Deţinătorii de grădini situate pe malurile râului Cugir nu pot rămâne indiferenţi faţă de ecologizarea zonei

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Grădinile  ocupate de numeroşi  cugireni de-a lungul râului Cugir (majoritatea locatari ai blocurilor din oraş), constituie nu doar o sursă materială  pentru familiile acestora ci şi un loc atractiv de agrement, mai ales pentru perioada de vară. Nimic de comentat din acest punct de vedere, dacă ţinem seama  că deţinătorii acestor locuri plătesc pentru suprafaţa ocupată atât la primărie cât şi la Composesoratul Grăniceresc cu care micii fermieri au încheiate contracte de închiriere. Unii dintre gospodari şi-au făcut frumoase şi destul de utile construcţii unde cresc păsări şi animale iar tot în incintele închise cu garduri de sârmă sau scânduri cultivă zarzavaturi care să-i scutească de la cumpărăturile din piaţă.  Şi cum râul este destul de aproape, există şi privilegiul să-ţi uzi grădina gratis de câte ori ai nevoie.
Din păcate un râu tot mai poluat, sufocat atât de gunoaiele aruncate iresponsabil de localnici în apă, dar şi de vegetaţia care se dezvoltă în albia acestuia pe zi ce trece. Primăria locală a făcut se pare destule sesizări la Agenţia de Mediu, respectiv la Apele Române să ia atitudine faţă de situaţia Râului Cugir, dar, din păcate nu s-a luat nicio măsură până acum.  Mulţi dintre localnici ne-au  făcut propuneri prin care să sesizăm autorităţile şi mai ales Apele Române că ar putea să intervină pentru ca râul să-şi schimbe înfăţişarea. Ei susţin că  Apele Române, în special, pe al  cărui domeniu  sunt amplasate multe grădini şi pentru care nu se plăteşte nicio chirie, ar putea obliga deţinătorii să-şi facă ordine pe porţiunea de râu în dreptul căreia se află spaţiul ocupat.  La fel de valabil ar fi demersul şi pentru administraţia locală pe al cărui domeniu privat se află gospodăriile.
Sunt propuneri venite de la toţi aceia care văd în tot ce se întâmplă cu acest  binecuvântat dar de la Dumnezeu, pe care mulţi ar dori să-l aibă, drept  o atitudine  de noncivilizaţie şi  lipsă de respect civic.
Nu putem încheia fără a evidenţia felul în care unii localnici cu gospodării individuale, situate pe malul drept al râului şi-au curăţat zona de râu din apropierea caselor şi grădinilor în mod exemplar, lucru ce dovedeşte că se poate şi altfel.

Constantin PREDESCU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

1 comentariu

CUGIR C 29 ianuarie 2012 at 12:57

CRED CA ASTFEL DE ARTICOLE AR TREBUII SA APARA MAI DES CU EXEMPLE POZITIVE SI NEGATIV DESPRE MODUL CUM INTELEG UNII SA RESPECTE NATURA. FELICITARI D-LE PREDESCU

Comentariile sunt oprite