Deşi canalizarea e gata – Vinerea nu are dreptul la o staţie de epurare a apelor uzate
Administraţia Fondului de Mediu a dat publicităţii lista proiectelor câştigătoare în cadrul Programului vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare.
Au fost declarate câştigătoare un număr de 248 de proiecte ce vizează înfiinţări sau modernizări de sisteme de alimentare cu apă, apă uzate şi staţii de epurare.
În cadrul acestei finanţări au avut prioritate proiectele pentru înfiinţări de sisteme noi, pentru Administraţii Publice Locale (APL), în special cele până în 3000 de locuitori, care nu au mai avut aprobate alte investiţii similare. Proiectele selectate au fost depuse în sesiunea: 18 octombrie 2010 – 17 noiembrie 2010. Suma alocată acestei sesiuni a fost de 1.372.000 mii lei.
Consiliul Local Cugir şi-a încercat din nou norocul şi a înaintat spre finanţare, anul trecut în toamnă proiectul: „Staţie de epurare şi canal colector – localitatea Vinerea, oraş Cugir, judeţul Alba”, în baza Programului vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare, emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor – Administraţia Fondului de Mediu. Administraţia locală Cugir intenţiona să construiască o staţie de epurare cu o capacitate de 7,8 l/s şi un canal colector în aval de localitatea Vinerea, în lungime de cca. 1 km, pentru viabilizarea unei suprafeţe cât mai mari de teren construibil. Valoarea investiţiei se cifrează la 3.504,705 mii lei. Prin proiectul înaintat s-au estimat cheltuieli eligibile prin contribuţie proprie 6%: 208,075 mii lei şi o finanţare nerambursabilă de 94%: 3259,839 mii lei cu cheltuieli neeligibile de 36,791 mii lei.
Din păcate pentru administraţia cugireană şi mai ales pentru locuitorii din Vinerea, proiectul a fost respins de la finanţare. De altfel, nu este primul proiect respins, de trei ani încoace, pentru administraţia cugireană, pe motiv de coloratură politică inadecvată, respectiv liberală. Prin fonduri de la bugetul local, primăria a reuşit să introducă reţeaua de canalizare în Vinerea. Dar pentru ca această reţea de canalizare să poată fi folosită, ea ar fi trebuit să fie racordată la un canal colector şi o staţie de tratare a apelor menajere. De data asta, nu s-a putut, aşa că investiţia parţială a CL Cugir va sta în aşteptare o vreme iar apele reziduale din Vinerea vor fi epurate tot prin fose septice.
Sunt însă şi trei primării care au avut mai multă şansă cu proiectele la fondul de mediu: Primăria Teiuş (PDL) cu un proiect de peste 9 milioane de lei, finanţat 80%, Primăria Mirăslău (PDL) cu un proiect de peste 10 milioane de lei finanţat 65,2% şi Primăria Noşlac (PDL) cu un proiect de peste 6 milioane de lei, finanţat 85 %.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Problemele vaccinurilor anti-COVID cu ARNm: Efecte nocive asupra inimii confirmate de un nou studiu
Problemele vaccinurilor anti-COVID cu ARNm: Efecte nocive asupra inimii confirmate de un nou studiu Un nou studiu care a fost publicat de revista Nature a dezvăluit informații despre modul în care nanoparticulele lipidice din vaccinurile cu ARNm interacționează cu țesuturile inimii. Citește și: Raport SUA: Cel mai probabil COVID provine dintr-un laborator din China. Ipoteza […]