă), căci nu a fost numit un alt administrator. Neputând să lase totul de izbelişte, omul a fost nevoit să continue activitatea: încasări de bani, eliberări de abonamente, plăţi către furnizori, reparaţii majore, ţinerea evidenţei primare etc. În martie 2011 apare o defecţiune majoră la motorul unui microbuz, reparaţia costând 14.000 de lei, iar bani ioc. CL Ocna Mureş s-a făcut că plouă. După 30 de zile, cei ce au executat reparaţia au acţionat SPTP SRL în instanţă. Ing. Cociş afirmă că suma datorată, inclusiv penalităţile şi onorariul avocatului (19.500 de lei) a fost achitată de el însuşi, din buzunarul propriu. Colac peste pupăză, în luna ianuarie a acestui an CL Ocna Mureş acţionează SPTP SRL în instanţă, pentru neachitarea datoriilor din contract, plus penalităţi de 1%.
*Primarul Augustin Drăguţ îl acuză pe administratorul SPTP SRL de manageriat prost
Contactat de noi, primarul Augustin Drăguţ, de la Ocna Mureş, a declarat că situaţia în care se află SPTP SRLeste cauzată în principal de un manageriat prost, de care se face vinovat administratorul societăţii. El afirmă că ratele pentru microbuze au fost achitate integral încă din anul 2009, chiar fără a se încasa contravaloarea chiriei de la societatea care le-a utilizat, iar pentru obţinerea subvenţiei trebuiau puse la dispoziţia consilului local documente justificative. „Administratorul nu ne-a pus la dispoziţie nici măcar tabele nominale cu veteranii de război, pensionarii şi elevii ce beneficiază de reduceri şi gratuităţi conform legii. Atunci noi de unde să ştim ce sumă să acordăm ca subvenţie? Ni s-a cerut o sumă de 50.000 de lei, pe care noi am pregătit-o, dar nu am alocat-o fără documentaţia justificativă ce se impunea. Păi, imaginaţi-vă, ce am fi făcut dacă dădeam banii iar apoi ne venea un control de la Curtea de Conturi? Putem, de pildă, să achităm costurile cu consumul de gaz la o şcoală, dacă aceasta nu ne prezintă o factură, un document justificativ? Mai mult decât atât, am cerut administratorului un plan managerial, dar acesta ne-a adus unul descărcat de pe internet, care făcea referire la nişte trasee de pe… Valea Oltului. Situaţia a fost de-a dreptul jenantă, când acest plan managerial a fost prezentat consilierilor locali!”
Primarul Drăguţ a încheiat afirmându-şi intenţia de a scoate la licitaţie traseele respective şi cea de a convoca în această lună o şedinţă  pentru discutarea problemei în mod serios, cu responsabilitate. Întrebat de ce nu s-a făcut până acum o astfel de şedinţă „serioasă”, primarul a declarat scurt: „Nu ne-a dat voie domnul prefect. Acesta ne-a înştiinţat în scris, încă din anul 2009, că nu avem voie să ne amestecăm în treburile societăţilor subordonate…!” Aşadar, dilema rămâne: este indiferenţă şi superficialitate? Din partea cui? A CL Ocna Mureş sau din partea administratorului SPTP SRL?

Ioan HĂNŢULESCU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

vlad tepes 8 februarie 2012 at 22:50

inca o miscare pdlista mafiota scoasa la iveala …lucrurile mafiote incepute de TITI vanzatorul de oras (bai,parc ,plopi etc cred ca si pe masa )si continuate de pdlistu Cristea zis „amor in primarie ” oamenii condusi de mafia locala si continuate inca de consilieri portocalii super pupincuristi ai lui Labarel . Macar un om are curaj sa-i infrunte ca se pare ca ocnenii sunt niste oameni perfizi ,nu-si cunosc valorile ….SA TRAITI BINE !!!

cineva care stie multe 9 februarie 2012 at 1:16

ING.ALIN COCIS este un om prea fin si corect si nu se coboara la mintea si porcariile pe care le poate spune un primar de ………….Sunt multe de spus despre buna intentie a adiministratorului dar asta nu vede nimeni ,mai bine gasim un tap ispasitor decit sa rezolvam problemele comunitati(asa cum le rezolva acest Domn primar).Sa fi sanatos Aline si nu te da batut in fata unui g….

un ocnean 9 februarie 2012 at 9:14

da, mare „dreptate” ai mai Dragut… dupa ce echipa de fotbal a orasului ti-a fost carata peste tot pe gratis in 2007 si 2008 cu SPTP-ul, acum vorbesti de manageriat prost… pana atunci te lasa prefectul sa intervii in activitatea SPTP-ului, dar din 2009 sa intelegem ca ti-a retezat acest drept? esti dezarmat si nu mai stii pe cine sa invinuiesti pentru ca te-a durut in cot de transportul local ,pe care de cativa ani vrei sa-l pui pe butuci!!!

Unu plecat din ocna 9 februarie 2012 at 15:16

Domnu Cocis Alin a vrut sa ajute populatia din oras si din zonele limitrofe orasului ocna mures, a lucrat pe un salar modest si s-a zbatut sa obtina costuri cat mai mici luptand inclusiv cu mafia de la taxi( rechinii taximetristi) pt binele populatiei nu pt folosuri materiale si ca rasplata este gasit el tap ispasitor pt k a vrut sa faca un bine, unde sunt locurile de munca promise unde este tineretu din ocna si care este viitoru orasului?????

Marius M 9 februarie 2012 at 22:44

Domnu Cocis Alin a fcaut multe pentru orasul din ocna mures nu vine sa cred cum se poate sa nu mai lase trasportul in ocna mures ,mai bine sa lase pe mafioti sa conduca orasul ocna muresi ,numai in romaniea se intimpla asa ceva . stiu ca in campanie sa promis locuri de munca si se vede ca nimic nu sa mai facut ..ce vitor au cei din ocna muresi .din pacate nu mai este oras ocna muresi este mai rau ca si un sat daca nu mai lasa trasportul in orasi …. im pare rau sa mai vin in tara sa vad cum oameni sunt tot mai saraci pe zi ce trece asta este romaniea ……numai bine ocna muresi

Mircea 10 februarie 2012 at 15:23

1.Ocna Mures nu muresi
2. romania nu romaniea
3 s-au promis locuri de munca ca e mai multe
4. Viitor nu vitor
5. s-a nu sa
6. oras nu orasi

Concluzie: Inca un taran care ai votat pentru niste mici si o bere.

unu ramas in ocne 11 februarie 2012 at 10:05

Asta sigur e vreun sclav din spania sau italia si nu mai stie sa scrie romaneste sau mai sigur vreo cioara semianalfabeta.

Corina 10 februarie 2012 at 8:26

Citez din aricol(cu retinerea ca nu stiu daca e adevarat sau nu) : „consiliul local, care la rândul său a încheiat un contract de subînchiriere a autovehiculelor cu SPTP, care în schimbul dreptului de folosinţă trebuia să achite la serviciul de taxe locale, lunar, suma de 2.620 de euro. Dar se pare că suma aceasta a fost prea mare pentru SPTP care a început să acumuleze facturi neachitate…”
si am o nedumerire : de unde credea administarorul SPTP ca va plati aceasta suma (aprox. 100 milioane lei vechi pe luna).. totusi ceva e f. neclar, ca doar ca nu si-a inchipuit ca o sa faca incasari din transportul local de 100 mil./luna, unde mai pui restul cheltuielilor ????

Comentariile sunt oprite