Deţinătorii de grădini situate pe malurile râului Cugir nu pot rămâne indiferenţi faţă de ecologizarea zonei
Grădinile ocupate de numeroşi cugireni de-a lungul râului Cugir (majoritatea locatari ai blocurilor din oraş), constituie nu doar o sursă materială pentru familiile acestora ci şi un loc atractiv de agrement, mai ales pentru perioada de vară. Nimic de comentat din acest punct de vedere, dacă ţinem seama că deţinătorii acestor locuri plătesc pentru suprafaţa ocupată atât la primărie cât şi la Composesoratul Grăniceresc cu care micii fermieri au încheiate contracte de închiriere. Unii dintre gospodari şi-au făcut frumoase şi destul de utile construcţii unde cresc păsări şi animale iar tot în incintele închise cu garduri de sârmă sau scânduri cultivă zarzavaturi care să-i scutească de la cumpărăturile din piaţă. Şi cum râul este destul de aproape, există şi privilegiul să-ţi uzi grădina gratis de câte ori ai nevoie.
Din păcate un râu tot mai poluat, sufocat atât de gunoaiele aruncate iresponsabil de localnici în apă, dar şi de vegetaţia care se dezvoltă în albia acestuia pe zi ce trece. Primăria locală a făcut se pare destule sesizări la Agenţia de Mediu, respectiv la Apele Române să ia atitudine faţă de situaţia Râului Cugir, dar, din păcate nu s-a luat nicio măsură până acum. Mulţi dintre localnici ne-au făcut propuneri prin care să sesizăm autorităţile şi mai ales Apele Române că ar putea să intervină pentru ca râul să-şi schimbe înfăţişarea. Ei susţin că Apele Române, în special, pe al cărui domeniu sunt amplasate multe grădini şi pentru care nu se plăteşte nicio chirie, ar putea obliga deţinătorii să-şi facă ordine pe porţiunea de râu în dreptul căreia se află spaţiul ocupat. La fel de valabil ar fi demersul şi pentru administraţia locală pe al cărui domeniu privat se află gospodăriile.
Sunt propuneri venite de la toţi aceia care văd în tot ce se întâmplă cu acest binecuvântat dar de la Dumnezeu, pe care mulţi ar dori să-l aibă, drept o atitudine de noncivilizaţie şi lipsă de respect civic.
Nu putem încheia fără a evidenţia felul în care unii localnici cu gospodării individuale, situate pe malul drept al râului şi-au curăţat zona de râu din apropierea caselor şi grădinilor în mod exemplar, lucru ce dovedeşte că se poate şi altfel.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate”
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate” Locuitorii orașului Cugir din județul Alba au inițiat o petiție în mediul online din dorința de a avea un bazin de înot în comunitate. Acest proiect ar aduce beneficii semnificative atât pentru sănătatea, educația, cât și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii