Deținuții vulnerabili eliberați la termen din închisoare ar putea primi masă caldă, cazare și transport gratuit, timp de 3 luni. Proiect la Senat
Conform unui proiect legislativ pus în dezbatere publică la Senat, deţinuţii eliberați la termen ar putea beneficia de masă caldă gratuită, adăpost într-un cămin și bilete gratuite de transport, timp de trei luni, până la reintegrarea socială.
Proiectul de lege este argumentat de faptul că, în primele 2-3 luni după eliberarea din penitenciar, persoanele care au fost private de libertate își găsesc cu greu un loc de muncă și sunt tentate să recidiveze:
“Specialiștii din domeniu nu au acordat prea mare importanță identificării profilului recidiviștilor și factorilor care îi determină pe aceștia să se abată în mod repetat de la lege (…) Faptul că aproape jumătate dintre deținuți au mai trecut prin experiența sistemului demonstrează carențele acestuia și ce fel de “reeducare” se face acolo”, mai susțin inițiatorii, doi parlamentari de la PSD, în expunerea de motive a proiectului.
Ajutorul din partea statului, în primele 3 luni de la eliberare, constă în asigurarea unui adăpost, a hranei și a unor gratuități de transport din partea autorităților locale, precum și acordarea unui ajutor în natură pentru deţinuţii care suferă de boli și nu au posibilitatea să își cumpere medicamente, precum și pentru cei care au fost încarcerați vara și sunt eliberați în anotimpul rece (îmbrăcăminte, încălțăminte).
Lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, după art. 80 se introduce un nou articol, art. 801, cu următorul cuprins:
“Dreptul la ajutor pentru reintegrarea socială și combaterea marginalizării sociale a persoanelor ce urmează a fi eliberate:
Persoanele identificate în urma raportului întocmit de către ofiţerul de probaţiune ca fiind vulnerabile sau persoanele care fac parte dintr-o categorie defavorizată, conform Legii nr. 292/2011, beneficiază de următoarele facilităţi din momentul eliberării:
- a) ajutoare în natură: încălțăminte, îmbrăcăminte, medicamente, după caz, acordate la ieșire, de către locul de detenție.
- b) un loc temporar, pe o perioadă de 3 luni, într-un centru pentru persoanele fără adăpost, acolo unde este cazul.
- c) masă acordată la cantina socială sau o alocație de hrană, pe o durată de trei luni, pe raza județului în care persoana eliberată domiciliază sau își are reședința.
- d) timp de trei luni.”
Actul normativ modificat va fi discutat mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, care va da votul final asupra adoptării acestuia.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan