Destine distruse în faşă: Programul de testare auditivă a tuturor bebeluşilor e blocat de opt luni, iar aparatele întârzie să ajungă în maternități
Destine distruse în faşă: programul de testare auditivă a tuturor bebeluşilor e blocat de opt luni. Contractul dintre stat şi compania câştigătoare a fost încheiat vara trecută, dar aparatele n-au ajuns în maternităţi. Fără ele, o parte dintre bebeluşii cu probleme de auz sunt diagnosticaţi greşit cu retard sau autism. Ministerul le dă un ultimatum managerilor. Cine nu cumpără aparatele va fi demis!
În maternitate nu i-a fost testat auzul. Medicii şi-au dat seama că Sonia are probleme auditive abia la un an şi jumătate. I-au pus proteze auditive. Pentru că fetiţa tot nu vorbea, la şapte ani, i-au făcut implant cohlear.
În ţara noastră se nasc, în fiecare an, în jur de 600 de copii cu probleme auditive. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei sunt diagnosticaţi la 2, 3, 4 sau chiar 5 ani. Asta pentru că doar în 17 din cele 160 de maternităţi se face screening auditiv.
Acum doi ani, Oana Geambaşu a intrat pe uşa Ministerului Sănătăţii cu gândul că va reuşi să implementeze un program de screening la nivel naţional. Şi a reuşit! Urmau să fie cumpărate 335 de aparate de screening auditiv. Licitaţia s-a încheiat în vara lui 2017. Fiecare spital trebuia să încheie un contract, dar la opt luni de la parafarea documentului, aparatele nu au ajuns în spitale.
Autorităţile promit că vor emite acest ordin pe 5 mai. Managerii care nu vor cumpăra aparatura riscă să fie demişi.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]